用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃芴南好唔好
go

黃芴南好唔好 [複製鏈接]

請問黃芴南好唔好,DSE成績好唔好,band 1a/b/c?丘中/黄芴南/銀禧/聖家排序
   8    0    0    0

littelamlam 發表於 17-12-2 10:39
請問黃芴南好唔好,DSE成績好唔好,band 1a/b/c?丘中/黄芴南/銀禧/聖家排序

最好應該聖家(emoji)

黃芴南還不錯,新校舍,但肯定不是band1a.

goldaxelee 發表於 17-12-2 12:52
最好應該聖家(emoji)
唔可以講聖家最弱,但呢幾間一定唔系最好。

MacMacMa    發表於 17-12-5 09:52
MacMacMa    發表於 17-12-5 09:52
王家爸爸    發表於 17-12-3 12:42

三間近年成績都未到band1A水平,相較之下銀禧好一點,黃笏南中學就比較波動,不過上年返咗新校舍,成績應該會上返,而聖家一直與前兩者有一段距離           不過如果係課外活動方面比較,黃笏南就一定具有壓倒性的優勢,音樂乃傳統優勢,多年來揚威海外,歐洲獲奬無數;田徑則是近年學界D1新勢力,全港唯一中學男女子都係學界D1,男子組更經常攞全港頭幾名,以上兩者水平絕對比得上傳統勁旅;銀禧則主要着重學業成績,係舞蹈辯論方面等文化活動都比較勁,DSE成績都穩定發揮,換咗新校長之後未知影響;聖家DSE則無明顯優勢,課外活動方面都比較少資訊,可以多多了解

樓主所指嘅應該係黃’笏‘南,唔係黃’芴‘南    -                    -Ps. 總括嚟睇,銀禧同黃笏南都曾經上過band1A,現時1b水平;聖家向來都徘徊在band1C水平,不過舊年突然之間彈左上1b,所以三間今年成績差距不大,入到邊間都應該高興

Gunfm1939 發表於 17-12-2 23:01
三間近年成績都未到band1A水平,相較之下銀禧好一點,黃笏南中學就比較波動,不過上年返咗新校舍,成績應該 ...

聖家舊年點樣上到b1b? 入大學率?
哲哲寫真 哲哲私相集

唔該哂各位

銀禧57.1%,黃笏南57%(兩間都係校網news/powerpoint 列明),聖家一向50%左右,不過去年上咗至接近70%,相差20% ,DSE都係第一年咁好,不過保唔保持到或者跌翻落50%仍有待觀察,因為自舊制以來一直都係1C水平。黃笏南校務報告中的畢業生出路 ≠jupas排位結果,所以最終大學課程比率較低,亦不可作準;銀禧提供的資訊也比較誤導性,需小心看清大專學位圓圖表100%比率所refer 嘅人數;聖家的校務報告則十分清楚,較少灰色地帶。

回覆 goldaxelee 的帖子

得聖家1c其餘1b中學反而聖家成績最好

回覆樓主

近2年,聖家和銀禧較好。
好多人云亦云的band 1a/b/c全是自訂,兼且好多唔更新。睇人地官方的school report和去下簡介會是較務實的做法。以聖家為例,2017 DSE 33222能做到約90%,全港唔係咁多中學做到。以油真為例,有唔少人以為佢係band1 a/b, 近年實質DSE比一些被視為band1c的也不見出色。

christy2011 發表於 17-12-3 08:28
回覆 goldaxelee 的帖子

得聖家1c其餘1b中學反而聖家成績最好

丘佐榮一直唔及聖家和銀禧,黃笏南近年下跌左,有人話返去新校舍後,成績會回升,不過有d期貨和主觀願望的味道,有待觀察。

Gunfm1939 發表於 17-12-3 00:04
銀禧57.1%,黃笏南57%(兩間都係校網news/powerpoint 列明),聖家一向50%左右,不過去年上咗至接近70%,相 ...

銀禧多年嚟無公佈過DSE成績,黃笏南同丘中都曾公佈過。

聖家家長亦係上年將校內DSE成績公開貼過出嚟。

黃目前只和丘位於相近水平,甚至更差。聖家明顯較呢兩間好。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

之前在ek中學交流的黃笏南中學topic中8到今年DSE好多學生炒左中文科, 多人只有2仔, 入U無望。

post 嗰位最後del左, 唔知真定假

gracelam 發表於 17-12-3 15:37
之前在ek中學交流的黃笏南中學topic中8到今年DSE好多學生炒左中文科, 多人只有2仔, 入U無望。

post 嗰位最 ...

黃笏南既33222率今年只有74.8%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

實力:          客源:
 丘 中>B1c>>開始回升  >B1c學生
 黃笏南>B1c>>開始回升  >B1b學生
 銀 禧>B1b>>不斷進步  >B1b學生和B1c學生
 聖 家>B1b>>不斷進步  >B1b學生和B1c學生

MacMacMa    發表於 17-12-5 09:58

YmOra 發表於 17-12-3 17:09
 黃笏南>B1c>>開始回升  > ...
客源

YmOra    發表於 17-12-3 17:24

YmOra 發表於 17-12-3 17:09
 黃笏南>B1c>>開始回升  > ...

銀禧劲过WFN㗎?成日以為相反添……

Yanamami 發表於 17-12-3 17:38
銀禧劲过WFN㗎?成日以為相反添……

其實,我係睇好"黃笏南",尤其看""整體""各方面,學校"文"係有實力的,"武"亦十分出色,是上面幾間中最""多元化""嘅中學,吸引力很大呢!成績下滑,只是搬區的副作用而已,俊士們不適應北方的時令,每天想留多陣响學校讀書溫習都唔得,晚上六點左右就需要歸家呢!現在回歸,我相信想重拾當年勇,應該指日可待,見黃笏南就算成績下滑,仍然吸引大多數B1b學生就知道學校處於修正階段,B1c只是暫時性也,近年"銀禧"不斷進步,若然銀禧keep唔到,甚至乎退步,相信大量嘅"B1b客源"會被""黃笏南""吸去呢!

Gunfm1939    發表於 17-12-3 23:08

回覆 hkpapa852 的帖子

要注意校務報告中的係畢業生出路(因為要跟返東華18間嘅統一格式),而唔係聯招排位結果,即係畢業生最終決定的發展方向,如果這個數據去比較其他學校jupas 入大學率會唔公平同唔準確。黃笏南其實每年都有公布實際jupas入大學bachelor率,分別係每年升學組/家長晚會嘅powerpoint列明,因為有埋人數,所以最準確,除返出嚟嘅小數位都match,亦有時會係校刊公布,以下是資料來源:http://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/careers/form4_info.pdf (2017,23頁, 校網highlights有)
不過學校真係太低調,刻意刻走咗 2016的數據比較,這個是實地影到的:
這個是2015年(其實都係進步緊嘅):

不過學校嘅數據真係好難搵,2015嗰個係校內互聯網先睇到嘅存檔,看看是否有數據需要修正~

Gunfm1939 發表於 17-12-3 18:50
回覆 hkpapa852 的帖子

要注意校務報告中的係畢業生出路(因為要跟返東華18間嘅統一格式),而唔係聯招排 ...

黃笏南自2012-2013年度開始,升讀local degree比例一直跌,低潮係2014-2015年,當年只有不足40%學生入升讀local degree。

2015-2016年係回咗,但到2016-2017年似乎反彈已止步了!
‹ 上一主題|下一主題