用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教培僑VS聖瑪加利
go

真心請教培僑VS聖瑪加利   [複製鏈接]

我個小朋友好活潑好動,英文較中文好小小,
可以不考慮學費,大家會點揀?
本來決定培僑但聽有用家朋友話培僑英文麻麻,所以想從新再考慮!
   17    0    0    0

回覆樓主:

你小朋友好叻,考到聖瑪加利,如果唔介意學費當然係聖瑪加利,始於英文係國際語言,其實英文好,第時大個機會都比人多,同埋聖係小班教學,培僑係大班33-35一班

Munma 發表於 17-12-6 11:37
本來決定培僑但聽有用家朋友話培 ...

不用再考慮了,聖瑪加利啦⋯⋯好多xx vs 培僑的post! 可以summarise 吓,比較自己想法,應該不難選吧!(我唔熟聖瑪加利)

回覆樓主:

有朋友申請左聖馬加利,都未通知佢接見,有d朋友只見了一次,未有結果,我們估計,聖係簡小朋友面試,應該是睇過你小朋友背景,如果佢簡得你去見,而又收,正明你小朋友好適合佢間學,真心恭喜你,我相信你小朋友應該好醒目

回覆 李大人 的帖子

甘快收到通知,恭喜恭喜啊!

李大人 發表於 17-12-6 11:59
回覆 leungmay000 的帖子

幾千人等緊,放位吧,揀聖瑪加利當幫下人

應該要6月先有人放位,正常而家無人放

Munma 發表於 17-12-6 11:37
本來決定培僑但聽有用家朋友話培 ...

英文一定係聖瑪加利會好D, 始終有一班NCS日日對住可以練習
以DSE成績計, 聖瑪加利過往亦較培僑好 (今年大家可能相若)

不過缺點係, 聖瑪加利目前中學只可考DSE, 無Plan B

培僑書院有DSE, 亦有為學術能力較遜色既學生安排可銜接英國大學既預科課程IFY
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

leungmay000 發表於 17-12-6 12:03
應該要6月先有人放位,正常而家無人放

聖瑪加利是天主教學校,若是天主教背景家庭更適合。如重視英多過中更不用多说。培僑是一所英,普,廣均作為教學語言的學校,但沒有宗教背景。知道這些巳能立刻選合適的了。

回覆樓主

平時見到人XX vs xx我完全唔明白佢地咩感受,但到今日發生喺自己身上嘅時間真係會好難作決定,因為我同我個小朋友都好比心機好努力先得到呢個offer,當初兩間都鍾意,當知道其中一間有offer嘅時候其他未見嘅學校都無再去考,而家放棄任何一間都覺得好唔捨得

回覆樓主:

其實好睇你自己點選擇,如果選擇到就快d放位,好多小朋友都等待中,利申,你呢2間我都無考

若附近果幾間的新派一條龍,重英語環境,又想DSE成績有保証,選聖瑪嘉利係上佳之選。
王錦輝英語和外語環境也豐富,Happy過Happy,但暫未做得起令家長放心的公開試成績,口碑好壞參半。
培僑書院定位中西薈萃,國際視野和中國文化並重,根正苗紅,背景好多人覺得難哽,外籍英語學生不多,但DSE總算做出亮麗成續。

另外,網上分享都不要信到十足啦。出offer的時候,往往有人不停講別間學校的不足之處。當中有可能係真心分享,也有可能係waiting list的家長等你放位,自已小心衡量。如果該校我無考或不是杯茶,我不會咁熱心走去每個post分享該校的缺點...

I vote for st. Margaret

agunesu    發表於 18-4-23 14:18

舞娃娃 發表於 17-12-6 13:14
若附近果幾間的新派一條龍,重英語環境,又想DSE成績有保証,選聖瑪嘉利係上佳之選。
王錦輝英語和外語環境 ...

多謝你嘅分享

hkpapa852 發表於 17-12-6 12:13
英文一定係聖瑪加利會好D, 始終有一班NCS日日對住可以練習
以DSE成績計, 聖瑪加利過往亦較培僑好 (今年大 ...

多謝分享

Munma 發表於 17-12-6 12:35
平時見到人XX vs xx我完全唔明白佢地咩感受,但到今日發生喺自己身上嘅時間真係會好難作決定,因為我同我個 ...

明白的,梗係想為小朋友選擇最好的。

但你唔會知道自己小朋友在一間學校的際遇和成長是否比另一間更好還是相反。我覺得不同學校裡已經有不同心態、不同性格的學生和家長。雖然同校或多或少都有些傳統和價值觀可預測,但現在資訊發達、亦重自主學習(我更希望阿仔能愛上學習),小朋友將來结出的果可以有不同的。

現在就看吓自己取向,想吓哪邊放棄了更覺可惜就知啦!

希望所有家長能找到合心水學校,家校配合,對學校信心(但也應該積極面對不足),我覺得很重要。

回覆樓主

朋友也有這兩個選擇,現在頭痛中!
她喜歡SMC語境有外語,但培僑的資源和對學生支援(尤其成績一般的同學)較好,她很喜歡培僑有為所有同學的升學「鋪晒後路」,好似穩陣些!
代友問:有無人可分享下SMC對成績稍遜的同學升學有什麼支援嗎?

小ot 發表於 17-12-6 13:46
明白的,梗係想為小朋友選擇最好的。

但你唔會知道自己小朋友在一間學校的際遇和成長是否比另一間更好還 ...

謝謝你的分享!

回覆樓主

聖瑪加利啦,啲學生啲英文超好,有鬼仔音噤好!相信學校比較happy ,只是學費貴一點.

回覆樓主:

vote for smc
‹ 上一主題|下一主題