用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 決定不到。。。海外升學VS香港讀書
go

決定不到。。。海外升學VS香港讀書 [複製鏈接]

海外升學各方面都無問題,只係想知中學階段海外升學VS香港讀書的優劣之處?
西方國家的課程响小朋友細過時普遍嚟講較香港的淺?
但到高中時很多都可以追到甚至超越亞洲國家的學生?以上是真的嗎?還是海外升學學成歸來的只有少數?

謝解答
   1    0    0    0

回覆樓主:

其實小朋友去留學是小學定中學?小朋友讀那間及成绩如何?最重要是想去留學?

理論及智識什麼地方學也一樣,英國也像香港,但是外國的教學方法是teach you how to learn

siub999 發表於 17-11-29 14:45
海外升學各方面都無問題,只係想知中學階段海外升學VS香港讀書的優劣之處?
西方國家的課程响小朋友細過時 ...

係外國,D小學生上学玩多,越大越勤力,入到大學更勤力,所以越來越叻

香港小學,中學谷到盡,入大學就放監咁玩,所以就形成你所形容的局面

bosch    發表於 17-12-17 07:58

回覆 emmafish 的帖子

呢個係真嘅。
外國小學階段非常輕鬆冇野做,要玩都玩曬,所以中學開始可以收心養性有自律。香港學生一去就谷到盡,小學就開始 cut 玩嘅時間,所以上到大學就覺得「解放」,就開始玩返夠本。

我呢度比較少見到 Freeriders、經常遲到唔出現嘅學生,大部份人都對自己有要求同負責任,無心向學果 d 就會退學唔會再糾纏。反而 HKU Exchange 朋友話畀我聽原來遲到走堂好正常,Freeride 都經常發生。

1998Ruby1998 發表於 17-12-4 16:41

呢個係真嘅。

香港某D大學生唔知点解以為自己好醒,成日走堂,話教授好廢,照notes 讀,係未dse 教到深入到大學的year one 程度?

(我唔只一次聽到不同親戚及同事子女講呢種事)

DSE 前已經教到 Year One 程度係一定有,因為唔係個個都考 DSE 入,而且也非個個都 DSE 讀過。我都會嫌棄 Professor 教得慢,尤其 Grammar,但我明白唔係個個都好似我咁有 12 年學文法,亦非個個同學都可以一點即通。我畀左學費,所以唔會走堂,坐係課室度聽書同自修,咪當溫故知新。身邊同學都話上堂係悶,但係畀左 9000 鎊學費,而且 Degree 係自己嘅,有責任去上堂。

1998Ruby1998 發表於 17-12-4 16:56

DSE 前已經教到 Year One 程度係一定有,因為唔係個個都考 DSE 入,而且也非個個都  ...

好學生

1998Ruby1998 發表於 17-12-4 16:56

DSE 前已經教到 Year One 程度係一定有,因為唔係個個都考 DSE 入,而且也非個個都  ...

認同, 交了學費,當一個溫故知新,而且也糾正以前錯誤, 我覺得是好的!
你很積極, 好欣賞你!
‹ 上一主題|下一主題