用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正v.s. st cat .
樓主: kafatcat
go

培正v.s. st cat .   [複製鏈接]

引用:上年有幸遇上呢個難題,最終係選擇SC,+記得

原帖由 celestia 於 17-12-05 發表
上年有幸遇上呢個難題,最終係選擇SC, 記得當時有家長用左一個比喻:培正=公務員 SC=做生意,我覺得都啱, ...
可唔可以分享多D當時諗法?最終上什麼小學?點解放棄龍校?

引用:兩間都好,選擇要睇妳有乜喺手、背景、有幾

原帖由 nic_bb 於 17-12-05 發表
兩間都好,選擇要睇妳有乜喺手、背景、有幾多分、父母有冇名津舊生分、夠唔夠進取同小朋友資質等等。Btw,  ...

回覆樓主:

培正每年都有學生選擇覺得更合適小學而離校,其實話收85%都算大機會,不過亦由於有此優勢,學校都真係幾happy,日日有功課但好簡單,如要谷去考直私小,家長要發多啲力

如果真係開N,將來k1將會更加難入,條起跑線又推前一年

catcat2046    發表於 17-12-7 12:47

回覆樓主

Vote for Sc....條路闊d,當年朋友女sc vs pc, 揀左sc,最後入dgjs, 我當年sc vs pc,亦揀左sc, 現在讀一間唔錯既私校,如冇意外生生性性,中學要入番同pc同grade既學校唔難

回覆 js04 的帖子

不過好擔心揀錯路!驚錯決定累左仔女

回覆樓主

培正
其實兩間都happy,家長都要努力跟
揀一間有backup小學又有中學
個壓力真的少好多

nic_bb 發表於 17-12-5 22:10
兩間都好,選擇要睇妳有乜喺手、背景、有幾多分、父母有冇名津舊生分、夠唔夠進取同小朋友資質等等。Btw,  ...

請問你係咪n無人士呢?d人成日話n無好難入培正

fantracy 發表於 17-12-5 18:34
85% 升小, 總有15%人要外求

如果係培正做15%不能直升,係st cat 亦唔見得會考到比培正更好的小學,個人認為係培正努力估頭85%,再報幾間最心儀小學,進可攻退可守

Andrewchan918 發表於 17-12-5 16:38
培正亦算十分好的學校!每人心目中選校都吾同!我亦十分鐘意培正!不過更喜歡英華!更冇踏培正意思!培正比 ...

你同我想法一樣呀!
我鐘意英華,但又吾知到時考吾考到。
培正我都鐘意,但老公顧忌到係中文學校,而阿仔比較偏向英文方面,驚吾適合。
感覺培正多人爭難入過sc。這個只比較面試人數而已,畢竟培正實際考什麼,我都吾知比較吾到,小朋友面試完出黎都講吾返,只知有問咩名咋。

keikolau 發表於 17-12-6 02:02
請問你係咪n無人士呢?d人成日話n無好難入培正

正是n無考入

回覆樓主:

培正中學是中中,唔知多唔多人轉去英中呢?

pm1202 發表於 17-12-6 09:31
正是n無考入

其實n無定義是?
除了指父母非畢業生,無兄弟姊妹就讀同校,無背景,
父母有無學士學位會否都睇重?地址係唐樓屋邨之類會否已無機?

angelhi 發表於 17-12-6 09:39

我都想知,雖然未有offer,但中中係我唯一一個擔憂。。。。唔知有無培正用家可以分享下呢?

BeAhappyC9 發表於 17-12-6 15:30
其實n無定義是?
除了指父母非畢業生,無兄弟姊妹就讀同校,無背景,
父母有無學士學位會否都睇重?地址 ...

其實無統一定義

講地址,有教名幼朋友(非培正)話佢間一定計,睇住邊區咩屋苑

引用:培正中學是中中,唔知多唔多人轉去英中呢?

原帖由 angelhi 於 17-12-06 發表
我都想知,培中DSE成績好唔好㗎?算唔算一線中學?
點解咁多人唔鍾意中中?有人話佢哋DSE英文成績都OK?

kafatcat 發表於 17-12-6 18:41
我都想知,培中DSE成績好唔好㗎?算唔算一線中學?
點解咁多人唔鍾意中中?有人話佢哋DSE英文成績都OK?

...

培中係津中, 仲要係band 1a

回覆樓主:

我大囡讀SC, 細囝讀培正。
當年大囡培正Waiting, 雖然最後wait唔到,但都一心諗住讀SC。因為知道大囡比較醒目,但怕羞內向,希望响SC可以train 到佢自信心。讀到畢業,我可以話冇幫佢揀錯。雖然佢仍然慢熱,但的確SC嘅老師幫咗佢唔少,而且佢一出去Presentation, 一樣可以對答如流。好多人話SC淺,但我覺得佢哋嘅課程已經可以接到小一嘅程度,上到小一適應一啲都唔難。當然你話要小朋友考直私考到好叻,外補係要㗎啦。我大囡冇考什麼好勁嘅證書,冇特異功能,只响K3搵net補英文,都考到兩個offer返嚟。
而細囝,因為PN响SC讀,覺得佢未必跟到SC緊湊嘅課程,所以有培正offer就跳咗船了。你問我有冇後悔,都有啲㗎,不過睇住啲朋友今年考直私咁激,自己就有啲安慰囉。始於掛住理個大嘅,又一心諗住直上,冇咩train 個細囝。由K1尾開始先搵NET私補英文,其他全程靠學校。我可以話你知,佢中英文始終差大囡一截,今年先開始自家同佢攞SC啲料嚟惡補,希望小一適應好啲。所以,叫佢出去考直私,一定衰緊。
不過,培正呢年啲嘢深咗啲啦。上年都未有閱讀理解,今年開始有了。又不過,深到可唔可以靠學校去考直私,我估應該同SC還有一段距離吧!
所以,你想小朋友學術自信心上好啲,我覺得SC好啲。但你想有個保證,自己更有心力去train 佢,另佢又夠能力出去考直私,或者只想佢有保證安穩升小,自己只能俾到少少心力去train 佢嘅,就培正啦。
講清楚先,培小上培中都係~85%or less, 高小都要爭㗎,而且培中係中中,但考DSE可以揀中文考或英文考,好似係英書半英半中咁教。而且比較過英小,培小英文一定冇教得咁好,可能同津小教嘅差不多(因為我仲未攞到小學嘅英文科資料嚟睇)。

mannitol 發表於 17-12-7 00:20
我大囡讀SC, 細囝讀培正。
當年大囡培正Waiting, 雖然最後wait唔到,但都一心諗住讀SC。因為知道大囡比較醒 ...
Very detailed sharing!介唔介意透露下囡囡當年有咩offer,同埋最終揀左邊間?

estherpang 發表於 17-12-7 00:50
Very detailed sharing!介唔介意透露下囡囡當年有咩offer,同埋最終揀左邊間?

當年有啟基和女拔offer。最後梗係揀咗後者啦

angelhi 發表於 17-12-6 09:39

考頭嗰批,或有特異功能嘅,有路走嘅都會走,除非始終情擊培中啦。另外就係英文叻嗰批,入到培中又好,抽唔返培中都好,攞住都唔算差嘅成績(~band 2頭),去叩英中,都有叩到的。
‹ 上一主題|下一主題