用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區學校一問
go

沙田區學校一問 [複製鏈接]

請問林裘謀 屬於1a定1b學校? 排名在培英,沙崇後對嗎?thx
   7    0    0    0

agneslamlam 發表於 17-11-30 17:43
請問林裘謀 屬於1a定1b學校? 排名在培英,沙崇後對嗎?thx

"林裘謀"屬B1b英中,成績在""培英沙崇""之後,受區內外歡迎程度或廣度亦較""培英沙崇""遜色,不過,不代表林裘謀差,林裘謀主要"""客源"""應該係B1b學生,和想搏高一線的B1c學生呢!

YmOra 發表於 17-11-30 20:48
"林裘謀"屬B1b英中,成績在""培英沙崇""之後,受區內外歡迎程度或廣度亦較""培英沙崇""遜色,不過,不代表林裘 ...

請問如果林同沙循比較哪一間較受歡迎?

agneslamlam 發表於 17-11-30 21:42
請問如果林同沙循比較哪一間較受歡迎?

兩間英中"相約",客源都好相似呢!若然真的要分,我估"沙循"輸响""地理""優勢之上呢!不過,真正喜歡沙循的jm們,不會因為這問題而放棄選擇她的呢!由於,兩校十分相似,相信自行兩所中學,都會有一定程度的家長會全選這兩間英中呢!"全選"策略响上年開始可算是一個""佳訊"",因為過去多年,兩校都會响同一日舉行自行面試日,令jm們處於兩難局面,自從上年度開始見到不再安排同日面見,會是好好多呢!

個人感覺沙田中學:

BAND 1 A: 曾記/沙崇/沙呂/沙培;
BAND 1 B: 沙循/林裘謀/沙蘇/聖羅撤/聖心....等等
BAND 1 C: 林漢光/郭得勝...等等

入到是但一間都開心

YDLFATHER    發表於 17-12-12 12:58

agneslamlam 發表於 17-11-30 17:43
一定唔係B1A。但係學校公佈既資料唔足夠知道係B1B定B1C:http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/hkdse_and_jupas.php

沙培應該有B1B水平,就算唔係,都好接近:
https://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

建議了解每所學校的教學法才選校, 排名只是外表(金玉其外). 已知上述列表內有學校的師資及教學不是那麼好(吾好意思, 吾方便透露), 一間學校的成績好與壞有很多因素!

crazyhippo 發表於 17-12-1 11:25
建議了解每所學校的教學法才選校, 排名只是外表(金玉其外). 已知上述列表內有學校的師資及教學不是那麼好( ...

其實係架,不過家長就算有參觀學校都未必可以好了解!!!  

littlecar 發表於 17-12-1 11:32
其實係架,不過家長就算有參觀學校都未必可以好了解!!!
參觀學校都係一D外表的野, 吾好的吾通比你睇咩

crazyhippo 發表於 17-12-1 11:52
參觀學校都係一D外表的野, 吾好的吾通比你睇咩

所以要等你講多D,指教下我呢D迷惑中既媽媽

YmOra 發表於 17-12-1 09:28
兩間英中"相約",客源都好相似呢!若然真的要分,我估"沙循"輸响""地理""優勢之上呢!不過,真正喜歡沙循的jm們 ...

請問林,循,蘇淅那一間好些,for1B女仔,小女中意沙崇,又怕入到去好辛苦

angiehouse 發表於 17-12-6 18:10
請問林,循,蘇淅那一間好些,for1B女仔,小女中意沙崇,又怕入到去好辛苦
...

"B1b"學生選"林循蘇"都""適合""呢!若以成績來分高下會是太辛若了,幾個百分點的差距都是差不多呢!我係把這三所英中視為同時一併考慮處理,考慮地點差異、活動多寡差異、信仰、老師關愛等等方面.

至於,你囡囡喜歡"沙崇",B1b學生亦""適合""呢!只要有決心响中學階段加倍努力便可以了,因為沙崇係好適合B1a和B1b學生,而B1c學生才最辛苦,你要向貴小學歷來派去沙崇""學兄學姊""們取經,因為他們最了解貴小學的程度是否應付到沙崇的辛苦嘛!好似我校咁!歷來B1b學生去到沙崇後大約半年左右就能夠適應呢!他們都話係有辛苦的時候,但亦能夠應付得來,咁!我就知道我校的水平去到邊樹呢!

YmOra 發表於 17-12-6 20:28
"B1b"學生選"林循蘇"都""適合""呢!若以成績來分高下會是太辛若了,幾個百分點的差距都是差不多呢!我係把這 ...

多謝你意見,好努力去開放日,但都係睇到表面野,又吾識學兄學姊,都會問下老師

angiehouse 發表於 17-12-6 21:02
多謝你意見,好努力去開放日,但都係睇到表面野,又吾識學兄學姊,都會問下老師
...

你去"簡介會"感覺都係表面嘢嗎?!咁!會好晒喎!我和我的jm們每次去聽都會""滿載而歸"",和校長、老師、學生們,甚至和家教會委員們傾到催著走要關大門呢!我哋真係老實不客氣,攞住張問題紙大問凸問的呢!我記得有一次去"林裘謀"聽簡介會,真係連家教會主席和委員們都唔放過,傾咗好耐,嗰次都好開心,學校俾我們一班jm的感覺十分有誠意,十分關愛呢!我建議jm們點都要有些""準備""去聽簡介會,其實,學校裡各個""持分者""若發現傾談的家長都幾了解她們,她們會傾得特別起勁,特別願意講多少少嘢給你知,此時此刻係好"""正""",我試過襯著對方與我都傾到興起,問為何當年的每一年的"林裘謀" 和 "循道衛理"之自行面試日都會""撞期""的,不知為何呢?!她們感覺到我們的誠意滿滿,故亦願意講多DD呢!不過,這撞期現象今年開始似乎沒有再發生了,的確係好事呢!

YmOra 發表於 17-12-6 21:44
你去"簡介會"感覺都係表面嘢嗎?!咁!會好晒喎!我和我的jm們每次去聽都會""滿載而歸"",和校長、老師、學生們 ...

JM, 你可吾可以比下意見那間較關學生,我見沙循網頁好多獎给學生,简介會未去,不過見到學校好有誠意,系位置隔泄D,所以十五十六

angiehouse 發表於 17-12-7 06:35
JM, 你可吾可以比下意見那間較關學生,我見沙循網頁好多獎给學生,简介會未去,不過見到學校好有誠意,系 ...

係呀!你講得無錯呀!"沙循"除咗地點問題之外,都係一所好英中呢!"沙循" 和 "林裘謀"都係""關愛""學校,同屬""基督教""學校嘛!兩校都十分關愛學生,各有關愛優點,我用("靜態林裘謀")和("動態循道衛理")來形容兩所好中學,林裘謀比較少活動,讀書環境清優,綠化感比較強,有自家小菜園,家長投入感好好,老師關心學生成績和成長各方面的進度,學生經常找老師傾談,家長與學校的溝通緊密,此舉亦是能夠達至關愛學生的行為呢!而沙循除咗有以上的行為之外,會多一份活力,因為學校的活動比較多,尤其喜歡她們一年一度嘅環山長跑活動,今年已經係第35屆了,是學校的專有特色呢!又有家長燒烤晚會,這個反而是善用了沙循的地理環境,仲成日話沙循不便於上學,但這個活動反而善用了她的優點,遠離民居感嘛!沙循多攪親子活動和小比賽,目的都是促進學校與學生與家長們的關愛關系呢!其實,兩所中學都是會關愛學生,看看你的孩子屬"""靜態"""吖,還是"""動態"""性格,再作"""合適"""的選擇吧!

YmOra 發表於 17-12-7 09:58
係呀!你講得無錯呀!"沙循"除咗地點問題之外,都係一所好英中呢!"沙循" 和 "林裘謀"都係""關愛""學校,同屬"" ...

謝謝,我見沙循好多獎學金,想必是好積極去鼓勵學生

angiehouse 發表於 17-12-7 12:29
謝謝,我見沙循好多獎學金,想必是好積極去鼓勵學生

是的,"沙循"俾我的感覺都係好積極鼓勵學生成長,若然可以撇除地理因素問題,我見唔到沙循仲有咩缺點呢!

YmOra 發表於 17-12-7 12:48
是的,"沙循"俾我的感覺都係好積極鼓勵學生成長,若然可以撇除地理因素問題,我見唔到沙循仲有咩缺點呢!:good ...

其實,我以前有諗過,沙循附近又有小學,何不與她們合作共用校車車隊呢?!食晏問題咪找些有質素有經驗嘅食堂營運商,煮得好食自然個個留校食午餐,咁!咪可以解決所有問題囉!

‹ 上一主題|下一主題