用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?
樓主: ferrymama
go

要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?   [複製鏈接]

亜斯蘭 發表於 17-12-4 14:37
風係要收,但自己衡量真偽!

試過更正某媽媽的資料,結果俾人話厚多士!
兩睇! EK啲vs帖都可以火併得好激烈

ok3 發表於 17-12-4 15:10
兩睇! EK啲vs帖都可以火併得好激烈

我自己無JOIN 乜谷物谷, 要收風, 上嚟EK都已經獲益良多.
資訊何其多, 要JOIN幾多谷先叫收夠料?

回覆樓主

果陣升小一無join group
係FB 同EK 8下都好夠
小朋友岩讀咩學校 自己最清楚
而且網上資訊只供參考
我再會親身去學校了解 開放日 校務報告 學校網頁係下搞咩活動多 升中資訊
每間比較下 搵出我心儀的小學
最後揀邊間 點填 我只同c6 交代 商量
沒有跟太多人傾喎
人多心又煩 最怕煩

ferrymama 發表於 17-12-1 00:32
我小朋友明天升小一, 我小朋友資質不是高,憑我這個半人獸媽媽都考到一些直私。

近來愈來愈多whatsapp谷 ...

我自己咁諗,但唔知啱唔啱,我覺得收風有其必要性,但若果影響日常生活,甚至你和小朋友的親子時間,就本末倒置了!

ferrymama 發表於 17-12-1 00:32
我小朋友明天升小一, 我小朋友資質不是高,憑我這個半人獸媽媽都考到一些直私。

近來愈來愈多whatsapp谷 ...

從來冇加入過一d 三唔識七的WhatsApp 谷/ 媽媽會,只係同班同學group 就有參加,幼稚園時開的仲有保持聯絡。而家小一的班group,大家互相幫助/提醒,互相呻下,一班同路人彼此支持,感覺好好!再上ek, fb 睇下,我覺得好夠啦
‹ 上一主題|下一主題