用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

73662710 發表於 18-6-25 14:57
不會長駐,1個NET 兩班共用。

正確來講NET係K1長駐, K2 K3 就2班 share 一個NET。真心覺得冇乜分別,因為K1上堂嘅時間,就算一中一英老師,都唔會兩個人一齊講嘢,時間上其實都係大約一半中文,一半英文。到K2 K3,英文老師有一半時間係課室,中文老師仲會埋教生字同寫字,NET就教併音,故事,主題,分組。

sala222 發表於 18-6-25 19:34
正確來講NET係K1長駐, K2 K3 就2班 share 一個NET。真心覺得冇乜分別,因為K1上堂嘅時間,就算一中一英老 ...
咁即是中文老師教埋英文,咁樣既語境點樣同LH 比?

novelle 發表於 17-11-30 15:59
回覆 BS927 的帖子

純粹參考:阿仔去年有幾間熱門小學offer, 包括最多人申請那間。眼看入group 都係SC最多 ...

冒昧請問你個仔讀邊間?因為想知道最熱門果間收左幾多某間

73662710 發表於 18-6-25 19:58
咁即是中文老師教埋英文,咁樣既語境點樣同LH 比?

其實我只係糾正你資訊,以免誤導人,因為相信用家先清楚。我亦在LH面試時見過教英文同PTH老師,香港人講港式外語,我覺得好一般。不過都係個句,用家先清楚,而且每老師質素不同,冇意思作比較。

sala222 發表於 18-6-26 12:18
其實我只係糾正你資訊,以免誤導人,因為相信用家先清楚。我亦在LH面試時見過教英文同PTH老師,香港人講港 ...

My kids are not in LHAnd so there is no conflict of interest.
English in LH is conducted by NETs, not by those 港人講港式英文。

其實我只係糾正你資訊,以免誤導人

sala222 發表於 18-6-26 12:18
其實我只係糾正你資訊,以免誤導人,因為相信用家先清楚。我亦在LH面試時見過教英文同PTH老師,香港人講港 ...

絕對認同你所說
論深度及廣度,兩者有很大差別
各有長處
前幾頁都有人留言咁講

不過其實大家都係為小朋友找資料,大家交流下分享下意見多個參考

無意冒犯

兩間都是好學校是肯定的

73662710 發表於 18-6-26 17:15
My kids are not in LHAnd so there is no conflict of interest.
English in LH is conducted by NETs, n ...

呢啲係個人所見,個人感受,可能個別教師不同。

Tiffanytobe 發表於 18-6-26 17:18
絕對認同你所說
論深度及廣度,兩者有很大差別
各有長處

對,大家都係分享資訊,相信都係無冒犯嘅意思

回覆樓主

樓主決定讀邊間?
‹ 上一主題|下一主題