用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 17-12-1 21:20
咁比較唔覺得一定正確。

首先,LH係前年畢業生有480多人,同SC只相差120。但LH係其餘年份就只有380到學生 ...

非常同意,數字亦正確!估唔到有人都咁清楚兩間學校學生人數。我就是用這些數字去計算考小成績。

konew720 發表於 17-12-1 22:19
SC 張form都要填家長背景。

朋友係SC 紅磡分校做TA, 佢話如果父母係名小畢業一定會有Second in, 其次係父 ...
一定有篩選啦,唔係唔會擺係表格叫人填。所以話LH有揀SC無我唔信。兩間都係差唔多揀法就真。最後應該睇邊間岩自己小朋友多D。

sala222 發表於 17-12-1 22:22
非常同意,數字亦正確!估唔到有人都咁清楚兩間學校學生人數。我就是用這些數字去計算考小成績。

...

據我手頭資料, 15-16年度:

SC:
男拔 35人
女拔 30人
男女拔總數75人,以600個學生計,12.5%入兩拔。

LH:
男拔 6人
女拔 5人
男女拔總數11人,以492個學生計,2.2%入兩拔。

SC由於無公佈派位,而家長會資料只公報各校收既人數,但同一人可以被多校收,故只能選取不可能同時被收之男女拔作比較。而LH亦未必只有11人考到男女拔,因可能有人考到唔讀,包括當年其中4個St Paul Co-ed收既學生,可能部份男女拔都收。

Vanadium 發表於 17-12-1 22:56

SC:
LH好似只計最後take offer的人SC則是有offer的人?

maomaofafa 發表於 17-12-1 23:01
LH好似只計最後take offer的人SC則是有offer的人?

係.......故此我只能用不可能同時被收男女拔作比較。

但我估計若男女拔收,唔讀既人應該好少,相信主要只有SPCC可以搶到呢D學生。

我另有一個資料,來自今年St Francis家長Group.....Group中有28人來自SC,7個來自LH。 而LH今年公佈總共有21人讀St Francis,即無論如何,人數都應遠低於SC,因個Group只係有部份學生資料,都已28人來自SC。

Vanadium 發表於 17-12-1 23:04

但我估計若男女拔收,唔讀既人應該好少,相信主要只 ...
SC考小一成績的確標榜。但我認為同佢點樣收生有絕對關係。而且佢名氣大,好多人就算有好多選擇都會揀佢。咁佢本身選的學生已經天資聰穎,加上父母又是有心培養的,自然考到好成績。而且報名表也有考慮父母舊生和兄姊就讀方面,可以說是學校家長相輔相成吧。如果要考慮LH vs SC,應該諗邊間的教學方法比較適合自己小朋友。多收集用家意見,睇下邊個模式啱自己。

回覆樓主

其實樓主會唔會最後take 左龍校嘅offer ?
仲有好多名幼龍校未出offer

Vanadium 發表於 17-12-1 22:56

SC:

15-16 LH 截至2月5日總offer係男拔6,女拔4(係LH分享比校內家長。而SC 你個數係3月出,相差一個月。LH最後Take offer多咗一個女拔,應該call waiting入。

Siulaihk 發表於 17-11-29 08:49
除非有龍校offer,否則不會離開LH.

正解

Vanadium 發表於 17-12-1 23:04

但我估計若男女拔收,唔讀既人應該好少,相信主要只 ...

因為好多LH生喺7,8月時已收到其他offer或叩門成功,所以無讀SFA,亦可能無同學校報告曾有SFA offer囉~

有冇sc 16-17 既入小學參考數字?

我冇sc 數字,不過要睇那間Lh, 青衣分校上年考得好好,超過10% 中三神!要知道絶大部份n 無人士,因為sc 歷史悠久(40年),以前有不少校友讀男女拔,所以多人入到唔出奇!上年男拔second in 有一半係爸爸打校友tie
利申: 細佬sc / 男拔畢業,侄仔女在sc 讀

Vanadium 發表於 17-12-1 21:20
咁比較唔覺得一定正確。

首先,LH係前年畢業生有480多人,同SC只相差120。但LH係其餘年份就只有380到學生 ...

我覺得你分析得非常中肯!  期待睇你更多分享

maomaofafa 發表於 17-12-1 21:41
其實Sc楝親都係精英

唔一定
sc也有SEN學生讀的

hppa    發表於 17-12-4 11:29

回覆樓主:

學之園教材精美,行政效率一流,對家長支援十足。
兩間都是好學校。反而想想那一間適合你及小孩。
考小學的關鍵,也是小孩,是一件十分個人的事。SC也有0offer。

BS927 發表於 17-11-29 06:56
讀緊LH pn 有Sc offer, 頭痛中。無熟識朋友讀Sc, 其實LH和Sc係咪差唔多既野?
分別只係Sc個名響d?
...

好開心睇到大家咁正面嘅討論而唔係互相攻擊!我覺得EK應該係咁!好鍾意呢個氣氛!

每間都係好學校,就隨自己覺得適合自己小朋友和家長去選擇學校吧!

回覆樓主

本身讀緊LH am, 有SC k1 offer 諗左幾日,決定留LH
1. 囝囝讀得開心
2. 自己都鐘意學校有教材支援,因為工作忙碌,學校準備野比我番屋企跟可以幫到我
3. 唔想小朋友咁多外補

starbear616 發表於 17-12-2 18:51
本身讀緊LH am, 有SC k1 offer 諗左幾日,決定留LH
1. 囝囝讀得開心
2. 自己都鐘意學校有教材支援,因為工 ...

其實 St Cat 是否真的如外界所指,不停需要外補? 外補原因是學校因素,還是 只是St Cat 家長比較緊張?

其實我身邊所有朋友仔女係幼稚園也有外補習,只是補多或少。所以我覺外補與否不是選校主要原因。

‹ 上一主題|下一主題