用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

我本身傳統學校畢業,幫咗個仔報咗一大堆幼稚園之後,宜家分別有一間名幼同一間幾好既國際學校收咗,超掙扎,個仔2歲幾已經識曬26個英文宜家學到串字,數學已經學到1至50,開始學加減,所以我覺得academic佢好強,但我唔想佢番學番到會好辛苦所以報國際學校,不過又唔肯定係我主觀辛苦定佢其實跟到local既課程,都唔知點算
   2    0    0    0

islychiang 發表於 17-11-29 18:12
我本身傳統學校畢業,幫咗個仔報咗一大堆幼稚園之後,宜家分別有一間名幼同一間幾好既國際學校收咗,超掙扎 ...

小朋友好叻啊(emoji)

回覆樓主

local K keep到英文程度可以轉IS

相反就唔得啦

我會試名幼先

我本身傳統學校畢業,幫咗個仔報咗一大堆幼稚園之後,宜家分別有一間名幼同一間幾好既國際學校收咗,超掙扎 ...

academic 唔算強啦!好多小朋友兩歲前都識,包括我自己嗰個在內

garlicsalt    發表於 17-11-30 08:38

名幼如st cat也不保證考到好的local, 這3年也要預備,而IS好多由幼稚園上去,到時先考又未必入到

識呢啲好基本咋喎,我個女都識數到100, 依家學緊邏輯排序. 例如三角.圓形.正方形.三角.圓形..下一個係乜?佢仲要學日文數到1-10, 50音都識,日文顏色,食飯前會講“いただきます“

garlicsalt    發表於 17-11-30 08:38

我係擔心而家放棄IS,到時想轉都無得轉,香港而家啲Ls真係好癲我唔想谷亦覺得無必要谷,本來無諗過咁快有IS offer因為佢連pn都無讀,點知考完直接收k1就迫住而家要諗要唔要走呢條路

fkltam 發表於 17-11-29 18:51
識呢啲好基本咋喎,我個女都識數到100, 依家學緊邏輯排序. 例如三角.圓形.正方形.三角.圓形..下一個係乜? ...
我地屋企主要行英文,國語,閩南話同廣東話,用番父母自己母語,日文我個識聽識講不過係睇日本卡通學番黎,佢學講野比較慢所以我唔想佢再加多樣否則我唔知佢幾時先唔會一句句子夾3種語言,古古怪怪

islychiang 發表於 17-11-29 19:02
我地屋企主要行英文,國語,閩南話同廣東話,用番父母自己母語,日文我個識聽識講不過係睇日本卡通學番黎, ...

其實可以訓練到佢嘅思維和獨立思考,才是我對我女女嘅期望,學校只是提供配套,最緊要係身教。

fkltam 發表於 17-11-29 19:06
其實可以訓練到佢嘅思維和獨立思考,才是我對我女女嘅期望
因為我個係仔,我主力訓練自理能力同解難能力(要似番個男仔),logical thinking我放第二,第三先到academic,academic呢家野,讀到80歲都無問題,但細個唔攪好自理能力,我自問無能力照顧佢一世。。

islychiang 發表於 17-11-29 19:12
因為我個係仔,我主力訓練自理能力同解難能力(要似番個男仔),logical thinking我放第二,第三先到academic ...

咁應該揀邊種學校都唔係主要問題,何必自尋煩惱?

fkltam 發表於 17-11-29 19:26
咁應該揀邊種學校都唔係主要問題,何必自尋煩惱?
覺得唔同,自理能力係家教,個人覺得學校係academic,幫佢選一間岩既學校同家教無關,is同ls主係academic取向既分別,要話最相關反而係啲同學同老師係邊類人,影響長遠啲

islychiang 發表於 17-11-29 19:38
覺得唔同,自理能力係家教,個人覺得學校係academic,幫佢選一間岩既學校同家教無關,is同ls主係academic取 ...

咁你要鑽研一下了(emoji)

islychiang 發表於 17-11-29 19:38
覺得唔同,自理能力係家教,個人覺得學校係academic,幫佢選一間岩既學校同家教無關,is同ls主係academic取 ...

一般㨂IS的人唔係因為academic而㨂,係整個學習理念同本地唔同,在IS好少會強調邊間強邊間弱
其實頭果2種能力is 同本地都培育到,你了解多點is的理念再作決定吧,始終行左is便不可能回到本地

Deutsche 發表於 17-11-29 20:32
一般㨂IS的人唔係因為academic而㨂,係整個學習理念同本地唔同,在IS好少會強調邊間強邊間弱
其實頭果2種 ...
我都覺得好難番轉頭先唔知點選,但見好多家長都話香港小學超癲做到喊曬口我非常唔想,童年得一個做咩要迫死啲小朋友?  咁唔跟local就變咗好似is係唯一選擇咁,但又無得後悔,慘過選老公

無論在有谷或冇谷嘅情況底下,你仔仔學術基礎算不俗了。一般香港家庭以言,兩歲小朋友唔識日文好正常,當然喺EK總有一個資優喺左近啦!
講返正題,個人認為選擇傳統或國際學校,可能係選擇「合適」比「邊種學校難入D」重要。

islychiang 發表於 17-11-29 21:35
我都覺得好難番轉頭先唔知點選,但見好多家長都話香港小學超癲做到喊曬口我非常唔想,童年得一個做咩要迫死 ...
你這樣說,感覺心中已有答案,為什麼要怕後悔?魚和熊掌不可兼得,兩種學校各有特色,研究決定之後就跟著一條路走下去,不必再去多比較另一條路的好處,否則難免自尋煩惱了吧。

islychiang 發表於 17-11-29 21:35
我都覺得好難番轉頭先唔知點選,但見好多家長都話香港小學超癲做到喊曬口我非常唔想,童年得一個做咩要迫死 ...

我自己偏向LS,諗住真係搞唔掂先考慮IS,因c6有priority。始終覺得LS學術基礎較好,尤其中文。中文太重要,不只是講,讀寫也是。連鬼佬也爭著學中文,個人認為實在不能忽視。

noody 發表於 17-11-29 22:20
你這樣說,感覺心中已有答案,為什麼要怕後悔?魚和熊掌不可兼得,兩種學校各有特色,研究決定之後就跟著一 ...

講得好(emoji)

fkltam 發表於 17-11-29 18:51

識呢啲好基本咋喎,我個女都識數到100, 依家學緊邏輯排序.  ...

下,小朋友幾多歲
‹ 上一主題|下一主題