用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

vvbyy 發表於 17-12-5 19:31
何出似見?

循規蹈矩 VS 自由奔放。

你認為邊個 *平均* 成功率高 D。 留意,唔係講幾人最TOP,係平均。

城中老闆級揀DB,高級打工仔揀香港仔。

耐人尋味!

回覆 tychow 的帖子

係呀

littlefaith 發表於 17-12-2 18:57
四十年前我讀小學,考頭三名先可以參加小狼隊,估唔到今時今日仲有學校用呢招…
題外話,「乖巧」真正意思 ...

看到你既舊POST...

同意循規蹈矩應會影響創意, 但SPCC 又出唔少演藝人士, 音樂人(包括流行音樂)唔在講, 戲劇話劇甚至編劇一大堆... 仲有專業中亦展現創意既, 如設計師, 建築師...

這又如何解釋?

佢地仲有個展覽, 介紹部份畢業生作品.

https://www.spcc.edu.hk/f/publications/591/3139_Exhibition_Catalogue.pdf

我了解下spcc 男女生平均比例?

retriever 發表於 18-3-13 09:25

同意循規蹈矩應會影響創意, 但SPCC 又出唔少演藝人士, 音樂人(包括流行音樂)唔在講,  ...

其實我覺得創意是天生的..

retriever 發表於 18-3-13 09:25

同意循規蹈矩應會影響創意, 但SPCC 又出唔少演藝人士, 音樂人(包括流行音樂)唔在講,  ...

建築學複雜程度不亞於醫科,要求廣泛學術才能又要有高水準嘅美學視野糅合創新設計思維,係一科需要理性同感性混合嘅科目,我十分佩服從事Architecture嘅人,成功嘅Architect真係專業人士嘅藝術家。

hohoho888 發表於 18-3-13 10:50
其實我覺得創意是天生的..
長話短說...

睇你點定義 "創意"

如果100分係完美, 可能最後10分8分係天生先做到...

但任何創意作品都需要基礎, 需要人做GROUNDWORK...

但而家個市係因為 "創意" 呢個潮語, 而嫌棄所有循規蹈矩而成就到既GROUNDWORK.

個人覺得係本未倒至!

Soundervolt 發表於 18-3-13 11:11
建築學複雜程度不亞於醫科,要求廣泛學術才能又要有高水準嘅美學視野糅合創新設計思維,係一科需要理性同 ...

咁你認為 建築學 是否能展現創意。

retriever 發表於 18-3-13 11:13
咁你認為 建築學 是否能展現創意。

呢點當然!

retriever 發表於 18-3-13 11:11
長話短說...

睇你點定義 "創意"
我只係覺得守規矩應會影響創意, 咁D老外既教育應該可以做到人人都好creative...
所以咩形式出d咩其實沒有必然關係
大陸d 教育都好死板但咪又係有一大班藝術家
如果是creative 既, 唔會因為教育模式 com 熄哂果堆火

我細個都係填鴨式坐定定, 但班上有男仔, 好like 畫公仔, 小學已自己諗故仔學人畫漫畫tim,
一樣米養百樣人..

再講就係, 做父母的唔多唔少都會觀察到自己小朋友有無creative
有又好, 無又好, 有乜所謂
無creatvie 同有creative 都有佢地既路
呢個世界有幾多個steve job 同貝律銘?

Soundervolt 發表於 17-12-4 18:36

記得當年讀大學時呂振光教授嘅一番說話,佢問我:「你有 ...
多謝你嘅分享!
我個女今年中四選修咗VA同Bio,佢VA係幾有天份,讀Bio係因為佢有興趣,加上佢好投入學習舞藝,認識多啲人體結構都會有幫助。但我自己中學理科,大學商科,都唔識俾意見佢讀U應該報咩科。

睇完你嘅分享,好有啓發性。我會同佢分享吓,引導吓佢揾個方向。

Soundervolt 發表於 17-12-4 18:36

記得當年讀大學時呂振光教授嘅一番說話,佢問我:「你有 ...

.....

siumicmic 發表於 18-3-20 16:39
多謝你嘅分享!
我個女今年中四選修咗VA同Bio,佢VA係幾有天份,讀Bio係因為佢有興趣,加上佢好投入學習舞 ...

客氣!通常家長會用自己嘅角度去幫子女選科,有尐家長會覺得子女揀VA會擔心前途冇乜保障,會諗將來好難揾食,當年我父母都係咁諗

其實VA入面包括好多其他行業嘅需要嘅元素,除咗美學嘅core study之外,仲有creative thinking,presentation techniques,psychology.....etc,呢尐就算將來唔係從事美術工作,喺其他各行各業都相當重要嘅才能,而且有creative talent嘅人都會擁有清析及多角度嘅思考能力,所以如果佢有能力,唔需要太擔心佢嘅前路,讀VA唔係一條窄路。

我對有Creative Talent嘅人特別欣賞,有機會大家可以多多交流。

‹ 上一主題|下一主題