用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打算重讀K3,有什麼學校接受大B再考小一 ...
樓主: Fung420
go

打算重讀K3,有什麼學校接受大B再考小一   [複製鏈接]

Fung420 發表於 17-12-5 12:20
4月B,有拿成績優異獎。
慢熱,有什麼學校可以明年比重考,Thanks!

如果 re-peat 都考唔到心儀小學咁點算,使唔使要小明友tri-peat?

yuenkw 發表於 17-12-5 23:21
如果 re-peat 都考唔到心儀小學咁點算,使唔使要小明友tri-peat?

重讀都考唔到當然認命
我地仲有三間未放榜,仲有大抽獎,叩門
重讀只係問定先作最後部署。當然唔想行依一步!

apple1990    發表於 17-12-6 00:06
apple1990    發表於 17-12-6 00:06
apple1990    發表於 17-12-6 00:03

Fung420 發表於 17-12-5 23:29
重讀都考唔到當然認命
重讀只係問定先作最後部署。當然唔想行依一 ...

放鬆d,我估你都一定有花不少心機時間為小朋友裝備……
黎緊仲有大把機會,有waiting或大抽獎入好學校……

部分網友可能肉緊少少,都不過是想你考慮清楚做超齡生可能帶來的種種問題……
你是家長,一定為小朋友預備最好……加油!

jesswu 發表於 17-12-5 23:53
放鬆d,我估你都一定有花不少心機時間為小朋友裝備……
黎緊仲有大把機會,有waiting或大抽獎入好學校…… ...

嗯嗯,明白大家建議
我會慎重考慮!

條條大路通羅馬。何必呢!學校有好多種,不是神校名校才是學校!

Fung420 發表於 17-12-5 23:29
重讀都考唔到當然認命
重讀只係問定先作最後部署。當然唔想行依一 ...

什麼最後一步?呢一步根本完全唔係你嘅option, 你諗都唔應該諗。無 lala留一年,第時佢俾人笑俾人歧視你知唔知?仲有我睇死一定冇名校收,因為如冇正當理由,冇名校鐘意收超齡仔!

siden 發表於 17-12-6 10:10
什麼最後一步?呢一步根本完全唔係你嘅option, 你諗都唔應該諗。無 lala留一年,第時佢俾人笑俾人歧視你知 ...
係囉,咩最後一步多鬼餘⋯⋯都仲係未夢醒!4月仔再考,我會當留班生,留得班又點會有樓主睇得上眼嘅學校收?一係裝備個仔玩到扣門,一係改變自己心態,一係祈禱囉

回覆樓主:

我明白及体会樓主的擔心,我个係细b,当初冇想清楚便入k1,但进度比較慢,所以決定repeat 多一年。小朋友4月b不需repeat因还有下学期的学習,係呢段時間再加強訓練,增加自信心.我唸扣門會顺利好多。

回覆樓主:

而家嚟到12月,基本上直私接近塵埃落定(特別係神校),需放棄非名校不讀的心態,係你嘅就係你,應叠埋心水裝備小朋友,為未來上小學之路作準備,而唔係為入名校咖啦。K3就repeat,唔係甚麼「最後一步」,根本係「唔係一條路」。9月後細B做唔做超大都要考慮吓啦,俾我都唔願自動留班,4月B,做番適齡學童罷啦。

cpychung 發表於 17-12-5 23:02
其實小學係咪名校真係冇所謂架,你真係要有名,等你上中學先啦...小學出名有鬼用咩(雖然中學出名都唔係太 ...

呢句真,好認同!我身邊事業有成專業人事全部區內比較出名的津校,中小學都係,所以我一路深信小朋友只要有中上智能,學習態度良好,讀間普通學校,將來亦能成大器

Fung420 發表於 17-12-6 00:21
嗯嗯,明白大家建議
我會慎重考慮!

仲要考慮?有呢個想法根本係荒謬!

回覆樓主:

係呢個谷 我學到一句 學校係會收有潛質既學生 唔係讀多年成續好既學生

醒目開學勳章 貢獻勳章

神校,收個跳班細B,可能比收個超超齡留班,容易得多
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題