用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?
go

要做一個盡責媽媽,一定要收風嗎?   [複製鏈接]

我小朋友明天升小一, 我小朋友資質不是高,憑我這個半人獸媽媽都考到一些直私。

近來愈來愈多whatsapp谷,朋友有link 會send比我,唔入好似好蝕底,因為資訊就是金錢。但係入埋入埋咁多whatsapp 谷,開始發覺,其實入谷後,你要比較既人實在太多,會唔開心,因為谷內消息靈通得很,成日會留意住,好影響家庭生活。

我好想quit晒d谷做一個盡責、正面既媽媽,但唔收風,係唔係對唔住小朋友?唔收風真係會落後嗎?

一時感觸,不喜勿插
   4    0    0    0

ferrymama 發表於 17-12-1 00:32
我小朋友明天升小一, 我小朋友資質不是高,憑我這個半人獸媽媽都考到一些直私。

近來愈來愈多whatsapp谷 ...

嚟ek 收風已很足夠

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

資訊嘅野,夠用就好。世上咁多人,一人一句盞心煩意亂。而且老實說,好多人可以好厚面皮不負責任亂up當祕cup,早兩年入飛卜8左一排睇到我眼火爆。ek d人串還串起碼唔亂up (亂up實俾人串)

我個小朋友也將升小一,由佢出世到現在,所有唔識既group一概不入,以免一日n個擾人訊息!一日未正式入讀既學校同埋非自己班既group都唔入!咁耐以嚟,我唔覺得有咩資訊錯過咗,反而我要知既我一定有辦法去得到答案,更加唔會有機會被人影
響我既判斷!唔入group收風就對唔住個小朋友會唔會太誇張?

99dogdog 發表於 17-12-1 01:20
我個小朋友也將升小一,由佢出世到現在,所有唔識既group一概不入,以免一日n個擾人訊息!一日未正式入讀 ...

太多msg人人一句仲擾亂思維……
我只keep兩個傾開十幾人,實體都係會見面聚會的朋友所組成的group....
另外keep一個現有同班同學group....已夠曬

musicfreer 發表於 17-12-1 01:00
嚟ek 收風已很足夠

EK 好多吹水友, 都吾知邊句真。

回覆樓主:

一個班谷已足夠。

资訊爆炸既年代,無用资訊何其多,入group唔单止会擾乱自己,仲会有好多是非、比較……認識三幾个知心既,尢其是唔同学校或年級既会係好選擇,是关無正面利害衝突。資訊可从自己有仔女既朋友、保持联絡既幼稚園同学家長或同校師兄/姐家長处得到。訓練自己孩子有責任心、自理能力好就唔洗成曰靠同班资訊,eg抄漏手册、幾时要著pe衫、默書內容……訓練好孩子好过成曰去group问幫佢補鑊養成坏习慣。

hippoo    發表於 17-12-1 07:42

WS GROUP 有D咩會令你覺得要比較?

其實入谷無壞。知道D 八卦跟你哋是否要跟做是另一回事。

如果覺得自己定力唔夠,咪叫爸爸入谷,你自己退出。一般男士比較心少D,無咁易過敏。

話說回來,你絕對可以唔收風都OK。

Yanamami 發表於 17-12-1 07:28
资訊爆炸既年代,無用资訊何其多,入group唔单止会擾乱自己,仲会有好多是非、比較……認識三幾个知心既, ...

我覺得,係有父母覺得唔幫唔安樂。

回覆樓主:

除左仔仔幼稚園的班group,我乜group(關於考小學)都冇join

一join, 我想像到我自信心全低落。我仔仔係完全冇外補,冇興趣班的

樓主,你好。難得樓主在小朋友小一時,已經開始預備小朋友學業工作。小兒已升中,也經歷過樓主的問題。總結經驗,同意樓上各位家長意見,一個EK forum,再加上一兩個學校,朋友 whatsapp groups  已經足夠。足夠資訊,可以幫助你:

(1) 課外活動 - 其他家長可以提供他們認為可靠的課程或教練。
(2) 學術訓練 - 其他家長可以提供他們認為有用的校外補習或補充練習。
(3) 學校資訊 - 可以儘快掌握學校的活動,例如測驗考試日子,校内課外活動資訊等。

除了以上方面。對我來說,EK 是我認識升中的重要階石。要清楚升中的遊戲玩法,到心儀中學的慨况,EK 家長都可提供有用的數據,意見及經驗。

但最重要的,是要經過自己分析,切合小朋友的個人情况,家庭環境才可融為自己的認知及方向。千萬不能不假思索,就照單全收,這樣不但會影響自己的情緒和思想,更會影響小朋友,甚至家庭的和諧。

其實資訊看多了,自己底氣也高了,一看就知道一些所謂資訊是無的放矢,不屑一顧。

Felix223    發表於 17-12-1 17:18
HK-MAN    發表於 17-12-1 09:37

musicfreer 發表於 17-12-1 01:00
嚟ek 收風已很足夠

同意,已好夠

回覆樓主:

我覺得睇家長心態。有人睇左算有人心谷住谷住。睇左無野仲要得閒先睇,咁有一百幾十個谷都得。如果樓主咁上心,睇完放唔低,咁咪唔入咁多谷。入自己班谷算。

我認為以下幾樣風唔怕收, 而且某程度上係有需要去收:

1. 同班或同級家長既資訊 (起碼知道班中, 同級發生D咩事)
2. 前一兩屆同校家長既資訊 (到高小就更有用)

其餘既呢, 唔駛太認真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-1 08:48
我認為以下幾樣風唔怕收, 而且某程度上係有需要去收:

1. 同班或同級家長既資訊 (起碼知道班中, 同級發生D ...

絕對同意

回覆樓主:

好多野吾知好過知(emoji)

EK已很足夠,太多好嘅前輩分享

回覆 assado 的帖子

完全認同, 想問野, 多左D好明顯係吹水亂up
‹ 上一主題|下一主題