用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .   [複製鏈接]

Andrewchan918 發表於 17-12-11 08:09
回覆 mannitol 的帖子

咁其實你個年d同學升小結果好嗎?thank you

你去幼稚園學校討論區,搵返SC,再搵吓,就會見到有Post 的。

sweetbride119 發表於 17-12-11 10:18
謝謝你分享數據!SC的確好厲害。不過讀得SC, 朋友合女K1已經努力外補了,外補費用已經多過學費,家長發功 ...

睇個別家長要求同期望,我小朋友K2,完全冇學術外補,只有游水,畫畫,唱歌同足球,冇證書冇比賽。身邊同學亦唔多學術上外補。反而好早開始外補,我個親戚小朋友讀間受歡迎谷的幼稚園,可能家長本身喜歡谷,PN已經外補英普,希望K1可以入英普班,一直補到呢家。

sweetbride119 發表於 17-12-11 10:49
其實小朋友好細個,如要外補學術真係唔知要補咩?EK成日都睇到話讀SC都要外補,可能外補意思是課外活動吧 ...

狂外補就真是好少見。視乎小朋友弱項而補一兩樣就常見些。例如英粵班可能補下普通話為小學普教中作準備。英文可能考下劍橋試為考小一作準備。其實好多同學仔只課餘參加了畫畫,游水,踢波等興趣班。可能有個別父母非神校不讀就可能會集中谷學術。不過考過小一就明白大部分學校其實學術考得不太深,會睇小朋友各方面。

回覆:培正v.s. st cat .

大家呢度好好嘅分享,仔細有用,多謝大家

‹ 上一主題|下一主題