用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?
樓主: ferrymama
go

要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己都係得仔們嘅班group (加一個校外機構申延嘅家長group,主要係幫手做admin工作),乜原來e+仲有d升學谷架?

我c6對班谷嘅做法係:用嚟問野,但從唔睇其他野
如果你覺得有必收keep嘅,咪學佢囉
否則,cut鬼哂佢啦!
恐龍家

入嘅都係一啲同班或同級嘅學校group.冇嘢要比較喎,成績亦冇人會講。

後來聽啲後生新手爸媽講,佢地入埋啲group 一日收幾百個message, 聽到都頭暈……

mytambb 發表於 17-12-1 09:30
EK已很足夠,太多好嘅前輩分享

要自己篩選資訊, “水份” 都多。

回覆樓主:

其實有些谷"分享"都几....。成日在ws口錄訊息。又上載自己孩子video
。。。

Felix223    發表於 17-12-1 17:22

回覆樓主:

如果是有責任媽媽, 應該係少玩手幾, 多時間花在自己小朋友身上。

blueaqua    發表於 17-12-1 14:19

assado 發表於 17-12-1 09:43
要自己篩選資訊, “水份” 都多。

資料同資訊是有很大分別,而且來源也是重要。一般來說,EK是高質的論壇。個人來說我覺得比什麼面試班更有用。

除了班Group~其他媽媽group真的不要join太多
老公朋友經常私下向老公訴苦~說老婆join很多這些group~搞到兩人經常鬧交~

例如朋友只想小朋友讀學劵幼稚園~朋友本身又失業~
得番老婆一個人收入(不多過4萬)~但老婆受group影響~
硬要送兩個小朋友入名牌幼稚園 (6皮幾蚊一年果間)~
加埋請工人的錢同基本洗費~個個月清袋

這些group真的會有好多無謂比較~有些媽媽不甘比下去~
就會有樣學樣人地做咩自己跟住做~驚輸俾人地
老公朋友形容呢d group簡直係邪教組織

回覆樓主:

家下連3rd in都開group(emoji)

回覆 assado 的帖子

Agree
資訊太多, 晒時間分真與假, 不如用多D時間陪小朋友

有問題可在EK問..

回覆樓主:

揀一兩個傾得埋,家長背景和心態類似的group 留低就夠,太多資訊太煩擾,只會浪費自己時間

w.ling 發表於 17-12-1 11:21
家下連3rd in都開group(emoji)

我都想講,3rd in呢啲group真係好無謂,你估人地in完真係會分享咩,放風既亦可能山埃貼士,你又要估估吓,真係搵來搞!

回覆樓主:

我其實都有好多group,但我其實都唔多睇。有時得閒都清一清。

Darklady 發表於 17-12-1 10:15
除了班Group~其他媽媽group真的不要join太多
老公朋友經常私下向老公訴苦~說老婆join很多這些group~搞到兩 ...

正解!

你朋友老公係咪我。。。個FRIEND?

hkpapa852 發表於 17-12-1 08:48
我認為以下幾樣風唔怕收, 而且某程度上係有需要去收:

1. 同班或同級家長既資訊 (起碼知道班中, 同級發生D ...

我諗樓主問題係,谷內信息易引起比較心頂唔順。

BTW, 不如數據王你開個谷,相信大把人爭著JOIN。

只收風,唔跟風

retriever 發表於 17-12-1 12:15

我諗樓主問題係,谷內信息易引起比較心頂唔順。

那爸爸便曝光了

retriever 發表於 17-12-1 12:12
正解!

你朋友老公係咪我。。。個FRIEND?
沒所謂啦~haha~反正我不敢入這種GROUP~
因為我們沒有財力送兩個小朋友齊齊讀私校~
更別說再俾錢兩個齊齊上興趣班/補習班(這類Group大概都喜歡這類話題吧)
我地唔貪心~兩個小朋友讀間校風好~唔會學壞~~學術二線咁上下~
唔洗交學費的官津中小學就心足

入這類group我怕會自卑~我怕定力不足連自己都想跟~
但自問實際上又跟唔到~然後搞到自卑覺得輸左

ferrymama 發表於 17-12-1 00:32
我小朋友明天升小一, 我小朋友資質不是高,憑我這個半人獸媽媽都考到一些直私。

近來愈來愈多whatsapp谷 ...

哈哈!有同感,現在我只 quit 剩一個街坊谷,不再花時間在媽媽谷收風。

victorian2015 發表於 17-12-1 14:35
哈哈!有同感,現在我只 quit 剩一個街坊谷,不再花時間在媽媽谷收風。
...

咁有的group我都仲會留住先,等佢搞掂哂升小,就quit

Darklady 發表於 17-12-1 14:12
沒所謂啦~haha~反正我不敢入這種GROUP~
因為我們沒有財力送兩個小朋友齊齊讀私校~
更別說再俾錢兩個齊齊上 ...

我好有定力,但我會睇到火滾!
都唔明點解要學到咁快,我只會覺得小朋友應該去到咩程度而去學,學既係為自己長知識,而並非為interview而學習。
我有幫女補興趣班,但冇任何cert或比賽,只係attendance。囡想學,鍾意就俾佢玩。
‹ 上一主題|下一主題