用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monmouth School (急)
go

Monmouth School (急) [複製鏈接]

仔收到offer,仲有10% scholarship,唔知喺咪個個學生都會比,因為留位費都要成萬鎊,到畢業先可取回。冇時間去參觀了,下星期要覆。但apply之前及收到offer後學校都寄好多資料比我哋睇,學校好似好有規模,你哋覺得呢間學校好唔好?另一間London 附近都收左仔,但參觀過boarding housesixth form仲要share room,boarder較少$40-50人,學費又比Monmouth 貴$4000鎊/year,所以唔考慮。麻煩大家比D意見。
   3    0    0    0

回覆 jj100c 的帖子

我見過那校的學生,很陽光很正面,相信是愉快學習的結果。另外一問,你是apply 那個scholarship? 是申請時一起提交?要另考一些試嗎?

jj100c 發表於 17-12-3 08:39
仔收到offer,仲有10% scholarship,唔知喺咪個個學生都會比,因為留位費都要成萬鎊,到畢業先可取回。冇時間 ...
我細仔今年9月入讀 Monmouth School Year 9,佢讀得好開心,學校有好多活動,我仔喺香港讀書時由細到大都係讀私校同直資學校,一向讀書無壓力,所以佢唔肯去英國,我又認承佢讀一年如果唔慣唔開心可以比佢 Form 4 返香港,點知10月 term break 返黎時已經話唔返香港讀喇,亦都好多謝呢度嘅 EK mami 師兄家長,喺開學前比左好多 information 我。

非常感謝你們的回覆,上網睇環境好好,只不過現實不知是否跟學校website一樣。我仔考sixth form 選擇了academic scholarship papers,諗住睇下得唔得。佢話入學考試只考A level嘅科目,同igcse past paper差不多程度。basbyy,我想問下學校老師教得好嗎?同學曳唔曵?校風純樸?

jj100c 發表於 17-12-3 08:39
仔收到offer,仲有10% scholarship,唔知喺咪個個學生都會比,因為留位費都要成萬鎊,到畢業先可取回。冇時間 ...

其實如果你想去參觀, 可要求agent幫你寫信延期, 有啲可以延後多兩個月

唔去了,因為冇時間又貴,所以好彩EK有好多人比意見。都覺得有D信心。

jj100c 發表於 17-12-3 19:06
非常感謝你們的回覆,上網睇環境好好,只不過現實不知是否跟學校website一樣。我仔考sixth form 選擇了acad ...
學校老師教得好唔好真係唔知,佢今年只係適應期,我唔想比亞仔壓力,我通常只係輕輕問下佢學校D功課應唔應付到就算,我見亞仔同D同學都幾 friend幾開心,佢話學校都有一兩個『技安』鍾意搞搞陣,不過你亞仔去讀 sixth form 應該唔需要擔心呢D野,學校公開試排名成績今年升左,A-level 排 80。

每間學校一定有一兩個技安喺附近,我仔長得高大,學校測驗多嗎?你有參觀過學校?

jj100c 發表於 17-12-4 08:01
每間學校一定有一兩個技安喺附近,我仔長得高大,學校測驗多嗎?你有參觀過學校? ...
唔覺佢話測驗喎,我無去參觀過學校!

謝謝回覆。學校透明度幾好,由申請個一刻已寄好多資料比我睇,sixth form course outlines 及exam board 都清楚,都應承左住宿編定單人房比亞仔,可能想我哋快D交留位費,所以一email學校就即時會回覆。

jj100c 發表於 17-12-10 00:36
謝謝回覆。學校透明度幾好,由申請個一刻已寄好多資料比我睇,sixth form course outlines 及exam board 都 ...

我仔今年已經第二年入讀Monmouth今年升Year10,他非常喜歡學校,低年級平時學習和運動都好平均,越高年級讀書時間越多。放假時仔去host family屋企有位year12同學,之前放假會打機,現在他放假會認真溫書應付考試。
你仔仔好叻有scholarship10%,學校也有叻學生,但之前我聽仔講scholarship不普遍。仲有好似高年級會同女校學生一齊上課。Monmouth是我英國朋友推介給我,是一間好學校。

回覆樓主:

我們家長們會一起訂機票,幾個離校搭飛機時可以互相照應

CLCC 發表於 17-12-10 16:36
我們家長們會一起訂機票,幾個離校搭飛機時可以互相照應

希望幫到你

Host family 一般點計住宿?我有親戚喺London,但又唔想Exeat weekend搭火車落去,交通費來回都百鎊,除非half term,請問點様搵host family,價錢又貴唔貴。

回覆 CLCC 的帖子

請問雜費多唔多

CLCC 發表於 17-12-10 13:06

jj100c 發表於 17-12-11 11:15
回覆 CLCC 的帖子

請問雜費多唔多

我不覺太多雜費,基本學費、交通費、監護人、host family 、機票和仔洗費。

jj100c 發表於 17-12-10 16:49
Host family 一般點計住宿?我有親戚喺London,但又唔想Exeat weekend搭火車落去,交通費來回都百鎊,除非ha ...

在英國車費一定比香港多。host family £38/1日

回覆 CLCC 的帖子

是否可以直接聯絡JOYCE,定係要經agent?另外想問學校校風及同學純樸及讀書風氣?非常感謝您幫忙,因下星期已經是回覆學校,所以想了解更多。謝謝

回覆樓主

我們是直接聯絡她。
學校讀書風氣唔錯,仔成績比香港好,回港有溫過下書,成績不好會收電話。
高年級我不太清楚,只知學校排名高了,我只知越高年級收生要求越高。Monmouth town 環境比較純樸,沒有太多商店誘惑。
‹ 上一主題|下一主題