用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 未確診完全唔知點做好(有啲長)
go

未確診完全唔知點做好(有啲長) [複製鏈接]

阿仔宜家33個月大,舊年系政府度見左姑娘排期見醫生做評估,個期大該係2018年3月。當時有問讀k1既問題,因為當時完全唔理人唔望人唔講野,我以為會安排阿仔入特殊教育既學校,果時姑娘話唔需要叫我照入信in主流學校。果時完全唔知自己有咩可以做到,唔知點幫個仔,得個等字!後尾咁岩見工時識到個秘書,佢2個小朋友都有自閉,所以介紹左間治療機構,搞左一輪等左幾個月終於有位可以同仔上堂做治療訓練,但一個月只有4堂。宜家面試k1又唔理想,雖然進步左肯聽下指令同望下人但都係未肯有對答,擔心無學校收阿仔唔知阿仔會點。老師叫我雷政府啲姑娘叫佢地幫阿仔排s位同i位果啲,知道老師係好意,因為希望幫到仔仔,加上可以經濟上幫輕下,但我完全唔知應該點做?點樣搵到人幫我排位希望大家幫幫我
   0    0    0    0

Lena211 發表於 17-12-1 12:48
阿仔宜家33個月大,舊年系政府度見左姑娘排期見醫生做評估,個期大該係2018年3月。當時有問讀k1既問題,因 ...

想排位,你需要評估和轉介。有錢的話就俾幾千蚊,冇錢的話就等 CAC。

我b剛評估了。佢哋話排i位1至2年。s位要3年。

lamlam2410 發表於 17-12-5 00:06

甘耐先有位,米無得讀幼稚園?

Lena211 發表於 17-12-5 13:17

要自己考幼稚園,好似普通小朋友咁。如果咁啱幼稚園有到校服務,就申請吓排吓。但申請到校服務的大前提係要有做過評估,排緊位,有個申請編號。

你BB幾大做評估啊?

lobb2015 發表於 17-12-5 14:57
要自己考幼稚園,好似普通小朋友咁。如果咁啱幼稚園有到校服務,就申請吓排吓。但申請到校服務的大前提係 ...

請問點樣可以知邊啲學校有到校服務?

MiraLeung 發表於 17-12-5 15:22
請問點樣可以知邊啲學校有到校服務?

睇社署關於到校服務的網頁,或者打電話去學校問

lobb2015 發表於 17-12-5 15:24
睇社署關於到校服務的網頁,或者打電話去學校問

唔該晒

回覆 lamlam2410 的帖子

正常s位唔洗排三年咁耐喎,除非你揀死一間好熱門既學校,我淨揀三間協康都係排2年。兼收位再快d,有d一年都有

MiraLeung 發表於 17-12-5 15:21
你BB幾大做評估啊?
33個月

love_son 發表於 17-12-5 18:52

正常s位唔洗排三年咁耐喎,除非你揀死一間好熱門既學校,我淨揀三間協康都係排2年 ...
個社工係講。我揀3間唔同,唔知是否熱門?

Lena211 發表於 17-12-5 13:17
我報了幼稚園,等緊覆。

長沙灣協康好好好多人排,港島區有啲協康都好受歡迎。其實通啦協康都多人揀

i 位原意係俾啲情況輕微,體能感統訓練冇乜太大需要嘅小朋友,所以一年先見到職業治療師同物理治療師 各 2 至 4 次做評估為主。 唔好期望兼收位老師有時間 ,每日只招待六位小朋友, 佢哋重有好多額外嘅學校行政同其他唔關兼收服務既事要處理。 如果小朋友 大小肌能力偏弱,一個學期先見一或二次治療師, 究竟呢啲 好耐先更新一次嘅 訓練能否適切同合乎當時小朋友既需要。

去e位家長如果可以自己去就最好,自己學咗之後都要日日自己跟著幫小朋友做訓練先見到效果,就咁派個老人家或工人去係好過冇得去,但家居訓練嘅質素同幾耐先做一次真係好睇各自彩數,如果平時工人陪上堂時雲遊、睇電話,就唔好以為工人姐姐係屋企做下樣出黎嘅效果能夠同努力父母上堂認真學習同做每日訓練相比。

S位有得入就好入,資源相對充足,治療師見到小朋友嘅次數多好多,老師亦有更好嘅支援。但係父母如果係屋企能夠養成跟進家居訓練嘅習慣,對於小朋友嘅情況會有幫助。

問吓跟開你小朋友嘅治療師嘅意見,睇吓乜嘢位比較合適小朋友嘅需要。

回覆樓主

我小朋友現在30個月大,已排CAC, 佢語言發展慢,未識講句子,詞語都只係選擇性講,中文只講疊字,英文講到多d, 平時都肯同小朋友一齊玩,唔知自閉機會大唔大, 但話見專家評估排到出年7月,宜家小朋友讀緊私幼pn, 但因為佢唔太識講野,進度一般,學校唔知比唔比直升k1, 報其他學校又暫得 waiting, 好擔心佢冇學位

Letter_lalaland 發表於 17-12-9 09:15
i 位原意係俾啲情況輕微,體能感統訓練冇乜太大需要嘅小朋友,所以一年先見到職業治療師同物理治療師 各 2 ...
醫生給了s位。中度自閉

入S有優勢,又多資源,老師同治療師團隊一般相對較為隱定
‹ 上一主題|下一主題