用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 / 聖士提反女子 / 赤柱聖士提反
go

坑真 / 聖士提反女子 / 赤柱聖士提反 [複製鏈接]

女兒活潑好動,暫時無意在大學前送她出國留學。坑真:較傳統,升中成績好像不錯,或可訓練她定性 d。聖士提反女子 : 成績方面的資料似乎不多公開,不知是否和坑真相若。赤柱聖士提反 : 學生英語和普通話能力好,happy school, 但擔心她將來難以適應轉回傳統學校。請問大家有無意見俾我參考?  謝謝!
   3    0    0    0

回覆樓主

回覆 hungcheung0720 的帖子

我暫時只有一個offer,所以想早點想定, 萬一幸運再有其他offers, 便可盡快決定!

thailcarcar 發表於 17-11-30 10:07
女兒活潑好動,暫時無意在大學前送她出國留學。坑真:較傳統,升中成績好像不錯,或可訓練她定性 d。聖士提 ...

輕鬆度:赤提》聖提女〉坑真
學術: 聖提女》坑真〉赤提

其實,聖提女已經係出名輕鬆既小學,只係赤提更輕鬆D~~~

thailcarcar 發表於 17-11-30 10:07
女兒活潑好動,暫時無意在大學前送她出國留學。坑真:較傳統,升中成績好像不錯,或可訓練她定性 d。聖士提 ...

Ssgc 50% 上三大係計入左local 大學的%, 要知exactly 全校人數幾多%要自己計下, 你上學校website搵到曬, school report有dse result!

https://www.ssgc.edu.hk/home.asp?id=graduate

hungcheung0720 發表於 17-11-30 10:27
如果你係同時hold住3個offer, 我勸你要有d同理心, 龍年出邊好多人係公海仲係一個offer都冇, 做人唔可以咁 ...
不可能同時hold住3個offer

三間都係 Happy School,坑真雖然傳統,但係功課唔多,測驗考試題目直接,唔會拐彎抹角多多陷阱,暑假係冇任何作業,活潑好動嘅小朋友都適合讀。

不過你係有邊間 Offer?其他是否 Waiting?有邊間 Offer 咪要邊間。

會唔會抽獎?坑真同赤柱st Stephens 都無得抽,聖提女就唔清楚

Penipony 發表於 17-11-30 13:46
會唔會抽獎?坑真同赤柱st Stephens 都無得抽,聖提女就唔清楚

自行註冊左,一定無得抽聖提女。聖提女係津校~~~

mcl203 發表於 17-11-30 16:23

即係樓主自行中左聖提女?
otherwise,中左坑真或st Stephens 都無得抽聖提女喔!?

anyway,呢3間揀我會要聖提女

正常應該會揀聖提女,唔洗錢,學術亦好,聖士提反係比注重其它方面既人去讀,揀得既話唔會問呢個問題,坑真亦好,但要錢呢下就同聖提一比比下去

cpychung 發表於 17-11-30 17:56
正常應該會揀聖提女,唔洗錢,學術亦好,聖士提反係比注重其它方面既人去讀,揀得既話唔會問呢個問題,坑真 ...
Totally agree

St Stephen Girls is a very good school.

mcl203 發表於 17-11-30 16:23

係喎,咁一係有坑真offer,聖提女中自行,赤提等緊result

回正題,我揀聖提女,津校成績好,d女仔又乖

pekovian 發表於 17-12-1 22:52
係喎,咁一係有坑真offer,聖提女中自行,赤提等緊result

回正題,我揀聖提女,津校成績好,d女仔又乖

我有朋友赤提收到offer了。

回覆樓主:

vote for 聖提女。佢唔使錢得黎無差過其餘兩間呢。

坑真中學DSE成績同SSGC比較邊間好D?

回覆樓主:

兩間比錢嘅都無免費果間成績咁好。仲係happy school。仲洗諗!?

回覆 mannewliv 的帖子

SSGC , DSE result must be better than True Light. SSGC is Band One school.  

SSGC. Happy school + 唔洗錢 + 品行 成績 best of the three.
仲要有錢都入唔到
‹ 上一主題|下一主題