用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教
樓主: cocaBB
go

真心請教   [複製鏈接]

Moonlight819 發表於 17-12-5 22:08
NAIS也要比10萬。

樓主說的是NIS吧

回覆 EconFather 的帖子

sorry dont understand what does buying a nice car have to do with sending kids to international school???

回覆樓主:

其實考慮得比小朋友讀IS的,自己計過條數覺得ok就真係ok, 基本上只是一個銀碼,而且明碼實價,冇乜Hidden charge。果d所謂附帶開支其實唔多 …… 每年幾個field trips, 收一百幾十蚊交通費(通常去野外學習,唔使比入場費),一個camp, 千零二千蚊,高年級一個海外交流團,係比較貴,但名額非常少,唔去嘅人多過去嘅人,所以完全唔需要擔心唔去會俾人鄙視。

至於ECA, teacher run clubs都是免費的,其他興趣班出外面學,讀LS or IS都是果條數,又唔會話你讀IS人地會收你貴d,更唔會因為讀IS會去學多d嘢,反而可能可以慳返補習費。

至於其他門面嘢,更加唔使擔心,多數正常人都唔會8掛你有幾多身家,大家都交一樣學費,所以喺學校大家都係平等的!當然一定有d狗眼看人低嘅人,但呢d人不限於IS先有,而且亦是極少數,咁咪咪鬼理佢哋囉,仲有大把正常家長可以做吓朋友!

virginiatse 發表於 17-12-5 21:41
ichk要比65k

Capital debenture N to Y6: $65k
每年再要俾capital Levy: $15k/child

然後 Secondary 仲有3 installment嘅 debenture.

呢幾間個價錢差好遠喎!個人認為,睇吓入到邊間再決定生唔生第二個啦!
當然我都識得有人家庭月入接近(可能唔夠)100k,但兩個小朋友讀ESF,要養7人車同埋工人,每年再去歐洲旅行。喺唔洗供樓同埋唔洗供養父母嘅情況下,佢係一位月光族。

I have similar concern too.

May I ask if my understanding is correct?

For primary school (say ESF), other than school fee, we may need:-
(a) a computer, (b) the cost for field trip (less than or around a hundred) a few times per year, (c) in higher years, go camping in hong kong once a year (don't know the fee, but i guess less than $10,000).

For secondary school, in higher years (or every year?) they need to do CAS. students can go to Nepal to teach eng, to Cambodia to build a house, or stay in hk to learn horse riding or do voluntary work in cross road. It seems to be not  too costly. Of course, they can go to spain to learn spainish, or go kayaking in France.

For private tutorial classes, i understand some do and some dont take. But if they take private tutorial classes, its more expensive than the one for DSE students. (but no idea how expensive it is)

Other than the above, is there a lot of money we may spend?

Fees for university overseas, its too far away, i can only say i would try my best to send my kids to study overseas.

Many thanks.

xiubak 發表於 17-12-5 15:15
回覆 hitommycc 的帖子

睇完大家留言我都開始有啲擔心。真係要搵咁多錢先可以讀國際學校? 我們人工無樓主 ...

我小朋友而家讀緊K1,唔係IS,但都希望Y1可以轉讀IS.  Target 同樓主差不多 ICHK,EFS同NIS或者Think.
我都係預兩萬一個月,請問你小朋友而家有幾大?

xiubak 發表於 17-12-6 12:07
我小朋友九歲

可以請問你小朋讀邊間IS嘛?

GGD 發表於 17-12-6 10:54
I have similar concern too.

May I ask if my understanding is correct?
平有平讀,貴有貴讀。

回覆樓主

認識唔少家庭都係家庭月入大概70k ,有一至兩個小朋友讀國際學校,所以應該冇問題

凝聚態 發表於 17-12-6 15:58
以現在生活指數計,在IS小學就讀只需每年預岀約18萬元,而中學則約24萬, 已能包括一切學校及課外活動的開 ...

多謝你回覆,咁我就放心了。。。
希望我小朋友可以考到其中一間。

EconFather 發表於 17-12-5 17:13
有另一d家長覺得俾小朋友讀國際學校好貴,之後我問佢,你公司花紅好勁wow,佢話係,仲買左隻幾十萬的pp名錶 ...

你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到小學讀番local school 私校,我話你其實供得起點解你唔俾個仔讀IS, 佢話因為佢要換車,同埋要買名錶。但同一時間,佢知我女讀IS,就講好多IS壞話,例如叫我小心呀,讀IS出嚟D人曳到爆,又話我女第時會唔識中文好可憐…… 我覺得佢簡直不可理喻

凝聚態 發表於 17-12-7 17:45
個間係咪真正國際幼稚園黎㗎?

想請問,真正國際幼稚園係咪全部都冇K3?咁呢位朋友K2同LS小一中間去咗邊呢?

凝聚態 發表於 17-12-7 17:45
個間係咪真正國際幼稚園黎㗎?

唔係啦,本地幼稚園但叫”國際"幼稚園。但佢覺得自己個仔識講native english

susumi123 發表於 17-12-7 17:22
你令我諗起我有個朋友都係咁,俾個仔讀國際幼稚園,自小鐘意係人面前show off 自己個仔D英文有幾叻,但到 ...
有時我會同小朋友講,你就是我的法拉里(笑)
我覺得讀本地學校可能仲貴,好多時好多好無聊的間接開支。例如要參加好多興趣班,而因為要陪佢參加興趣班,我就要成日去咖啡店度坐,買左好多杯咖啡。

之後時間長d就會食個貴飯。周未無乜興趣班,我就可以去行下山,野下餐,健康好多。
‹ 上一主題|下一主題