用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學? ...
go

1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學? [複製鏈接]

想問吓大家, 選大學策略除咗興趣外, 究竟 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學?

1) 選聞名嘅大學?
例如: 選3大/8大, 但 DSE成績只考入水泡科 (如哲學/工程等)

2) ) 選該學系/科聞名嘅大學?
例如: 如果, 真係如果DSE 成績標青, 但唔選3大先, 卻直接選8大e.g.浸會傳理系/中醫; 理工嘅物理....

真心請教, 作為父母嘅你哋, 你哋會點樣同仔女分析/傾選大學嘅策略呢?
   2    0    0    0

我暫時未諗通嘅係, 阿女文科人, 如果日後阿女 DSE 成績都OK, 分數可以考入以下3間香港嘅中文系大學:

2017 中大 JS4018 Chinese Language and Literature: Median: 26分
2017 城大JS1103 Bachelor of Arts in Chinese and History: Median:40.5分  
2017 浸大 JS2020 BA (Hons) in Chinese Language and Literature: Mean: 21.55分

定係俾阿女去內地文科(或中文科)國內出名嘅大學讀?
1) 复旦大学: 例如:中文(全國第4)
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:5; 通識:5 ; 選修一:5*; 選修二:5*

2) 中国人民大学 (國學院,文學院,經濟學院,財政金融學院非常出色); 例如:中文(全國第 2);  
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:5; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

3) 上海交通大学: 理、工、醫、管聞名;管方面係安泰經濟與管理學院出色。
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

4) 北京师范大学: 學系有文學院(中文(全國第3))、歷史學院、心理學部、教育學部出色;
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:4

5) 山东大学: 山東省 Top 1 大學,(全國排名第12位)學系有中文(全國第5); 考古學(全國第3)出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

6) 厦门大学: 福建省 Top 1 大學(全國排名第10位), 學系有經濟學院、管理學院出色
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:3; 通識:2

7) 中山大学: 廣東省 Top 1 大學
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:3; 英文;3;數學:4; 通識:4

8) 浙江大学: 華東五校: https://kknews.cc/education/p8rve68.html
2017年錄取香港學生 DSE 最低成績係 中文:4; 英文;4;數學:4; 通識:4 ; 選修一:4; 選修二:4

我無得分析,个女有自己主意,所有野佢自己已心裏有数,申請哂先通知声我……

小時了了    發表於 17-12-4 09:06

小朋友剛剛讀中一, 好似入大學有一段距離!

小時了了    發表於 17-12-4 09:42

小時了了 發表於 17-12-4 09:01
我暫時未諗通嘅係, 阿女文科人, 如果日後阿女 DSE 成績都OK, 分數可以考入以下3間香港嘅中文系大學:

2017  ...
要睇你想學好該科定目的為乜, 如以中文系計, 如分數夠, 你列出既所有大學只需考慮中文大學中文系同人民大學中文系。

人民大學中文系當然師資 & 學生水平都是十分高, 但小朋友去讀的話, 要適應內地生活模式, 而且畢業以後有什麼計劃打算也是需要考慮的。唔單單係讀大學既問題, 而係日後發展既問題了。小朋友唔一定會喜歡國內既生活同學習模式。

johnmamama 發表於 17-12-4 09:35
小朋友剛剛讀中一, 好似入大學有一段距離!

而且去到高中, 關乎自己前途, 小朋友自己決定既比例佔更重要位置了。始終牽涉佢未來既人生規劃, 唔似升小升中, 只係單單報一所學校而已。

little_yolky 發表於 17-12-4 09:38
要睇你想學好該科定目的為乜, 如以中文系計, 如分數夠, 你列出既所有大學只需考慮中文大學中文系同人民大學 ...
我尋日去咗會展嗰個 "內地高校內地展", 我係北京師範大學嗰攤位同嗰位香港學生傾咗一段時間, 佢分享如果係內地讀完中文後想係香港教書, 畢業後1) 要去香港學歷評審局(咁上下嘅名)申請學歷評審; 2) 再係香港讀教育文憑/學位, 3) 再考語文基準試合格就可以了.

little_yolky 發表於 17-12-4 09:38
要睇你想學好該科定目的為乜, 如以中文系計, 如分數夠, 你列出既所有大學只需考慮中文大學中文系同人民大學 ...
咁您知唔知復旦大學出名係咩野學科?

小時了了 發表於 17-12-4 09:50
我尋日去咗會展嗰個 "內地高校內地展", 我係北京師範大學嗰攤位同嗰位香港學生傾咗一段時間, 佢分享如果係 ...
就算係HK中文系畢業都要完成(2)(3)先教得書……

小時了了 發表於 17-12-4 09:50
我尋日去咗會展嗰個 "內地高校內地展", 我係北京師範大學嗰攤位同嗰位香港學生傾咗一段時間, 佢分享如果係 ...
如果只係想教書, 咁點解唔直接讀中文大學。

小時了了 發表於 17-12-4 09:52
咁您知唔知復旦大學出名係咩野學科?
復旦科科都平均, 同埋唔係話佢文史唔好, 只係人民大學太好而已。

little_yolky 發表於 17-12-4 09:58
如果只係想教書, 咁點解唔直接讀中文大學。
又唔係想教書, 只係如果, 如果阿女真係鍾意中文, 純我個人想法就係去中文出色嘅大學讀中文麻.

北大中文系神校神科阿女都唔知考唔考到
呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562271&extra=page%3D1&page=2, 北大2017年最低DSE取錄係3科5+3科5* (33分)http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf (官方文件 P.39-40)

小時了了 發表於 17-12-4 10:04
又唔係想教書, 只係如果, 如果阿女真係鍾意中文, 純我個人想法就係去中文出色嘅大學讀中文麻.

北大中文系 ...
如果只計中文系, 我會揀人民大學。當然北大係名氣高。不過, 到我哋女女升大時, D教授可能退得七七八八了。

回覆樓主:

路過!基本讀書和將來工作不一定相同的,另末來可能高中太多變數,又可能喜韓風去韓國讀書,估父母會0K?

2017  ...

delete

brother4 發表於 17-12-4 12:31
路過!基本讀書和將來工作不一定相同的,另末來可能高中太多變數,又可能喜韓風去韓國讀書,估父母會0K? ...
可以~不过先係港完成三大其中-个degree course先,之後再去韓国~又或者你自己考到入韓国三大~

我較偏見, 非不得已, 不捒國內讀書.

回覆 Yanamami 的帖子

我覺得如果喜韓風,交流就好,落地讀就會有反差。以前有訪問做過幾個學生因為哈韓所以去韓國讀大學,點知發現讀書辛苦、文化圈完全唔同。交流生的話上一半課程就得,大把時間可以四周玩同見識。

1998Ruby1998 發表於 17-12-4 18:31
回覆 Yanamami 的帖子

我覺得如果喜韓風,交流就好,落地讀就會有反差。以前有訪問做過幾個學生因為哈韓所 ...

自己選擇,自己要承擔後果~去外国讀書就係要瞭解同融入當地文化。

2017  ...

方法可以但出路窄,學校選估大陸的學校,本地多請本地出品因山頭主意
‹ 上一主題|下一主題