用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完中四可以讀year 10 嗎?
go

讀完中四可以讀year 10 嗎?

如果現在讀中四,想來年去英國,但不想讀一年就考gcse, 可以選擇讀year 10 嗎?

回覆樓主:

可以 !

SIYip 發表於 17-12-6 01:10
如果現在讀中四,想來年去英國,但不想讀一年就考gcse, 可以選擇讀year 10 嗎?
...
建議問問心儀既學校可唔可以,因為香港讀完中四升中五大約16歲,而英國本土學生升讀 Year 10 只係14歲。

demio 發表於 17-12-6 05:19
建議問問心儀既學校可唔可以,因為香港讀完中四升中五大約16歲,而英國本土學生升讀 Year 10 只係14歲。 ...

同意

SIYip 發表於 17-12-6 01:10
...

You may choose Pre-A Level program or Development Year .

回覆樓主

其實我仔現在讀中三,揾學校期間又話想留hk 讀。我怕佢下年先決定去夾唔到英國學制,兩頭唔到岸,但又唔想勉強佢去。好煩。

If your son in local school, it will be bored for him to repeat year 4. HK syllabus is already much advanced.

會的,我仔香港讀完F 2, 去英國讀year 9, 他話已經香港教過,應該升year 10好些。如果讀完Form 4 香港成績不太差,直上sixth form 好些。