用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交唔交讀緊嗰間PN嘅留位費?
樓主: keiyi0219
go

交唔交讀緊嗰間PN嘅留位費? [複製鏈接]

Tarttatt 發表於 17-12-3 09:39
我等緊其他學校offer,如果有都想轉,但當初收我仔N時已講明要讀4年先收,我只好答OK⋯
上個月學校已問我會 ...

媽咪過慮了,k1佢地點都收得足學生,根本預左有人唔直升……我估冇學校咁黑心專登冷侍一d唔直升的小朋友……要專登去做呢件事,其實都要專登出心出力……
例如,明明個小朋友好乖,自然老師會好滿意讚賞佢,但老師要專登諗下:咦,唔係bor,呢個小朋友出年唔讀咯wor……黑佢面先……

要下下咁做screening,對老師來說都是extra workload

keiyi0219 發表於 17-12-1 11:37
大家覺得如果升K1一定唔會留喺原本讀緊嗰間PN嘅話,你哋會唔會交留位費俾原校?
...

如果一定會轉,當然唔會交。如果學校因為轉校對你小朋友唔好,更加要快D走。

Hkrazorback 發表於 17-12-1 18:55
其實當時讀pn,主要都係準備K1,之前諗如果有更好的K1收左,就退學比小朋友繼續遊戲人間等K1開學!所以而家 ...

但我是全職媽,小朋友退學我又無得陪佢,日日留在家好似好無聊。。。。

回覆 keiyi0219 的帖子

因為交通問題, 我於左一定走,所以直接填回條唔留位, 老師打來confirm 我都好坦白講明因為交通問題,所以唔留啦, 老師之後都沒野,有繼續電話跟進小朋友學校介片情況, 好好啊。 媽媽你多心啦。

回覆 sweetbride119 的帖子

同意

回覆 sweetbride119 的帖子

"保護費" 。。。呢個用詞真係用得好
‹ 上一主題|下一主題