用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

konew720 發表於 17-11-30 18:27
直私考得好,絕大部份都係家長發功,無咩人會只靠學校(任何學校)而考到好直私。
...

又未必發功,發功亦未必成功。我有位朋友0外補,興趣班只有一個,小朋友考到5-6 offers,包括港同,GH同SPCC。小朋友一直好有氣質(我識佢個陣佢只有2歲),淡定有自信,有禮貎,大姐姐風格。呢d除咗天生性格,明顯有好的家庭教育。另有一位朋友,讀一間谷的幼稚園,仲放學不停補,小孩學術好,但train唔到自信,面試失敗冇offer。

回覆樓主

既然兩間差不多,真係留番原校好d,唔駛再適應,轉到新校又唔知同預期會唔會一樣

THEPOOH914 發表於 17-11-30 21:06
既然兩間差不多,真係留番原校好d,唔駛再適應,轉到新校又唔知同預期會唔會一樣
...

同意,小朋友同同學仔開始熟絡,又要轉校,有點可惜。除非是龍校,多點意思

THEPOOH914 發表於 17-11-30 21:06
...

唔覺得兩間差唔多完全唔同風格既學校,sorry喺我心目中直頭唔同level.....

ylylylyl    發表於 17-12-1 12:21
hppa    發表於 17-12-1 09:47

konew720 發表於 17-11-30 18:27
直私考得好,絕大部份都係家長發功,無咩人會只靠學校(任何學校)而考到好直私。
...

冇錯,考過就明

msyoyolam 發表於 17-11-30 22:29
唔覺得兩間差唔多完全唔同風格既學校,sorry喺我心目中直頭唔同level.....
...
好想聽聽你的意見

lambeanmama 發表於 17-11-30 17:20
我仔讀SC, 朋友子女讀LH; 有比較過課程和內容;其真都幾唔同;無話好唔好或邊個更好;睇你要咩。你讀開LH,  ...
請問課程內容有何不同?因為我無朋友sc,所以一直以為同LH課程差不多

lambeanmama 發表於 17-11-30 17:20
我仔讀SC, 朋友子女讀LH; 有比較過課程和內容;其真都幾唔同;無話好唔好或邊個更好;睇你要咩。你讀開LH,  ...

認同,如果習慣LH透明度,去其他學校家長會有點不適應。我大果個LH,細的另一間PN。PN冇功課,太細又唔識表達,感覺唔知佢响學校會點。

BS927 發表於 17-11-30 23:24
請問課程內容有何不同?因為我無朋友sc,所以一直以為同LH課程差不多

我仔讀過一年學卷K1,之後轉做超大B再讀K1, 其實私幼同卷都用教育局個指引做藍本;一樣九月教「學校」,十月教「天氣」如此類推;但點樣教,點樣做伸延教育就有好大分別。唔係話學卷唔好,而係資源始終有別。講番SC同LH; 兩間學校也有教Weather, LH 的教材精美;有圖有字講Winter, Spring 等;小朋友叻仔叻女一點的,可認埋字;相反SC係無的;但SC有一個Four Week Plan 俾家長;家長可根據孩子的能力和進度在家中進行小遊戲和傾計。無課本,以圖書、兒歌去教;但小朋友一樣學得識。單看教材,LH深一些;至於SC, 個「深」同「廣」有另一層意義。希望幫到大家。兩家也是好學校;不需要用「考小成績」去做考量。

Zeta_Sea    發表於 17-12-1 10:37
ylylylyl    發表於 17-12-1 10:25

lambeanmama 發表於 17-12-1 10:05
我仔讀過一年學卷K1,之後轉做超大B再讀K1, 其實私幼同卷都用教育局個指引做藍本;一樣九月教「學校」,十 ...

LH 學校 家庭 自己 冬天 係 PN開始教

koollee 發表於 17-12-1 10:42
LH 學校 家庭 自己 冬天 係 PN開始教
Yes, LH indeed 'advances' the learning a bit to certain extent. I have no doubt on this. I am not saying which school is better, just a fact from my humble knowledge only.

lambeanmama 發表於 17-12-1 10:05
我仔讀過一年學卷K1,之後轉做超大B再讀K1, 其實私幼同卷都用教育局個指引做藍本;一樣九月教「學校」,十 ...

喺!SC差唔多完全冇教材,你只會從每個月派嗰張four week plan略略知道小朋友學啲乜,但你試吓就住個topic同啲小朋友傾吓計,佢哋已學識嘅嘢超出你想像!可能呢啲就係大家所講嘅「深」、「廣」嘅意思,sc嘅課程係好「活」嘅,鍾唔鍾意因人而異!

回覆樓主

LH係N班時嘅一大堆教材,坦白講,我覺得吃不消!但反觀Sc嘅N班,小朋友幾乎返去日日玩!但係佢哋學唔到野咩?你試吓同佢地傾計就明!啲詞彙多到你唔信!

接觸英文應該LH多D.
至於考小一, 你小朋友係果類型既, 呢兩間讀邊間都考到. 相反亦是...

利申: 當年都係LH PN無轉SC K1

回覆樓主

我嘅意思係,如果你讀開L H嘅N班而又覺得好嘅話,你應該唔會buy sc 嗰套

lambeanmama 發表於 17-12-1 10:46
Yes, LH indeed 'advances' the learning a bit to certain extent. I have no doubt on this. I am not sa ...

我純粹補充一下

回覆樓主:

講多少少我自己嘅睇法,好多人覺得S C 「好」係有原因既,你試諗下,小朋友玩嘅時間多過讀書,又冇乜嘢教材,家長又唔係好知道佢學校做緊乜嘢(即係返屋企冇得同佢地溫習啦),但sc出到嚟嘅小朋友活潑自信,學術一啲都唔會差喎,講真,有乜嘢學校可以做到咁樣?我自己認為,一大堆教材不停教教教、谷谷谷,小朋友學術實好架!但係點樣可以真真正正做到「learn through play」、”learning to learn “ ? (呢兩句都係S C嘅口號), 呢個先最難!所以我自己好佩服sc!(補充:當初都係buy呢兩句口號,所以唔要LH take SC)

hppa    發表於 17-12-1 14:11

Both are good schools.  I would just pick one need less travel time to school.

msyoyolam 發表於 17-12-1 12:40

講多少少我自己嘅睇法,好多人覺得S C 「好」係有原因既,你 ...
想請問你小朋友有無外補? SC 學生係唔係如外面所傳, 勁外補?
你小朋友考小一未?

我知道有人零外補又有好OFFER, 有人勁外補又無OFFER, 不過都想知道下大概情況.
如果個個勁外補, 驚自己到時承受唔到群眾壓力, 又會走去補

‹ 上一主題|下一主題