用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校?? ...
樓主: pcchobby
go

囡囡呈分試成績大跌...係咪註定要入band 3學校??   [複製鏈接]

koller 發表於 17-12-15 10:57
完全放手既意思係小朋友自己做練習溫書?  佢會吾會覺得媽咪吾幫佢?   我叫我女自己溫, 佢就話我吾幫佢...   ...
完全放手是我不參予她的溫習及補習,由補習老師跟她補數及給她回家做練習,因呈一及二,我也有跟她溫數,但沒用,因我較火爆,教了多次,都是重覆錯誤,我會發火及出手,所以她只有壓力及不會入腦,可能我教數方法有問題,而補習老師明白用何種方法令她明白,當然背後我有跟補習老師了解進度及在家提醒小朋友做練習,但我小朋友知道我仍很緊張她成績

回覆樓主:

咁我同你差吾多,又係火爆兼急躁……
可能咁樣俾左壓力佢

kwankwanchun 發表於 17-12-14 22:39
你女同我小朋友同一類人。佢份數學卷唔好話合格要有80分都唔難。文字題全部式列啱晒但就計錯晒。個到十幾 ...
就係咁先慘囉....你話佢能力唔及就話唧.... 其實佢英文同常識係可以拎A...中文就最多B啦....數學唔大意就C,B都可以
但佢懶又貪玩攪到成績好似玩跳樓機咁....唉

little_yolky 發表於 17-12-15 09:03
丘佐榮主要係收B1的, 只係大抽奬時可以有B2生偷到雞。
其實九真同培中自己都會先睇成績, 佢哋要有好成績學 ...
其實可能大抽獎先會去簡啦而家唯有希望佢醒醒目目老師到時對佢有好印象啦

little_yolky 發表於 17-12-15 09:19
樓主小朋友成績咁, 培基都好mug喎。四科主科2B中文C數學肥咗, 佢可能係呈一較好所以先拉埋有B2B, 或者份卷 ...
我應該未必會去報直資了,家景未必offer到....同埋直資學校通常都好遠下

little_yolky 發表於 17-12-15 09:20
基崇截咗止未呀, 你去試下啦, 報多幾間直資啦。
聖道咖南我睇過佢profile都好似唔錯,但遠囉~唔知報唔報好....

Ikymama 發表於 17-12-15 18:59
完全放手是我不參予她的溫習及補習,由補習老師跟她補數及給她回家做練習,因呈一及二,我也有跟她溫數, ...
我就反而太柔手。出去食飯佢一定要求玩手機....唔得就發脾4到返屋企佢做dd練習又同我地講數....
我搵左補數老師但感覺成效不大,而且佢冇練習要佢做,但我屋企本身都有練習既
佢一有時間就爭取時間去玩同睇電視....
到而家都仲係唔緊張.....
我反而緊張到又發燒又發冷病鬼左....
鬧佢又試過點都試過...佢係完全唔當一回事
但夜晚就發惡夢或者訓得差
就快比佢激癲

koller 發表於 17-12-15 19:05
咁我同你差吾多,又係火爆兼急躁……
可能咁樣俾左壓力佢
我本來唔燥...但眼見佢咁既成績仲咁樣成日叫唔好比到壓力佢....但我完全感覺唔到我除左叫佢考返上B之外仲有比乜野壓力佢
佢連做練習同溫書都同我講數.....

pcchobby 發表於 17-12-16 15:28
我就反而太柔手。出去食飯佢一定要求玩手機....唔得就發脾4到返屋企佢做dd練習又同我地講數....
我搵左補數 ...
如果小朋友自己唔緊張, 你是徒勞無功的, 咁不如慳返口氣, 唔好做到皇帝唔急太監急。我屋企兩個從來無試過同我講數的, 讀書是她們的事, 講什麼數。無得玩手機而發脾四也是不可能發生的事。

你做一切嘢成效不彰都只因為佢唔覺得重要。

pcchobby 發表於 17-12-16 15:28
我搵左補數 ...
Little_yolky講得啱,小朋友唔緊張,你如何努力也沒用,我女當天呈二不合格,她大喊ㄧ場,我知道她在乎成績,而補數是堂上做練習,再講解她錯的地方,多跟補習老師了解阿女上堂表現,因時間問題,我會集中於考試範圍的題目,而考試期間,禁電視及打機,另我女也從不會跟我講數,讀書是她的責任,我只可背後幫她及督促她

回覆 Ikymama 的帖子

想問响邊度搵數學1對1嘅補習老師?

回覆 pcchobby 的帖子

同我嗰個情況相似

哈利媽 發表於 17-12-19 12:12

平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功課,唔識教到識。
平時功課都唔識做測驗考試先溫係搞唔掂。

kwankwanchun 發表於 17-12-20 03:04
平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功 ...

你講得啱,嚟緊都要轉方法

哈利媽 發表於 17-12-19 12:12

我是在補習社揾補習老師,我把對老師的要求及阿女的問題與中心負責人商量應該要找一個怎樣的老師,老師一定不可太'林善',否則被學生食住,她不會乖乖聽老師說話及回家做練習

kwankwanchun 發表於 17-12-20 03:04
平時多做返練習,我女一對一都無進步上完堂就算,補習姐姐俾練習又唔做。我無再補,自己教,日日睇數學功 ...
最慘我全課教晒...除左數學呢😣我自己就係教唔到啊....

Ikymama 發表於 17-12-20 23:19
我是在補習社揾補習老師,我把對老師的要求及阿女的問題與中心負責人商量應該要找一個怎樣的老師,老師一定 ...

我想問梁式芝如何?老師好唔好?學校谷唔谷?

想問下各位Portfolio要點準備架??
我擔心到病左仲未開始填表🙁
又驚準備唔夠....

我情況都係咁,搵左兩個哥哥大學畢業同二年級生同佢補但老師話問題係佢超大意,基本四則都計錯數
唔睇題目,佢每次既進步只有好小....岩岩評估返黎都係一樣唔合格...
我真係好灰心....完全唔知點做好....

pcchobby 發表於 18-1-7 18:44
我情況都係咁,搵左兩個哥哥大學畢業同二年級生同佢補但老師話問題係佢超大意,基本四則都計錯數
唔睇題目 ...

我女都係成日計錯數,加減都可以錯
所以我無再補,佢同個補習姐姐熟左,補習都唔專心、又唔怕個姐姐。
而家我日日教功課好左好多,起碼叫識做。
你自行二間都九龍城?
‹ 上一主題|下一主題