用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港有邊間男/男女校有GCE A level考?
go

香港有邊間男/男女校有GCE A level考? [複製鏈接]

香港有邊間男/男女校有GCE A level考?
   11    0    0    0

NeoMom 發表於 17-12-1 16:17

浸會王錦輝

浸會大學附屬學校王錦輝中學

SPC, 港青基信, 羅桂祥

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-1 17:29
SPC=St Paul boy?

NeoMom 發表於 17-12-1 17:31
SPC=St Paul boy?

係, 現實中只有 St Pau's College, 沒有St Paul Boy School
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

蔡繼有都有

artroboy 發表於 17-12-1 20:28
蔡繼有都有

蔡繼友不是 A level, 只是O level

artroboy    發表於 17-12-2 11:20

見有

GCE  
GCSE
IGCSE
IAL

上面哩D學校 是有考DSE之外的哪一個? 好混亂

SJC 有 GCE/IAL/GCSE/IGCSE,不過要自己上網報(我估要自己讀,自己搞掂),填返學校既 School Code。

hkpapa852 發表於 17-12-1 17:29
其實係唔係間間都有㗎,只係填返學校既 School Code 就得?

王家爸爸 發表於 17-12-1 21:26
SJC 有 GCE/IAL/GCSE/IGCSE,不過要自己上網報(我估要自己讀,自己搞掂),填返學校既 School Code。 ...
那同自習自報有咩分別呢? 學校會有些support ?
我有印象優才叫中學生F2,F3都開始報下GCE, 每年報下一兩科. 旨在參加下公開試試水溫. 但完全自由試, 學校冇特別安排training.

SpPaul Conv 好似新開左IGCSE stream ? 唔知點運作.  

HaYi 發表於 17-12-1 21:32
那同自習自報有咩分別呢? 學校會有些support ?
我有印象優才叫中學生F2,F3都開始報下GCE, 每年報下一兩科. ...
應該無 support 喇,我估只係俾你用 School Candidates 身份報。 因為有啲人用 GCE 當 DSE 預賽。

王家爸爸 發表於 17-12-1 21:36
應該無 support 喇,我估只係俾你用 School Candidates 身份報。 因為有啲人用 GCE 當 DSE 預賽。 ...

聽說GCE 只等同舊F5 程度?  
樓主的GCE A level是咩試, 只一樣野?

HaYi 發表於 17-12-1 21:38
仲要淺啲啲

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/ipe/gce/g_info.pdf

以前我在英國讀書, GCSE (即香港叫igcse)在中五考,類似會考。gce a level 在f7考(即類似hk alevel), 考完through ucas (即類似hk的jupas)入uni

回覆樓主:

題外話,以前我f3在中學(band 2)對physics像一個謎(校內試9/100),去到uk gcse physics可拿B。有同學在香港考會考理科only 19分之後去uk,gce alevel變全A,最後入左oxford

HaYi 發表於 17-12-1 21:25
見有

GCE  

GCSE (for 英國學生) = IGCSE (for 海外學生) = F5會考
IAL/GCE = F7 A-level ,for apply 大學

St Paul’s Convent 安排全部F4學生考IGCSE,所以學校F3&F4課程較為繁忙,需要同時配合DSE和IGCSE syllabus ,學校係F5&F6時提供DSE和GCE兩種課程供學生選擇。

cmchang0927 發表於 17-12-1 23:32
題外話,以前我f3在中學(band 2)對physics像一個謎(校內試9/100),去到uk gcse physics可拿B。有同學在香港 ...

而家無咁易,A level 轉了評分。
‹ 上一主題|下一主題