用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
樓主: islychiang
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

halvard 發表於 17-12-1 08:49
回覆 maomaofafa 的帖子

當年係度狂讀狂背
yeah~ give me five! 完全同意! 呢個世代係諗點轉彎唔係你識(背)幾多野,問題天天都多日日變,以前既專才已經無辦法應付呢個世代,(識點樣)解難先係重點!

islychiang 發表於 17-12-1 09:24
yeah~ give me five! 完全同意! 呢個世代係諗點轉彎唔係你識(背)幾多野,問題天天都多日日變,以前既專才 ...

同意,學生被填鴨填得耐,唔識得主動解難!!返工遇上問題,要人spoon feed比solution!

樓主,既然對傳統教學存有憂慮,咁就要早啲為國際學校鋪路。而且樓主現在已有一間不俗的offer, 有條件去等一D有好長wait list 嘅國際學校。

國際學校的教學模式,的而且確係有佢嘅好處,之前已有很多前輩舉出不同的例子。但我想補充的是其實香港的國際學校水平也很參差(我知我咁講,一定有部份國際學校的用家就會話:你有咁嘅mindset 證明你唔適合讀國際學校,所謂"一流水平的/top tier/很好的"其實都係字眼黎啫),就算係相同課程,一定都會係一間好啲一間冇咁好,好正常,好嘅國際學校可以好好,一般嘅國際學校都可以好一般!

參加多D唔同學校嘅School tours, 都可以比到多一啲實際嘅感覺你,祝你搵到一間最理想丶最合適的學校俾你小朋友!

islychiang 發表於 17-12-1 09:20
容許我爆下香港啲學制,我雖然讀傳統名英中,但係係老師眼中垃圾個班,form 2已經知自己強business,但因為 ...
我都好明白,當初我也是這樣。我自己喜歡理科,但是只有成績好的人才可以選擇。最後我又係焗住讀文科,沒有興趣讀得超差。不過現時有些學校好像最後兩年可以轉IB,你覺得咁樣會唔會好啲呢?可以打好基礎之餘,又不用強制讀沒有興趣的事情。

maomaofafa 發表於 17-12-1 18:17
我都好明白,當初我也是這樣。我自己喜歡理科,但是只有成績好的人才可以選擇。最後我又係焗住讀文科,沒有 ...

其實我未好深入研究選科呢個問題而IS會唔會自由啲野但最少dse係換湯不換藥,同以前唔差太遠不過直到AL程度,但有人都話其實IB難過GCE AL,打好基礎好難comment因為都睇你指邊方面,如果係語文我反而覺得IS好啲(唔計中文)

islychiang 發表於 17-12-1 23:28
其實我未好深入研究選科呢個問題而IS會唔會自由啲野但最少dse係換湯不換藥,同以前唔差太遠不過直到AL程度 ...
LS小學係好辛苦,但IS小學又好似太hea,究竟點先可以取個平衡點?

回覆樓主:

樓主講好多的是自理問題,其實是香港近十到二十年菲傭带大的問題。以我所見,無論在 LS 或 IS 都係個普遍的問題。如果你選擇 IS,你對學校最大的期望是甚麼?

RunningPig 發表於 17-12-2 00:45
樓主講好多的是自理問題,其實是香港近十到二十年菲傭带大的問題。以我所見,無論在 LS 或 IS 都係個普遍的 ...
其實我期望我個仔可以做到強邏輯,good presentation skill 同good language, 其他咩科咩科除咗之後你要專一樣之外我唔覺有咩用,重有最重要係德育,係香港無咗幾十年既科目

islychiang 發表於 17-12-2 16:47
其實我期望我個仔可以做到強邏輯,good presentation skill 同good language, 其他咩科咩科除咗之後你要專 ...

依你的要求,而如果你的 IS 的中文夠好 (每人的要求不一樣,而我心目中只有 CIS,ISF ,SIS 的中文達標),似乎 IS 的選擇更好。至於德育,你的定義是甚麼? 對我來説,IS 通常最缺乏的是中國傳統價值,如孝順,重要與否,因人而異。

RunningPig 發表於 17-12-2 19:05
依你的要求,而如果你的 IS 的中文夠好 (每人的要求不一樣,而我心目中只有 CIS,ISF ,SIS 的中文達標), ...
其實德育係外國既moral education,主要係honest,respect,ethic等等,其實個人覺得外國比華人教得重好,當然如果指倫理方面,外國標準同華人有根本既分別,外國走既係respect each individual,華人則用家庭做單位,好難話邊邊好啲,只係我buy西方多啲

islychiang 發表於 17-12-2 23:59
其實德育係外國既moral education,主要係honest,respect,ethic等等,其實個人覺得外國比華人教得重好,當然 ...

你想得挺透徹的,就選 IS 吧!

islychiang 發表於 17-12-2 23:59
其實德育係外國既moral education,主要係honest,respect,ethic等等,其實個人覺得外國比華人教得重好,當然 ...

如果我有能力,我會比小朋友讀is。
可惜是我沒有這能力。=)

babypig2017 發表於 17-12-3 00:29
如果我有能力,我會比小朋友讀is。
可惜是我沒有這能力。=)
想請問點解會選is?

回覆樓主

其實is 都好多種?英基?未必is一定好,我識過一d香港出世的韓國仔,英文好流利但系讀書好差,所以咩學校都要睇實

keechoi 發表於 17-12-3 00:56
其實is 都好多種?英基?未必is一定好,我識過一d香港出世的韓國仔,英文好流利但系讀書好差,所以咩學校都 ...

當然。IS 只是一個類別,每間的理念,課程,老師,學生質素等都可以好唔同。

fkltam 發表於 17-11-29 18:51

識呢啲好基本咋喎,我個女都識數到100, 依家學緊邏輯排序.  ...

乜依家啲小朋友咁變態。。全部跳曬級。。其實會否over左

trastephen 發表於 17-12-3 22:55
乜依家啲小朋友咁變態。。全部跳曬級。。其實會否over左

佢係做倒,又咁叻,我無理由埋沒佢.

回覆樓主

比小小意見,大仔在LS kindergarten 升左is k3, IS school 自己同小朋友也很喜歡,老師好有愛心,教嘅嘢同LS 好大分別,今年小學也忙,冇得hea! 但中文一定弱,但已比在iS kindergarten 升上去的好D,而我自己也重視中文,我也會經常同他溫中文,所以keep 到OK!

不過細女今年升k1,我也選LS kindergarten, 但要求中、英文也好的LS , 因為中、英語境好的LS kindergarten, 也可以裝備好小朋友將來考iS 小學,而且可以在這兩年看到小朋友適合那種教法!到時再選也OK!

不過我不知道你現正有那間iS offer, 如果很勁又難入的就另作別論!

PS. 今年大仔學校收好多LS students, 有些家長分享因太辛苦!

3wa4 發表於 17-12-4 23:23
比小小意見,大仔在LS kindergarten 升左is k3, IS school 自己同小朋友也很喜歡,老師好有愛心,教嘅嘢同L ...
我個仔係我好懷疑佢有ADHD既因子(家族遺傳),所以我咁早就預備定國際學校,怕ls只會大家辛苦,我呢間我打聽番黎都係長waiting,interview都幾百個個種,唔算易入但當然唔係cis,hkis個種級別,但我個人唔係諗住1線頭,1線尾對我黎講已經好ok,而且直上小學,衰啲講起碼舒服幾年亦唔駛當ls唔得,到時is又無位我就人都癲;不過想問你ls k3係咪指is p1?

‹ 上一主題|下一主題