用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 康怡中英文幼稚園出offer了
樓主: torocat2010
go

康怡中英文幼稚園出offer了 [複製鏈接]

highBmama 發表於 17-12-6 12:50
公喜晒, 我仲等緊, 你小朋友係咪IN得好好? 你本身有無優先條件, 例如有兄弟妹讀, 校友,識人
...

沒有特別關係,我諗係眼緣及幸運掛,其實我女嗰日in得好差
如果講最大優勢,我只諗到因為住附近。

blueaqua 發表於 17-12-6 12:13
比大家做個參考

今年都有4%入港同哦。想問下知否學校一級有幾多學生哦?
另外,我見佢入地利亞都多,我唔係好清楚太古呢間地利亞(因為其他地區嘅地利亞,好似都唔係太好),你哋知唔知多啲關於這間地利亞學校嘅嘢哦,many thx?

babypig2017 發表於 17-12-6 13:42
今年都有4%入港同哦。想問下知否學校一級有幾多學生哦?
另外,我見佢入地利亞都多,我唔係好清楚太古呢間 ...

上年K3 畢業生應該只得25人, 所以其實4% = 一個學生.......(因為好多人在K2已經走咗去其他IS 或 OVERSEAS)

上年K2走的學生當中, 最多人去咗QBS (23.8%), 其次係KIS (19%), NAIS (9.5%), 亦有好大部份 (28.6%) 去OVERSEAS

blueaqua 發表於 17-12-6 13:45
上年K3 畢業生應該只得25人, 所以其實4% = 一個學生.......(因為好多人在K2已經走咗去其他IS 或 OVERSEAS) ...

IC , many thx.

blueaqua 發表於 17-12-6 11:20
我都明白你的掙扎, 因為我都有同樣的考慮, 怕KORNHILL 中文程度唔夠好。不過我地屋企本身個個都講中文, 我 ...

1月5要交留位費

回覆 Imimim 的帖子

你好呀,想問下你説的international/local steam 是指學校有得揀那種嗎?另外想問問呢間谷唔谷,學術可以嗎?🙏🏻🙏🏻

我都收到信了!!! 唔知呢度會唔會有媽媽放AM位呢? 我申請咗想轉AM

回樓上, 爬文得知這間是HAPPY SCHOOL, 唔會吹谷學術的。
佢有國際班(for all students) & 日文班 (for japanese students only)

blueaqua 發表於 17-12-8 17:05
我都收到信了!!! 唔知呢度會唔會有媽媽放AM位呢? 我申請咗想轉AM

回樓上, 爬文得知這間是HAPPY SCHOOL, 唔 ...

你申請pn?

torocat2010 發表於 17-12-9 11:45
你申請pn?

我都想問,呢間係咪剩係得am位?我封信上面冇寫係PM定am的哦。

babypig2017 發表於 17-12-9 13:10
我都想問,呢間係咪剩係得am位?我封信上面冇寫係PM定am的哦。

K是全部AM, 你會take offer 嗎?

torocat2010 發表於 17-12-9 23:04
K是全部AM, 你會take offer 嗎?
考慮中,要看看有否其他OFFER再決定。你呢?

babypig2017 發表於 17-12-9 23:11
考慮中,要看看有否其他OFFER再決定。你呢?

一樣呢

torocat2010 發表於 17-12-9 11:45
你申請pn?

Yes I applied PN.
For K they only have am classes

回覆樓主

Deleted

回覆樓主:

剛好路經,不妨解答大家。
Kornhill Anglo-Chinese kindergarten 絕對是一間play-based learning happy school,英文佔K班大部分時間,所以中文程度一定比本地幼稚園淺,K3時考直資的話,自己一定要外補;但過往畢業家長都說K3中文會追番晒,上到小學銜接沒有問題,而oral English就更加不用擔心。簡單而言,想小朋友愉快學習又浸好英語,康怡絕對是好選擇,K1大部分時間未會寫字。假如你對學習成果好有要求、很在意中文識幾多詞語、寫幾多字,那麼正統本地幼稚園會比較適合。老師校長家長們都好親民,中產居多,學生普遍都乖巧,起碼不是你去到遊樂園會覺得他們討厭的一群。希望幫到大家。

karatek 發表於 18-12-11 22:57
剛好路經,不妨解答大家。
Kornhill Anglo-Chinese kindergarten 絕對是一間play-based learning happy sch ...

很感謝你的分享,我囡囡有pm international offer,我地如無意外都會比佢讀呢間。唯一係想轉am方便接送
‹ 上一主題|下一主題