用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有邊間中學高中有較多乙類課程?
樓主: a_for_apple
go

請問有邊間中學高中有較多乙類課程? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:21
佢哋為乜要開呢?
應該係讀唔掂其中一個選修科,所以讀一個選修加一個APL。

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:34
IC,咁入大學都可以同樣計分架?嗰啲學校又係咪即係不能只修兩科,所以一定要讀返科APL?
...
滿分都係等於 LEVEL 4。

IC,咁入大學都可以同樣計分架?嗰啲學校又係咪即係不能只修兩科,所以一定要讀返科APL?
...
之前最高都係3,現在最高可以等於4。
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/subject_information/category_b_subjects/
考試局:「於2018年文憑試開始,考生在應用學習科目的成績匯報,將由現在「達標」和「達標並表現優異」兩個等級,再細分為「達標」、「達標並表現優異(I)」和「達標並表現優異(II)」。「達標並表現優異(I)」的表現水平等同文憑試甲類科目第3級的成績,而「達標並表現優異(II)」的表現水平則等同第4級或以上的成績。」

...
其實讀得APL, 目標應該係3大以外既大學會合理D, SSSDP可能會更合適
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:46
SSSDP又係咩嚟?
運動員

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:46
SSSDP又係咩嚟?
由政府資助, 8大以外專上學校開辦既"指定專業/界別課程".

https://www.cspe.edu.hk/tc/sssdp/participating-institutions.html

一樣係學士課程, 透過JUPAS報考, 不過課程真係比較專門, 如園藝, 數碼娛樂, 護理等.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

a_for_apple 發表於 17-12-6 08:59
唔該晒!我留意一下!

別"誤會"呢!該校中四係全級學生人人修讀3x的,只是某些年度DSE反映出只"剩下"五分一人以3x為該年度的報考數字,並非學校只接受1/5人作3x之選修呢!我估大多數Band1英中都係响中四時盡量讓學生修讀3x的呢!另外,表內只顯示選擇報考2x和3x的人數,沒有顯示報考4x學生人數,原因我估有兩個可能性,(1)係沒有列出報考4x學生人數;(2)係表內數字只反映選修科情況,由於M1和M2不屬選修科,屬延伸課程部份,固不反映在欄標題上呢!或者,欄標題為2x可以係{"(2x)或(2x+M1)或(2x+M2)"},只是表格太簡單,沒有清楚交待M1和M2的情況呢!唔緊要呢!你可以襯今年學校""簡介會"",務必去一趟問過明白,學校响高中課程中是否只開辦"五分一學額為3x選修科"咪得囉!

‹ 上一主題|下一主題