用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求意見,有offer, Brighton, Tonbridge, Kings Can.
go

求意見,有offer, Brighton, Tonbridge, Kings Can. [複製鏈接]

Brighton, Tonbridge, King's Canterbury Y12 ,  有冇各校家長可給意見,
1)學校環境; 2) 謮書氣氛; 3)住宿(share / 單人) ; 4) town 購物/冶安; 5) boarding life; 6) 雜費.

謝謝
   8    0    0    0

TingTing 發表於 17-12-1 23:03
Brighton, Tonbridge, King's Canterbury Y12 ,  有冇各校家長可給意見,
1)學校環境; 2) 謮書氣氛; 3)住宿 ...

Tonbridge :
1)學校環境 : 學校幾百年建築好靚,但唔係campus school, scattered 響民居中間,有啲人唔鍾意。
2) 謮書氣氛 : 好好。 啲仔好乖,普遍係academic minded, 有上進心, 亦好有禮貌同presentable
3)住宿(share / 單人) : Y12 應該所有houses 都係單人房,應該房內有埋洗手盆。
4) town 購物/冶安 : 治安ok, shopping 都方便,近high street (行15-20min).
5) boarding life : 我個仔好開心,識咗好多friends, 阿仔話因為一齊起居飲食同返學,係more than 同學,應該會成為life long friends. 有好多house duties 同activities, 同埋inter house competitions, 所而好有歸屬感。
6) 雜費 : depends 你有無music tuition, extra tuition, school trips. 每個term 由幾百到一千鎊不等。

Brianmommy    發表於 17-12-2 10:43

Did you read the 2015 ISI report for each school? Would be helpful for the comparison among the schools.

Congratulations for getting the good offers! I will vote for Tonbridge given it’s more balanced & good for all aspects!

Ruby1219 發表於 17-12-1 23:24
Tonbridge :
1)學校環境 : 學校幾百年建築好靚,但唔係campus school, scattered 響民居中間,有啲人唔鍾 ...
好詳細,謝謝你請問:
1, EAL 需要另付費嗎?
2 mid term 2 weeks 可留校嗎?
用邊間監護人公司呢?
3, 邊間boarding house較方便,較新呢?麻煩晒。謝謝你

papaof2 發表於 17-12-2 14:24
幾年級?
Yr 12.....

DKmum 發表於 17-12-2 11:47
Congratulations for getting the good offers! I will vote for Tonbridge given it’s more balanced &  ...
Thanks....現先剛開始…留學生涯,有排擔心學業和生活。謝謝你

jovialla 發表於 17-12-2 11:12
Did you read the 2015 ISI report for each school? Would be helpful for the comparison among the sch ...
我都有睇過 isi reports..3 間都好好…才上來問…謝謝

TingTing 發表於 17-12-2 14:57
好詳細,謝謝你請問:
1, EAL 需要另付費嗎?
2 mid term 2 weeks 可留校嗎?

1, EAL 需要另付費嗎?No.
2 mid term 2 weeks 可留校嗎?No,
用邊間監護人公司呢?我朋友幫我做guardian
3, 邊間boarding house較方便,較新呢?Hillside, 最新但最遠,行10min 去main school 上堂

TingTing 發表於 17-12-2 15:04
我都有睇過 isi reports..3 間都好好…才上來問…謝謝

我參觀過 Brighton College, 學校在 City 市中心,校舍美麗新淨,還會起一座全新Sports Hall ,應該 2019 年落成。Boarding house也乾淨舒服,但weekend 可能得大約100個留宿生。學生 looks serious in study。

Deleted

AGENT 應該推介TONBRIDGE 罷

試過,HARROW,TONBRIDGE ,WELLINGTON, BRIGHTON, 4間有

OFFER  

最後AGENT 話HARROW 最好, 第二TONBRIDGE

所以你應該都係碟埋心水, TONBRIDGE 最好

BRIGHTON 最好唔好攪

agent 講左一些關於brighton 不太好的野

etoile 發表於 17-12-2 22:48
我都考慮緊King’s Canterbury Y12。請問有乜嘢吸引你報考呢間學校?
因為King's Canterbury 是有千四年歷史的學校,成績又好, 應該學到傳統英式boarding school 文化.

etoile    發表於 17-12-4 19:42

hehehaha2017 發表於 17-12-2 23:56
AGENT 應該推介TONBRIDGE 罷
謝謝你的意見, 請問你對King's Can 有何評價?

king, 收多中國人/華人

咁辛苦離開香港去英國

遠離中國人, 你一間學校, 收得多中國人

擺明做數, 做盤靚數

GCSE 去ALEVEL 時, 難讀

結果英國寄宿學校, 就想到一個方法

就是吸中國的留學生讀SIXTH FORM , 英文差少少無所

中國學生, 讀MATHS,,FURTHER MATHS,PHY

再搭多科, 普通話中文, 或ECON, 砌個好的入大學率及

ALEVEL 成績, 意圖遮掩 學校無力教好學生ALEVEL

成績的真相 

https://www.kings-school.co.uk/w ... _2017_-_A_Level.pdf

PRE U + ALEVEL 普通話, 多人
PRE U 都開 普通話, 學校仲唔係想吸大陸學生?

我自己唔會攪KING 

你已經有TONBRIDGE 

更加唔駛諗太多

我以第一身家長講下King’s (女兒之前讀sixth form):
1)學校環境 : 校園比較分散,但集中市中心(體育館要行15分鐘),因為著名嘅Canterbury Cathedral係學校一部份,遊客買票進入教堂就係校園區,不過大多祗會參觀教堂,但有啲家長未必鍾意呢個環境。學校有好長歷史,係世界最古老學校(最容易比喻:唐太宗未出世學校已經喺度),好多建築係世界遺產,係我地揀佢其中一個主因。
2) 謮書氣氛 : 唔錯,老師教學亦好比心機,不過有成八百個學生,總會有散漫學生,又係男女校,會有學生拍拖,但學校紀律嚴明。學校幾年前改向均衡學習,不會祗注重學術成績,所以排名比十年前低,但值得一提係oxbridge比率並不差。
3)住宿(share / 單人) : Y12會最多三人一房,也有機會單人房,Y13一定係單人房。
4) town 購物/冶安 : 遊客多,但治安不錯,shopping就更方便,因為學校範圍外已經應有盡有,火車站係walking distance。
5) boarding life : 其實幾忙碌,除了一至六返學,最少兩個下午要去課外活動,低年班會有field trip,sixth form就要應付多些學術要求(mock, PG, AS, PS, A Level),所以女兒喜歡在King’s的日子,因為讀書忙之餘可以好快出去市中心relax & recharge,也容易同朋輩熟悉(一齊去星巴克);佢話有的同學由其他轉來讀Y12,因為以前實在太沉悶,來來去去都係學校。學校寄宿生七百幾人,大部分本地人,也有歐洲,俄羅斯,美國,中亞,中國和香港人,容易認識唔同人種。
6) 雜費 : 主要係music tuition或者field trip,sixth form有公開考試費用。

回覆樓主

個人意見:Brighton係upstart,A工廠,這幾年成績升得好快,無可置疑,之前1st in之後叫我女申請我地冇揀。Tonbridge同King’s係傳統英國學校,成績方面Tonbridge會好的。

回應一下以上家長對King’s嘅意見。今年sixth form畢業180幾人中,大陸學生5,6人,香港多些有12,3人,學校係咪想收多的香港大陸學生去做好成績,我唔想猜測,但如果係,排名應該更高。King’s會好鼓勵學生發展不同興趣,甚至會開班去配合,所以多人讀普通話唔出奇(唔知今年讀嗰十個係乜嘢國藉,唔會湍測)。

大部分傳統的英校,他們都很樂意提供他們公開試 by subjects 的成績列表。這資訊其實對家長而言很有參考價值。有部份人只流於片面地去理解這是個數星星遊戲,取態不敢苟同。

看完Canterbury 的公開試成績及應考科目的多元性,對這間以全人教育聞名的學校,又多一份了解。以我了解,很多all round school 都會鼓勵sixth former 在3/4個 主修科目外,再延申修讀一至兩年extended language. 有人形容這是吸取IB的經驗而變革。 Canterbury 在提供多元化語言選項上似乎做得很不錯,Pre-U English 成績很出彩。(利申:並非Canterbury 有任何關連,只是在選校過程中認識這所學校

LAS01 發表於 17-12-3 10:42
大部分傳統的英校,他們都很樂意提供他們公開試 by subjects 的成績列表。這資訊其實對家長而言很有參考價 ...

最後你有冇揀到呢間學校? 定揀另一間? 揀咗邊間? thx
‹ 上一主題|下一主題