用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .   [複製鏈接]

amoyresident 發表於 17-12-7 22:30
你有自己教大女,又伴讀,又有外補。請問你也有用同樣的方式栽培細佬嗎? 效果如何?
...

用家分享過大女K3外補NET英文,細佬K1外補NET英文。效果亦之前分享咗...

引用:Quote:kafatcat+發表於+17-12-7+23:08+ 你

原帖由 mannitol 於 17-12-07 發表
SC有好多機會Show and tell. 只要小朋友返到屋企,講到老師要求帶咩返去,帶咗返去就有機會show and tell. ...
多謝你。遇到好老師真係好緊要

回覆:培正v.s. st cat .

用家們知唔知培幼/小校長係咪就來退休?咁未會有好多變數?

kafatcat 發表於 17-12-8 15:04
用家們知唔知培幼/小校長係咪就來退休?咁未會有好多變數?

培幼校長已轉左孫校長,聽說k3英文課程有所提升。我小朋友k2, 每天都有net teacher, 主力教phonics, 教blending, Story telling,show and tell. 中文就每日有新聞分享,老師有教小朋友睇題目,所以,我小朋友回家能自己睇題目做功課。課堂上也有做科學實驗。

引用:Quote:kafatcat+發表於+17-12-8+15:04+ 用

原帖由 amoyresident 於 17-12-08 發表
培幼校長已轉左孫校長,聽說k3英文課程有所提升。我小朋友k2, 每天都有net teacher, 主力教phonics, 教ble ...
孫校長係咪嗰個女校長,本來係副校?
聽你咁講佢課程都幾活潑啊
唔知佢哋用邊一套phonics?

聽聞St cat 嘅phonics 做得好好

kafatcat 發表於 17-12-8 19:35
孫校長係咪嗰個女校長,本來係副校?
聽你咁講佢課程都幾活潑啊
唔知佢哋用邊一套phonics?

我小朋友以前只讀過sc pn, 全年唱遊為主,所以沒有phonics. 而家培正k1係oxford phonics, Sc k1也有phonics, 係自己一套phonics.

amoyresident 發表於 17-12-8 18:41
培幼校長已轉左孫校長,聽說k3英文課程有所提升。我小朋友k2, 每天都有net teacher, 主力教phonics, 教ble ...

培正全校好像只有4個net, 之前有培正用家分享,一個星期只有三堂NE丅堂,每堂30分鐘,但是分3組,所以真正的exposure time 只有10 分鐘。
不過可能請多咗net, 但是綱站冇update
這是培正用家證實的,不喜勿插!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406164&extra=&highlight=培正&page=4

nhi 發表於 17-12-8 22:17
培正全校好像只有4個net, 之前有培正用家分享,一個星期只有三堂NE丅堂,每堂30分鐘,但是分3組,所以真正 ...

我記得k1 新生講座,學校powerpoint 顯示每天1.5小時net教英文,另外,每星期有2-3堂pth老師教pth。每星期三堂英文的安排,應該是學券年代的培幼。 現在有沒有請多了net,我沒有問學校。

amoyresident 發表於 17-12-8 22:32
我記得k1 新生講座,學校powerpoint 顯示每天1.5小時net教英文,另外,每星期有2-3堂pth老師教pth。每星期 ...

麻煩看看link
他是2016-2017 年 k1 用家

而且好易計,有幾多班,有幾多net, 老師也是人,不是機器人, 所以一個人不能9-12 不停教書。

nhi 發表於 17-12-8 22:17
培正全校好像只有4個net, 之前有培正用家分享,一個星期只有三堂NE丅堂,每堂30分鐘,但是分3組,所以真正 ...

培幼每天都有net英文堂,30mins教學,駐課室幾耐我就冇問。我係用家,亦以小兒把鐡咀作實

回覆 nic_bb 的帖子

請問有幾多個NET呢?

Hkrazorback 發表於 17-12-9 05:00

請問有幾多個NET呢?

下星期有事去學校,如果有機會等我問吓主任

Hkrazorback 發表於 17-12-9 05:00

請問有幾多個NET呢?
一向在網站上都有寫老師名,是4個。今年唔知點解delete咗!

nic_bb 發表於 17-12-8 22:53
培幼每天都有net英文堂,30mins教學,駐課室幾耐我就冇問。我係用家,亦以小兒把鐡咀作實
...

k2得返30分鐘net? 減左咁多?

回覆樓主

培正vsSC, 學費差不多差一倍,而且讀SC,多數會外補為考小一準備。培正只要小朋友不是全班最差個5個就有機會直升。

fantracy 發表於 17-12-5 18:34
85% 升小, 總有15%人要外求
有好多去咗英小, 所以至少90-95%可上培小, 不過他們另有路數

Elaine.F 發表於 17-12-11 05:11
回覆 mannitol 的帖子

請問K1一年大約有幾多次show and tell? 英文語竟好嗎?st cat有什麼比賽及興趣班, ...

帶嘢返去show and tell 嘅次數會視乎topic 係咩,而需不需要帶,大約每個月2~3次。
SC嘅興趣班只有星期六,外判的,自費,約只有1~2項。到K3就有小型欖球,免費的。比賽就只記得有從K2開始的講故事比賽。SC一向唔會show 學生攞咩獎,邊個叻,所以連講故事比賽結果冇人自爆自己小朋友攞獎,係冇人知邊個Win. 大型表演,學校只收門票錢和自行決定買唔買嘅VCD錢,兩項加埋都唔貴,兩年前~$300以下。另外表演服裝,如學校提供就唔洗錢,家長自己買嘅,就自己班為圍內傾點買。

Elaine.F 發表於 17-12-11 05:11

請問K1一年大約有幾多次show and tell? 英文語竟好嗎?st cat有什麼比賽及興趣班, ...

其實我都離開SC兩年了,當年我覺得英文語境係足夠的。起碼我屋企冇咩講英文,但亞囡學校學返嚟嘅英文,聽講能力都唔錯,發音仲準過我。學術上,數學係足夠應付到雙位不進/借位加減的。中文可以寫到簡單句子,如果小學唔係一開始就要求作文,作句子就冇問題。不過中文字何其多,而且難記,要一字不漏識睇晒成篇閱讀理解,相信冇咩邊間幼稚園可以教得出吧!英文因為幼稚園唔會點教grammar, 以聽講為主,所以寫簡單句子都冇問題。小一題嘅Oral, listening,reading都攪得掂。
不過呢兩年,可能啲嘢又深咗,又多咗了。

咁其實你個年d同學升小結果好嗎?thank you
‹ 上一主題|下一主題