用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 和 HY 1st in 完的感覺
樓主: 222magmag
go

DGS 和 HY 1st in 完的感覺   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-12 00:21
其實始終係供求問題,呢幾年學生少咗,學校唔可以咁挑剔,所以成績變咗最重要,其他野好少會考慮。過多幾年 ...
你唔好間唔中就嚇人啦, 咁到底係主攻成績定唔係架?

little_yolky 發表於 18-1-12 09:20
成績是必須!配菜是更形重要

little_yolky 發表於 18-1-12 09:20
主攻成績,喺呈分試考高三幾個名次比嘜都更有用。
原因好簡單,扣除寶校,香港起碼有300~400間OK既學校,你考高三名,已經係全港排高咗1000名。

Arabellahk    發表於 18-1-13 17:03

王家爸爸 發表於 18-1-12 09:27
主攻成績,喺呈分試考高三幾個名次比嘜都更有用。
原因好簡單,扣除寶校,香港起碼有300~400間OK既學校,你 ...
你考高三名,已經係全港排高咗1000名 <===== 有無咁誇張。

bettyay 發表於 18-1-12 09:26
成績是必須!配菜是更形重要
成績係入場券,先入咗場再算。其他配菜既野,除非係某方面既資優,否則都係成績最重要。
當然如果升中人數再多落去,唔排除幾年之後,個個既主菜都好味,到時配菜都重要。

little_yolky 發表於 18-1-12 09:29
你考高三名,已經係全港排高咗1000名
考高3名,乘上全港400間小學,就係1200。

little_yolky    發表於 18-1-12 13:11
bettyay    發表於 18-1-12 10:05

little_yolky 發表於 18-1-12 09:19
小朋友自己一個睇, 好難學得好喎, 最多只可以係接觸過下而已。文言文真係要家長輔導一下。 ...

經常推介呢個:古文觀止,陳耀南講解。不是好深,可以簡單當入門,至少學識讀哂成篇文:

http://podcasts.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=702&rthk_cat=文化

b3410    發表於 18-1-12 10:55

little_yolky 發表於 18-1-12 09:19
小朋友自己一個睇, 好難學得好喎, 最多只可以係接觸過下而已。文言文真係要家長輔導一下。 ...

我自己睇文言文會釣魚,所以幫唔到手

王家爸爸 發表於 18-1-12 09:33
成績係入場券,先入咗場再算。其他配菜既野,除非係某方面既資優,否則都係成績最重要。
當然如果升中人數 ...
同意! 已肯定細女升中時,如果只有家姐一樣的「package」,獲取錄的機會一定比較細升中遊戲真係磨人

王家爸爸 發表於 18-1-12 09:35
考高3名,乘上全港400間小學,就係1200。

睇落好吸引~~~

王家爸爸    發表於 18-1-12 12:22

個人覺得成績很重要, 但任何一間中學入學申請要填張表, 大家就會好明, 除成績外, 中學也會睇你很多方面的發展.

簡單說, 成績一定係放首位, 有時間都要顧好全面發展.  確實, 學習課外活動, 對孩子成長是有幫助的.

感覺上, 學校都係睇RANGE 內的學生群, 如BAND 1A, 1B, 1C, .......屬同組學生, 就會睇埋課外活動.  

睇嗰間學校既 admission criteria 你就會知係咪主攻成績了.

我会同你講,考津校(尤其唔係学界霸主果d), 有成績足夠了,活动係伴碟。考直资,二線,成績重要,有活动更好。考-線直资,必须有成績同活动獎项。禁样講比較清楚?

bettyay 發表於 18-1-12 09:58
同意! 已肯定細女升中時,如果只有家姐一樣的「package」,獲取錄的機會一定比較細升中遊戲真係磨 ...
講得啱,唔好睇低咗升中人數上升既影響。

bettyay 發表於 18-1-12 09:58
同意! 已肯定細女升中時,如果只有家姐一樣的「package」,獲取錄的機會一定比較細升中遊戲真係磨 ...

家姐努力D, 細妹更大機會。
我更擔心個仔

Yanamami 發表於 18-1-12 11:51
我会同你講,考津校(尤其唔係学界霸主果d), 有成績足夠了,活动係伴碟。考直资,二線,成績重要,有活动更 ...
我target果間同阿女target果間都唔係學界霸主嚟, 即係繼續主攻成績就OK了, 好彩啫, 嚇死死。

BTW, 我記得你阿女學中國舞係唔係? 乜中國舞「優」好難攞嗎? 成個grade得一個, 良都只有幾個。因為我見芭蕾舞好易攞丁, 我覺得係咪個老師太peah而已?

little_yolky 發表於 18-1-12 13:31
我target果間同阿女target果間都唔係學界霸主嚟, 即係繼續主攻成績就OK了, 好彩啫, 嚇死死。

BTW, ...
我女中国舞八級开始只有良,全班唯-,要求高左好多好多……

Yanamami 發表於 18-1-12 13:33
阿屎大點有八級咁高, 佢係四級而已。但全班得一個優, 幾個良, 好似真係有D問題, 係咪個老師太peah了。

little_yolky 發表於 18-1-12 13:41
阿屎大點有八級咁高, 佢係四級而已。但全班得一個優, 幾個良, 好似真係有D問題, 係咪個老師太peah了 ...
禁真係……巧唔掂!

Yanamami 發表於 18-1-12 13:33
想問小學畢業通常都考完幾多級?我女得六級,年尾先會考七級啊
‹ 上一主題|下一主題