用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS SFA VS 九龍塘小學三大升中神校比較 ...
go

宣道 VS SFA VS 九龍塘小學三大升中神校比較

代朋友問
想知道這3間私校的分別(除了升中網外),這3間是否都是很谷,留班機會大不大(聽聞宣小一年級已要留班),和這3間學校有冇資源去輔助成績較差的學生,老師有冇愛心
THX

hppa    發表於 17-12-4 15:28

ATMW227 發表於 17-12-4 11:42
代朋友問
想知道這3間私校的分別(除了升中網外),這3間是否都是很谷,留班機會大不大(聽聞宣小一年級已要留班 ...

所有學校小一不是都有留班安排的嗎?但是在這些私小,碰上要留班的話,家長可能都會選擇轉校吧。以宣小來講,小一暑假轉走的人不少,但通常我們只會聽到誰和誰轉到DBSPD或喇沙等等。

至於補底。。。我直覺這些私小只重在拔尖,宣小可能在高年級的時候會好一點,會按強弱分組上主科。但補底這回事,還是自求多福比較實際。

DD仔 發表於 17-12-4 14:50
所有學校小一不是都有留班安排的嗎?但是在這些私小,碰上要留班的話,家長可能都會選擇轉校吧。以宣小來講 ...
官津小學, 受EDB規範, 小學期間只能"主動要求"學生留一次班, 如果唔係有"一條龍"中學既官津小學, 更只能在小六以前要求學生留班.

不過如果有學生被學校要求留班, 學校要交報告俾EDB...... 當然, 個別學校有辦法令家長"主動要求"學生留班

只有私立/直資小學, 可自訂條件要求學生留班 (無限次數和年級)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

未入已想定留班或補底,太欠信心還是真的較弱?如後者會很大壓力。

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:25
官津小學, 受EDB規範, 小學期間只能"主動要求"學生留一次班, 如果唔係有"一條龍"中學既官津小學, 更只能在 ...

津校家長可唔可以要求留班?

回覆樓主:

你嘅朋友即係你

hppa    發表於 17-12-5 10:52

回覆 hamsubbb 的帖子

如甘叻有三大神校offer 就好了,我朋友只想了解多些這三間學校

代朋友問
想知道這3間私校的分別(除了升中網外),這3間是否都是很谷,留班機會大不大(聽聞宣小一年級已要留班 ...
小學是講分唔講心ga la
anyway,看ek分享,我覺得kts 會較happy, all relative of course.

ATMW227 發表於 17-12-4 19:47
回覆 hamsubbb 的帖子

如甘叻有三大神校offer 就好了,我朋友只想了解多些這三間學校 ...

Kts有補底,中英數,每班大約有3至5人要上個別科目的補課班,每星期一小時於放學後……由校內老師任教,收費但好似好平,一學期幾百蚊
學校願意扶助成績較弱的同學,不放棄每一位……
但留班是有的,一年級已有……
一主科全年平均少於50分或兩主科少於60分則需留班……
不過以每班人數計,一級大約至多可容納4至6人留班,再多便冇多餘學額了……
即是說,全級156人,考尾6名內要小心

代朋友問

KTS 一年級都有人要留級,學校在小一第一學段考試後會邀請個別有需要同學參加補課班,只收工作紙材料費,好像是百零蚊。其實每級留班的人不多,老師大部分也是有教無類的。聽說有個別同學評估不及格,老師會主動聯絡家長,叫家長不要太過責備子女,又鼓勵學生加緊腳步,希望在下一次評估中進步!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:25
官津小學, 受EDB規範, 小學期間只能"主動要求"學生留一次班, 如果唔係有"一條龍"中學既官津小學, 更只能在 ...

某名校區小學有學生唔止留一次班,佢應該早過我朋友個小朋友入學,我朋友個小朋友今年已經p4,留班果個小朋友今年先至升p2

MrBeast 發表於 17-12-4 19:51
小學是講分唔講心ga la
anyway,看ek分享,我覺得kts 會較happy, all relative of course.
...
小學求學其實真係唔係求分數...... 只係求名次

去到升中呈分時, 唔理級1同級2相差10分定係1分, 係呈分系統既分數相差都係不變(因為只按名次去計算).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chillio 發表於 17-12-5 07:49
KTS 一年級都有人要留級,學校在小一第一學段考試後會邀請個別有需要同學參加補課班,只收工作紙材料費, ...

小一已經要留班?好奇另外2大私學情況如何

回覆 jesswu 的帖子

可容納留班位,唔等於會用,全級合格就不用留啦!就是真的留,我見都係一個!不用擔心,或嚇親大家KTS 應該不喜歡留人班的

SFA 主科有一科唔合格就留班
要留班通常都會轉校
小一走既人最多,
亦有走既人係如樓上講去LS之類.

其實老師好快就睇得出小朋友讀唔讀到
問題係家長點諗

以我經驗,KTS留班人数唔多,相信少过官津学校。

bettyay 發表於 17-12-5 10:08
回覆 jesswu 的帖子

可容納留班位,唔等於會用,全級合格就不用留啦!就是真的留,我見都係一個!不用擔心 ...

係……其實真係好少人會留班,一個起兩個止……

回覆樓主:

而且KTS都好寬鬆……
要兩科主科平均少過60先留班,一年三考計,即係要呢2科共6份卷每卷平均少過60分先會

APS 都有留班。。。好多會轉校

noverzero 發表於 17-12-5 10:26
SFA 主科有一科唔合格就留班
要留班通常都會轉校
小一走既人最多,

老師咁勁? 好快知適不適合sfa? why?

好奇ㄧ問