用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於反了面
樓主: monodad
go

終於反了面   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-12-12 16:11
原意係差唔多, 但人地講明係中文達3級人數只有59%, 唔係話唔合格.....

更加唔會用咗D不知所謂既創作名詞 - ...

咁有冇講過係教育專業上嘅錯判?

monodad 發表於 17-12-12 16:21
咁有冇講過係教育專業上嘅錯判?
呢點有講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-12-8 15:14
華小認為港華係中學未能教好學生,港華認為華小生底子唔夠,各執一詞~~~
...

八卦一問,九華DSE成績仍keep到band 1嗎?

cherrieshum 發表於 17-12-12 17:33
八卦一問,九華DSE成績仍keep到band 1嗎?
#15......B1 啦 ~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D3

雲牛 發表於 17-12-8 18:45
回覆 mcl203 的帖子

是咁的, 應該話係中文 41%在3以下, 咁未至於唔合格, 係無得入大學 ...

請問依家d分係計,係咪2就係合格?即等於當年會考的E grade嗎?但要3(是否等於即當年會考的D grade?)先致當係入大學的最低要求?thx

kwokbobo 發表於 17-12-13 08:33
請問依家d分係計,係咪2就係合格?即等於當年會考的E grade嗎?但要3(是否等於即當年會考的D grade?)先 ...

政府recruitment 咁寫:
政府在聘任公務員時,過往香港中學會考中國語文科和英國語文科(課程乙)C 級與 E 級的成績,在行政上會視為等同 2007 年或之後香港中學會考中國語文科和英國語文科分別第 3 級與第 2 級的成績。

九華好過港華嗎?

算啦,都攪到咁,一於學dbs,俾番十個位你直升,其他食自己

twotwoshing 發表於 17-12-13 10:26
算啦,都攪到咁,一於學dbs,俾番十個位你直升,其他食自己
Good idea!
又可以对外面讲,2018年是自主收生的第一年,要6年后DSE成绩才见真章,学校起码有6年时间休养生息。情形就好象YW, 大家都是等看YW小学直资学生DSE的成绩。

猴子爸 發表於 17-12-13 10:35
Good idea!
又可以对外面讲,2018年是自主收生的第一年,要6年后DSE成绩才见真章,学校起码有6年时间休养生 ...

YW已經過有親生仔考DSE,有冇人知道今屆DSE成績係咪好亮麗呢?

monodad 發表於 17-12-13 10:49
YW已經過有親生仔考DSE,有冇人知道今屆DSE成績係咪好亮麗呢?

2020才是親生仔

monodad 發表於 17-12-13 10:49
今年升讀本地大學成績可去"中學交流區"搵番英華書院睇.總體還算不錯的.

ckcleung 發表於 17-12-13 11:17
今年升讀本地大學成績可去"中學交流區"搵番英華書院睇.總體還算不錯的.

我知有大概82% 33222,英華書院09年轉直資,我意思嘅親生仔係由中學轉直資之後嘅首批直資生DSE成績去反映,從而睇下華仁書院轉直資係咪可以力挽狂瀾咁解啫⋯⋯

monodad 發表於 17-12-13 11:23
我知有大概82% 33222,英華書院09年轉直資,我意思嘅親生仔係由中學轉直資之後嘅首批直資生DSE成績去反映 ...
YW情況有點不同,好難比較,因為YW中學轉直資的同時要接龍,同港華家陣想轉直資不需接龍,兩者有點分別.

ckcleung 發表於 17-12-13 11:29
YW情況有點不同,好難比較,因為YW中學轉直資的同時要接龍,同港華家陣想轉直資不需接龍,兩者有點分別. ...

我覺得係好唔同,英華轉直資係想提升成績同接龍,港華轉直資純粹想收生源改善從而救亡,係本質上嘅分別。試問以現在嘅成績作參考,轉咗直資又可以增加到吸引力令全港前列B1生去選擇要俾錢讀港華而放棄SPB,YW,DB,SPCC,甚至一聚唔駛錢讀嘅B1男津如QC, LS, SJC, KC........?

monodad 發表於 17-12-13 11:33
我覺得係好唔同,英華轉直資係想提升成績同接龍,港華轉直資純粹想收生源改善從而救亡,係本質上嘅分別。
...

其實係, YW俾校友蟲蟲老點,轉一條龍的
轉左一條龍幾年後,教育局就話升中學生如果達不到某個水平,會跳車由英中變做中中, YW於是變直資. 其實港華亦可能基本這個原因想同華小脫鈎的.

ckcleung 發表於 17-12-13 11:41
其實係, YW俾校友蟲蟲老點,轉一條龍的
轉左一條龍幾年後,教育局就話升中學生如果達不到某個水平, ...

但而家英文科好似唔係港華嘅重災區喎,反而中文先係令佢嘅33222 最多只有59%或更低,咁係咪轉中中好過呢?

monodad 發表於 17-12-13 11:33

我覺得係好唔同,英華轉直資係想提升成績同接龍,港華轉直 ...
根据你的看法,我觉得对港华还是有益无害,假设band1学生都是以你列出的学校为优先,但直资来讲要竞争的学校数目比较少,为免夜长梦多,可能有不少top学生进不了你所讲的那些神校,就会选择港华。即使他们全都不选港华,起码港华也应该尽收band1b或band1c的学生,已经比现在要免为其难地接收华小的band2学生好。

monodad 發表於 17-12-13 11:45
但而家英文科好似唔係港華嘅重災區喎,反而中文先係令佢嘅33222 最多只有59%或更低,咁係咪轉中中好過呢? ...
如果轉左中中, 我諗好多叻叻學生同勝利家長唔會選入港華,變成只會收到次一級水平學生,變相華小亦會減低吸引力,大家一齊攬住屎.
以此推斷,港華轉直資,同華小脫鈎,我估係想保住英中位置先.

monodad 發表於 17-12-13 11:45
但而家英文科好似唔係港華嘅重災區喎,反而中文先係令佢嘅33222 最多只有59%或更低,咁係咪轉中中好過呢? ...
港華3322最多只有59%這數字, 請問可以從哪裡得知?  any source?
‹ 上一主題|下一主題