用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH現校生 vs SC am offer
樓主: BS927
go

LH現校生 vs SC am offer   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 17-12-1 12:40

講多少少我自己嘅睇法,好多人覺得S C 「好」係有原因既,你 ...
同意你果句"家長又唔係好知道佢學校做緊乜嘢(即係返屋企冇得同佢地溫習啦"!
我自己做學生或返工,放學或放工就真係唔想再諗返學或返工果d野囉…… 日日夜夜對住d教材真係無壓力?

人人睇法不同,讀開lh 又ok既無謂轉

其實樓主當初會去考SC,一定覺得SC 有過人之處。如果係咁,就take SC offer,費事之後後悔。

後悔無take總比後悔有take 黎得遺憾。

ylylylyl    發表於 17-12-1 16:42
hppa    發表於 17-12-1 15:15

msyoyolam 發表於 17-12-1 12:40

講多少少我自己嘅睇法,好多人覺得S C 「好」係有原因既,你 ...

LH都係Learning through play。小朋友上堂係好興奮同開心,真係活動教學,K3教複雜既concept, 老師用好多道具,例如:教水點樣係空中凝結再落雨,老師入d熱水落密實袋,拉埋條zip。簡單又易明。d小朋友超興奮。
LH上堂都唔用書,d書留係屋企,學校全部活動教學。

BS927 發表於 17-11-29 06:56
讀緊LH pn 有Sc offer, 頭痛中。無熟識朋友讀Sc, 其實LH和Sc係咪差唔多既野?
分別只係Sc個名響d?
...

樓主,希望你早日決定到。
因為大把細佬妹排住入LH K1。

konew720 發表於 17-12-1 15:18
LH都係Learning through play。小朋友上堂係好興奮同開心,真係活動教學,K3教複雜既concept, 老師用好多 ...

係架!其實我冇乜聽過有邊啲小朋友返幼稚園係唔開心!間間學校都好開心!睇吓家長想要啲乜野囉!

話說回來, 兩間都係好學校, 選任何一間都不應該有很大遺憾的

加油啊, 樓主

iababy 發表於 17-12-1 14:22
想請問你小朋友有無外補? SC 學生係唔係如外面所傳, 勁外補?
你小朋友考小一未?

「我知道有人零外補又有好OFFER, 有人勁外補又無OFFER.」你自己都答咗了!
我自己冇外補,身邊都唔覺好多人外補。
另外,其實考小學有太多因素,讀邊間幼稚園只係佔好小影響(除叩門外),建議樓主不如考慮吓啲實在嘅嘢,例如離家遠近、校園環境仲實際

msyoyolam 發表於 17-12-1 15:42
「我知道有人零外補又有好OFFER, 有人勁外補又無OFFER.」你自己都答咗了!
我自己冇外補,身邊都唔 ...
Thanks a lot for your sharing !
Sometimes I also share the same thoughts with you.

但我有一樣野唔明, 如果讀邊間幼稚園對考小學的影響咁細, 點解咁多人千里迢迢要去讀九龍塘的名幼呢?咁遠咁辛苦純粹為名氣? 唔是challenge 你既說法, 係真心想知多D唔同人的睇法. 請勿見怪.

iababy 發表於 17-12-1 18:44
Thanks a lot for your sharing !
Sometimes I also share the same thoughts with you.

可能未必啱聽,但我覺得「讀邊間幼稚園對考小學影響好細」只apply於 KV SC LH HKPS 等名幼(可能有遺漏)即係小朋友有呢幾間offer揀是但一間對佢考到邊間小學影響唔會好大

iababy 發表於 17-12-1 18:44

Sc大把細佬妹係神津必收生,考小學只係其中一個揀sc既原因,如果考小一係你唯一目標,咁Lh 可能比較適合你,聽聞佢地support好好

gloomy1115 發表於 17-12-1 18:50
可能未必啱聽,但我覺得「讀邊間幼稚園對考小學影響好細」只apply於 KV SC LH HKPS 等名幼(可能有遺漏) ...

Sorry,可能我講得唔清楚,咁九龍塘同屋邨學校當然有分別,我意思係例如方方、York 同SC 比,喺考小一唔覺有好大分別(但叩門我就覺得有)

msyoyolam 發表於 17-12-1 19:09
Sorry,可能我講得唔清楚,咁九龍塘同屋邨學校當然有分別,我意思係例如方方、York 同SC 比,喺考小一唔覺 ...

叩門唔係主要考學術咩?即係代表SC is better than York and Funful academically?

konew720 發表於 17-11-30 17:10
因為SC每級學生人數多過LH4間分校加埋既學生,多大約40-50%,入特定學校SC人數多過LH係正常現象。

...
咁比較唔覺得一定正確。

首先,LH係前年畢業生有480多人,同SC只相差120。但LH係其餘年份就只有380到學生,係15-16年多左100人。(點解會咁呢?)

另外,LH係揀學生方面,個人覺得係咁多間幼稚園算最嚴謹,挑選學生,再挑選家長及其背景,連家長心態都挑選埋(如有無心考直私小)。2個interviews,in學生又in家長,眾多評分下千挑萬選,果380個...唔講學生能力,敢講其家庭支援及背景,應該無咩會比下去。相反SC係咁多間私幼,都叫只1 round過in、10多分鐘到做一set簡單工作就決定收定唔收,家長連講句野都無機會,都叫做好粗略咁選學生,而據資料,SC係好細B都收,無咩點揀擇。

總的,SC係廣闊學生層面下,畢業生仍受小學歡迎,個人覺得教育算做得幾成功。

LH學生升小若受歡迎,係正常不過,本來就係挑選過既階層。

hppa    發表於 17-12-4 11:25

Vanadium 發表於 17-12-1 21:20
咁比較唔覺得一定正確。

首先,LH係前年畢業生有480多人,同SC只相差120。但LH係其餘年份就只有380到學生 ...
Sc報名表格不用填家長邊間小學畢業和兄姊就讀邊間小學嗎?

maomaofafa 發表於 17-12-1 21:25
我唔記得了,但我當年完全無填呢D資料(因小學都執埋),小朋友亦無咩兄姐,但都收。

LH都有收.....但我仍清楚記得由佢填第一份表,要求資料極詳盡,第一次面試小朋友要過三關,第二次面試比校長in左我地唔知有無半個鐘,問到極詳細,個小朋友由一入學校等緊開始至離開,就比人不斷打分。係我前前後後既家長裝束男既"西裝骨骨",女既似行政人員,感覺都係非常中產既階層。

hppa    發表於 17-12-4 11:24

Vanadium 發表於 17-12-1 21:35
我唔記得了,但我當年完全無填呢D資料(因小學都執埋),小朋友亦無咩兄姐,但都收。

LH都有收.....但我仍清 ...
其實Sc楝親都係精英

無論如何,個人覺得以升小計,讀LH同SC應該分別唔係好大,但兩間學校作風幾唔同,包括對家庭要求,所以應考慮一間配合小朋友性格順性學習,出黎效果先會事半功倍。

iababy 發表於 17-12-1 20:04
叩門唔係主要考學術咩?即係代表SC is better than York and Funful academically?

唔係,有d學校係揀人in, 嗰時sc個「名」好有用,因為喺好多小學校長心目中,sc係真正既名牌(係一個小學校長前輩同我講既)

msyoyolam 發表於 17-12-1 21:59
唔係,有d學校係揀人in, 嗰時sc個「名」好有用,因為喺好多小學校長心目中,sc係真正既名牌(係一個小學校 ...

呢個都唔否認既。但考慮返LH只係短短十幾年歷史就有咁既成績。假以時日論名氣一定唔輸蝕。

maomaofafa 發表於 17-12-1 21:25

SC 張form都要填家長背景。

朋友係SC 紅磡分校做TA, 佢話如果父母係名小畢業一定會有Second in, 其次係父母係咪SC畢業生同係咪拎住外國國籍。

hppa    發表於 17-12-4 11:25
‹ 上一主題|下一主題