用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
樓主: 小時了了
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-12-6 11:04
little_yolky 分享https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570407&extra=&page=2
內 ...

廈門大學都唔錯。

無記錯,商科幾好。

retriever 發表於 17-12-6 12:00
廈門大學都唔錯。

無記錯,商科幾好。

係呀, 教育展覽時聽人講廈門大學商科 e.g. 經濟學院 / 管理學院 係全國大學來講都算 Top 嗰批

我想問吓你, 廈門大學質素好啲? 定係中山大學質素好啲? 原本我鍾意廈門大學, 係福建省近近地, 同埋聞說廈門大學好大好靚, 但有熟內地大學網友講中山大學好過廈門大學好多.

我想聽多啲意見, 唔知你點睇呢兩間大學呢?

小時了了 發表於 17-12-6 12:17
係呀, 教育展覽時聽人講廈門大學商科 e.g. 經濟學院 / 管理學院 係全國大學來講都算 Top 嗰批

我想問吓你 ...

哈哈,你咁問有D 似打電話向D 財演問“霖把”。 財演又點會個個“霖把” 都有研究呢?

話說回來,中山大學對廣東地區人士有特定意義。佢哋子女唔少係以中山為目標,唔特別想北上讀大學。當然其中亦因為廣東地區比較富裕。

小時了了    發表於 17-12-6 12:45

小時了了 發表於 17-12-6 10:42
嘻!嘻! 中文教呢樣應該唔擔心 (但擔心簡體字). 阿女暫時鍾意中文, 佢講過吓高中選科佢應該選中國文學, 中 ...

五年後才dse太大可能轉變,可能喜英文,英國文化,欧州考古學…到時要去欧美升學展?

我想問吓你 ...

如版友所言,有時差別唔明顯,係睇你想子女同邊D 人一齊讀書,及邊度讀書。

brother4 發表於 17-12-6 12:46
五年後才dse太大可能轉變,可能喜英文,英國文化,欧州考古學…到時要去欧美升學展?
...

去欧美升學?? 認真及坦白講我無錢呀! 去欧美升學聞說要港紙百幾萬 budget, 我唔會賣樓賣身家咁樣供阿女去讀大學喇.

國內學費以今年公佈為計, 文科學費~5,000人仔/學年, 住大學宿舍~1,000人仔/學年, 如果讀4年內地大學學費 ~ 2萬人仔 + 宿舍 ~4千人仔 + 高鐵/機票/其他洗費, 我相信仲平過香港讀大學.

小時了了 發表於 17-12-6 12:52
去欧美升學?? 認真及坦白講我無錢呀! 去欧美升學聞說要港紙百幾萬 budget, 我唔會賣樓賣身家咁樣供阿女去 ...

本地42000一年,有困難可全免,如住公屋,另有奬學金或其它借款等,朋友孩子是全免及平時補習老師,讀U常同女朋友遊日本

小時了了 發表於 17-12-6 12:52
去欧美升學?? 認真及坦白講我無錢呀! 去欧美升學聞說要港紙百幾萬 budget, 我唔會賣樓賣身家咁樣供阿女去 ...
歐洲大部分大學唔駛錢,分分鐘平過國內。

我想問吓你 ...

廈大不嬲都好出名, 以海洋生物,經濟及會計出名, 假期既廈大門口經常排晒長龍, 不少國內人都慕名而來.

中山大學醫學院曾經係全國一哥.

小時了了    發表於 17-12-6 14:19

小時了了 發表於 17-12-6 09:40
真心感激大家提供好多內地大學有參考價值嘅資料

First Choice (頂級) (阿女要 DSE 考到26分以上就有機會 ...
唔狠心,反而唔好浪費時間青春對孩子還有好處。其實18分樓下讀國內有名大學會唔會讀唔掂?其他學生水平都好高下。

王家爸爸 發表於 17-12-6 13:33
歐洲大部分大學唔駛錢,分分鐘平過國內。
你講笑定講真架? 歐洲大部分大學唔駛錢係咪真架? 可唔可以講多啲資料呀? 如果唔洗錢可以考慮俾阿女去啊? 不過唔好同我講係要阿女考獎學金先至唔洗錢喇!

http://www.dxsbb.com/news/5463.html

小時了了    發表於 17-12-6 14:10

akys 發表於 17-12-6 13:49
唔狠心,反而唔好浪費時間青春對孩子還有好處。其實18分樓下讀國內有名大學會唔會讀唔掂?其他學生水平都好高下。

其實係架, 嗰日係教育展同個係山東大學讀考古 Year 2 香港學生傾, 山東大學DSE 要求2017年最低11分就考入到讀到喇. 佢分享山東大學佢係第三志願 (即是佢第一及二志願考入唔到),舊年Year 1 讀得真係幾辛苦, 因為山東大學考古學系係內地係幾 Top 吓, 好多高考好高分及山東省好叻嘅中學生先至考入到佢間大學, 佢話大陸只係優待香港學生, DSE 分數咁低都收. 而嗰位香港學生分享周圍啲同學超有紀律, 有目標, 又克苦及勤力咁讀書, 佢都俾內地同學影響好努力去讀及追, 今年 Year 2 追返好多喇. 佢當時都同我講預咗第一年係內地讀書好辛苦, 周圍啲同學真係好叻好勁.

我自己咁諗, DSE 11-13 分其實真係唔係幾好成績, 係香港呢個分數有咩野讀? 如果DSE咁低分卻有機會可以入內地讀好少少大學 (唔係野雞大學), 我當俾阿女4年時間出去見識吓, 開吓眼界, 好過係香港讀不倫不類又浪費錢浪費時間光陰嘅課程.

我真係咁諗架.

YDLFATHER 發表於 17-12-6 14:00
http://www.dxsbb.com/news/5463.html
武汉大学全國第三? 仲好過復旦及浙江大?

October. 發表於 17-12-6 13:39
廈大不嬲都好出名, 以海洋生物,經濟及會計出名, 假期既廈大門口經常排晒長龍, 不少國內人都慕名而來.
中山大學醫學院曾經係全國一哥.
係呀, 係教育展有個路人甲媽媽同我吹水, 就係佢同我講廈門大學幾好, , 佢入過去參觀過話間大學又大又靚, 仲叫我有時間去廈門都入去廈門大學睇下, 佢有講大學開放俾公眾但有時間限制

小時了了 發表於 17-12-6 14:07
其實係架, 嗰日係教育展同個係山東大學讀考古 Year 2 香港學生傾, 山東大學DSE 要求2017年最低11分就考入 ...
個人睇法,得12-13分,即平均2.x一科,仲讀大專/Degree做乜,咪又Hea多3-4年。唔想好心做壞事,以為對佢好,其實害咗佢。最多讀HD學一門手藝,早點出來做嘢,貢獻社會好過。 昨晚睇pearl report, 講Grant/Loan,自費Degree成8萬一年,4年32萬,出來揾到幾多,點還?

另外,可以搵番升學xxx,有集講歐洲大學,真係唔使錢,不過生活費應該唔少。朋友有家人在德國,送咗個仔過去讀,唔使錢,不過預先有讀德文。

小時了了 發表於 17-12-6 13:50
你講笑定講真架? 歐洲大部分大學唔駛錢係咪真架? 可唔可以講多啲資料呀? 如果唔洗錢可以考慮俾阿女去啊? 不 ...

王家爸爸冇講錯,部份欧州大學平過國内,不要只做國内大學準備功課

akys 發表於 17-12-6 15:40
個人睇法,得12-13分,即平均2.x一科,仲讀大專/Degree做乜,咪又Hea多3-4年。唔想好心做壞事,以為對佢好,其實害咗佢。最多讀HD學一門手藝,早點出來做嘢,貢獻社會好過。 昨晚睇pearl report, 講Grant/Loan,自費Degree成8萬一年,4年32萬,出來揾到幾多,點還?
另外,可以搵番升學xxx,有集講歐洲大學,真係唔使錢,不過生活費應該唔少。朋友有家人在德國,送咗個仔過去讀,唔使錢,不過預先有讀德文。

升學xxx, 我有睇過升學xxx係外國讀音樂嗰集, 我印象唔洗錢好似係要有BNO護照當英國外海公民就唔洗錢. 但我女只有特區護照.

另外, 正如你所講, 生活費應該唔少. 如果我銀兩充足就會考慮阿女去台灣讀大學, 然後用台灣大學學歷去美國讀個 Master 1年返來 cover 返台灣嘅學歷. 但係, 我家銀兩唔夠麻. 阿女只可以係香港讀大學或大陸讀咋.

brother4 發表於 17-12-6 16:11
王家爸爸冇講錯,部份欧州大學平過國内,不要只做國内大學準備功課
...

可唔可以分享吓呢方面多啲資料呢? 我真係唔識, 你只分享一句我點識去邊度搵到呢啲資料呢?

阿女仲細, 我仲有時間同佢搵香港, 內地, 什或海外升學資料. 依家香港及內地考大學嘅途徑資料某部份我已經算熟悉, 我都可以了解下點樣可以報考欧州大學平過國内嘅方法及途徑.

真心的, 可唔可以俾多啲資料我, 我可以去邊度搵到唔洗錢讀欧州大學嘅正常一般成績, 家境一般&草根嘅海外升學途徑資料呢?多謝賜教

小時了了 發表於 17-12-6 13:50
你講笑定講真架? 歐洲大部分大學唔駛錢係咪真架? 可唔可以講多啲資料呀? 如果唔洗錢可以考慮俾阿女去啊? 不 ...
但係如果讀大學本科,需要學歐洲語言。
試過問一間西班牙大學,有獎學金,如果慳家既,獎學金足夠生活費。

‹ 上一主題|下一主題