用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs張祝珊
樓主: ddvvbb
go

英皇vs張祝珊   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-12-3 14:34
只要棵樹係水中?~~~
紅樹林?

王家爸爸 發表於 17-12-3 14:42
紅樹林?

珊瑚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都聽咗張記簡介會,我好喜歡呢間學校,好彩阿仔有報出面公開比賽,都有少少成績,希望自己辛苦栽培個仔,除了讀書成績好外,有出去玩比賽。希望面試會收阿仔,,大家想入張記要加油。

ddvvbb 發表於 17-11-29 12:51
聽說張記一年做好多閱讀報告。係咁睇書睇書。。。真唔真?
張祝珊不嬲都重視學生語文基礎。大學收生都重視學生中英文成績,初中多睇書,語文基礎都好D。但而家好多學校都吾重視閱讀,其實對學生好大影響。

hkpapa852 發表於 17-12-3 15:05
珊瑚
珊瑚係動物,唔係樹

我問了學生, 初中時一年八本閱讀報告。上下學期各四本,功課反而不多。跟住時常繰listening. 他們說因為DSE佔分都重。

另外校方在台上講叫我地唔好停留係20年前對張記的印象。

但我最不明白是為何要男生學家政......

ddvvbb 發表於 17-12-3 18:18
我問了學生, 初中時一年八本閱讀報告。上下學期各四本,功課反而不多。跟住時常繰listening. 他們說因為DS ...

朋友分享佢囡係SPCC學鋸木,同理瓜~~~

回覆 hellokitty820 的帖子

請問張祝珊自行面試是不是分兩部分, 分別是英文短講和中文小組討論? 上年度有第二輪面試, 是小組遊戲活動, 今年是不是取消了?

okey-dokey 發表於 17-12-3 19:13
回覆 hellokitty820 的帖子

請問張祝珊自行面試是不是分兩部分, 分別是英文短講和中文小組討論? 上年度有 ...

冇第二輪面試
歡迎光臨澄澄部落

回覆 ddvvbb 的帖子

学家政好喎!無論將來留学,独自生活Or 自组家庭,都可以自己照顧自己嘛!我仔反而好like, 可惜佢中学冇得学,搅到佢好失望添
時代晤同,现在家政唔係一定只有女仔学。某程度上,煮食,缝補衣服的能力力也是自理能力之一,唔係吓吓找阿媽幫忙嘛

ddvvbb    發表於 17-12-3 23:47
Ktfk    發表於 17-12-3 23:23

名氣黎講一定英皇好啲,但實際上張祝珊既整體成績係好過英皇,英皇名氣大係因為佢當年可以考十科會出到十優狀元,而張祝珊係最多考八科

回覆 cpychung 的帖子

本校於2010 年的香港中學會考取得優異成績。多年來會考放榜後總不見英皇書
院有「十優狀元」的消息,原因是校方希望同學在讀書考試之餘,仍有正常的學
校生活,所以不鼓勵同學考十科,不考十科當然就沒有十優狀元。由於去年是最
後一屆會考,校長打破慣例讓同學報考十科,結果有呂旻軒同學即考獲十優。呂
同學不但是「十優狀元」,更獨佔鰲頭,是去年「十優狀元」之中的第一名,是
真正意義的「狀元」。呂同學亦因此榮獲由香港中英基金同學會設立的莫鳳麟奬
學金(The Charles Frankland Moore Award),以表揚呂同學在二零一零年香港
中學會考獲得全港首名的最佳成績。
此外,呂旻軒連同余日天、王武迪、蔣文豐及盧俊彤五位同學亦榮獲政府奬學金,
以表揚他們在中學會考取得七科以上優等及最高分數的佳績,可喜可賀。

http://www.kcoba.org/uploads/6/5/5/1/6551762/voiceofkc_2011_08.pdf

P. 19

wcu 發表於 17-12-5 01:54
回覆 cpychung 的帖子

本校於2010 年的香港中學會考取得優異成績。多年來會考放榜後總不見英皇書
英皇唔止最後呢屆先有10A,至少同我同屆既亦有出過,我知道因為個10a生係我小學同校同學....英皇係你夠料都仲俾你去考10科,張記係你想考9科都基本唔批,批出既總人數咁多年加埋唔多過三個

cpychung 發表於 17-12-5 07:35
英皇唔止最後呢屆先有10A,至少同我同屆既亦有出過,我知道因為個10a生係我小學同校同學....英皇係你夠料都 ...

我只係想指出一間學校嘅名氣唔係出一兩個狀元 可以提升嘅
除非你好似皇仁咁年年都出狀元
當然皇仁名氣大唔係淨係佢會出狀元
如果你要比拼命名氣
請詳細比較兩間學校嘅歷史

王家爸爸    發表於 17-12-5 09:59

其實兩間既生源基本上無嘜重疊。配合喜愛好重要,鍾意讀男校既小朋友揀KC,鍾意讀男女校既揀張記。配合性格好重要,鍾意讀玩既男仔揀KC,鍾意靜既男仔揀張記。就近入學好重要,住西區既男仔揀KC,住東區既男仔揀張記。
更重要既係,兩間都唔係相象中咁,一定入到。

lojo11    發表於 17-12-5 10:20

wcu 發表於 17-12-5 09:36
我只係想指出一間學校嘅名氣唔係出一兩個狀元 可以提升嘅
除非你好似皇仁咁年年都出狀元
當然皇仁名氣大 ...
其實分析學校睇中位數最好,但係一般情況都係唔夠資料做分析。

IloveJJ 發表於 17-12-5 10:12
咁聽落張記幾好喎,除咗要男生學家政之外…
男生學家政有嘜問題?

IloveJJ 發表於 17-12-5 10:12
咁聽落張記幾好喎,除咗要男生學家政之外…
男生學家政真係需要, 我家中的大少連換燈胆,拆風扇都吾得

王家爸爸 發表於 17-12-5 10:05
其實兩間既生源基本上無嘜重疊。配合喜愛好重要,鍾意讀男校既小朋友揀KC,鍾意讀男女校既揀張記。配合性格 ...

完全同意... 只係東區但去左中西區返學.... 因為要男校同想自由D的中學...
‹ 上一主題|下一主題