用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
樓主: islychiang
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

trastephen 發表於 17-12-3 22:55
乜依家啲小朋友咁變態。。全部跳曬級。。其實會否over左

其實要認字,只要不停叫佢認就會認到。思考方法解難能力以及EQ先難。

利申:沒有叫小朋友認字,佢係學校學到咩就咩,沒有外補,在家我們也只是同佢講廣東話

islychiang 發表於 17-12-5 00:10
我個仔係我好懷疑佢有ADHD既因子(家族遺傳),所以我咁早就預備定國際學校,怕ls只會大家辛苦,我呢間我打 ...

有D iSK3係G1, 有的係pre Grade 1

DengCK 發表於 17-12-5 11:52

其實要認字,只要不停叫佢認就會認到。思考方法解難能力以及 ...

同意呀!EQ情緒要細細個開始管理!可惜我個仔都好弱。
我教阿仔數到十都停左唔想再教。在家也是想用最自然的語言(廣東話)去溝通。雖然係咁,阿仔喺學校都學到英文番來講,又會唱普通話歌。所以都唔使特別擔心。

trastephen 發表於 17-12-5 16:51
同意呀!EQ情緒要細細個開始管理!可惜我個仔都好弱。
我教阿仔數到十都停左唔想再教。在家也是想用最自然 ...

外語只要學校提供一個良好語境,由細到大培養下應該唔難。相反,中文就真係難學了,用母語廣東話溝通何樂而不為(而且我說的又是港式英語無謂教壞小朋友)普通話/學中文亦係大勢所趨,應襯小朋友細個時多d用。
‹ 上一主題|下一主題