用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs培僑
樓主: boboaa2012
go

高主教vs培僑   [複製鏈接]

黃大力 發表於 17-12-2 12:33

咁你推薦邊間,講出來睇下係咪更勁

第一,好既學校唔使我推薦人地都適搵。第二,我認為好既未必啱你,人人對「好」既定義唔同!第三,「好」既學校唔係你話入就入!

mcl203 發表於 17-12-2 13:59
家長,我指控左D乜呢? ~~~

選學校除要看學校背景質素丶學術,同樣地學校家長言論質素比我都會係考慮之一。

mcl203    發表於 17-12-2 19:10

雲牛 發表於 17-12-2 12:08
依家炒股,都轉哂中資股天下,騰訊、中銀、吉利,都冇人再問滙豐、八號仔、置地。過多幾年,你見的畢業生 ...

但係中資老細高層唔會比仔女讀中資學校呢!口裡說不身體卻很誠實!買米的錢是人民幣!吃進口的飯是泰國米!

Felix223 發表於 17-12-2 18:44

選學校除要看學校背景質素丶學術,同樣地學校家長言論質素 ...

好同意! 家長素質也是要選的,那些不可理喻的也是要避開的人!

回覆樓主

只能說 PKC 係間好「野火」的學校,(利申:我小朋友讀PKC 我覺得佢讀得無問題的),有家長鐘意就會好鐘意,唔鐘意既就會一直唔鐘意,所以無需動氣。

mc_pigpig 發表於 17-12-2 23:05
只能說 PKC 係間好「野火」的學校,(利申:我小朋友讀PKC 我覺得佢讀得無問題的),有家長鐘意就會好鐘意 ...

說實話,我都不是太明非家長(非家長或者只是準家長)俾出來的意見和資訊好像仲清楚過現在家長。但當中有d 不太準確或者太過了。

當然,有人是那麼欣賞學校,相信學校和現有家長也很開心。但學校總有可以改善的,究竟學校未來是甚麼樣?我們也很緊張的。正如校長都曾表示剛剛第一年親生仔放榜,學校上下都好緊張。後來出來的結果,算是不錯了。的確令學校打了強心針⋯⋯

但究竟是否能夠保持或者能更上一層樓,並不是prediction ! 是要更實際的努力去改善和加強吧,起碼我見在課程上更積極,當然有家長感覺到功課多了、課程好像追趕左。但我覺得功課還是多思考,不是無意義的抄寫和搬字過紙的功課,反而我ok 。而且我覺得要積極改善,下的功夫時間一定多左,不過我還是覺得值的,我身為家長也努力配合。 中學部,我未知啦,但相信學校更緊張,所以教學上我不擔心。

現在家長選學校A vs B來問意見,其實我相信不會太多家長能夠兩間都了解深入而俾意見吧!所以了解不同意見後,其實應根據自己的價值觀和實際情況去選,希望選到合自己、合小朋友的學校。我覺得每間學校都有其優點缺點、資源和經驗,學校和家長同學match 最好。

回覆樓主:

其實我覺得學校無分好唔好,只有適唔適合小朋友,適合小朋友的性格而又令小朋友鐘意返學就係好學校

我有學生現讀緊高主教,考頭10名內,都幾叻仔,但我見佢每日都要外補,而且都幾多功課,每逢考試佢媽媽都一定要請假陪個仔溫習,但佢都讀開心既,我見佢都好樂意同我分享佢學校的生活,而且佢好乖好有禮貌

而我自己小朋友,現讀緊PKC , 但其實比我想像中深同多功課,但都算輕鬆,因為仲有時間可以讀下圖書,練下琴, 相比傳統學校係輕鬆少少,學校亦唔會夾硬灌d紅色思想比佢地,係國慶唱下國歌升下國旗咁

樓主可以參考下,仲有車程都要考慮,如果住港島返沙田,其實小朋友都幾辛苦,始終休息時間對小朋友的學習專注都好重要

hello_meko 發表於 17-12-3 00:40

其實我覺得學校無分好唔好,只有適唔適合小朋友,適合小朋 ...

可以多口問下,如學生的思維和言行反對紅色思想。學校會有什麼反應呢?

99dogdog 發表於 17-12-2 15:08
第一,好既學校唔使我推薦人地都適搵。第二,我認為好既未必啱你,人人對「好」既定義唔同!第三,「好」 ...

人人定義不同,咁你係咁否定其他人做乜

porkbau1 發表於 17-12-3 00:53
可以多口問下,如學生的思維和言行反對紅色思想。學校會有什麼反應呢?

...

我自己小朋友初小,晤太知道。我其實都幾留意lee 樣野,但我又暫時唔覺d 咩!有一年國慶慶祝,我仔拎左支「全黃色」國旗返來,佢話在學校整的。吓?我仲以為學校好在乎lee 樣野。佢仔話無曬紅色紙喎!吓?....

都係那句啦,介意就唔好選啦!中學部好像首三每年返大陸交流(軍訓、落田耕田...),係有吳康文、曾鈺成做校監。

大把學校可以選啦!

小ot 發表於 17-12-3 01:08
我自己小朋友初小,晤太知道。我其實都幾留意lee 樣野,但我又暫時唔覺d 咩!有一年國慶慶祝,我仔拎左支 ...

潛移默化

porkbau1 發表於 17-12-3 00:53

...

之前雨傘運動,都有不同意見的同學和老師帶住黃絲帶上堂,學校亦都無干預,依家的小朋友亦唔係你想洗腦就洗到佢腦,反觀我覺得家長的身教,角色先最重要

黃大力 發表於 17-12-3 00:56
人人定義不同,咁你係咁否定其他人做乜

否定咩?討論區大家都可以討論,我又冇唔俾你評論!

porkbau1 發表於 17-12-3 01:09
潛移默化

中學部這些交流,網頁好清楚見到曬!其實如果過唔到自己或者擔心,也不用application, 就不用有這個煩惱了。

Felix223 發表於 17-12-2 18:44

選學校除要看學校背景質素丶學術,同樣地學校家長言論質素 ...

Can't agree more!

hello_meko 發表於 17-12-3 01:12
之前雨傘運動,都有不同意見的同學和老師帶住黃絲帶上堂,學校亦都無干預,依家的小朋友亦唔係你想洗腦就 ...

99dogdog 發表於 17-12-3 01:13
否定咩?討論區大家都可以討論,我又冇唔俾你評論!
你說得對,討論就是這樣,各有差異,可惜很多人看不通,非同見者就是有陰謀有企圖

回覆 黃大力 的帖子

路過的,想問培僑35%入三大,個百分比分母是指全級人數,還是八大人數。高記亦有相同問題,因高記個分母好似系八大。

chrischeung 發表於 17-12-3 10:37
回覆 黃大力 的帖子

路過的,想問培僑35%入三大,個百分比分母是指全級人數,還是八大人數。高記亦有相同 ...

我是在校家長。事實年報也沒有寫上「份母」是什麼?但事實是我們有實際學生的去向資料(部分啦),而我自己簡單計算和校內公布資料,份母應不只是八大degree的。否則不再是35%, 應是更高。但實際係點,可能問學校好些,在ek 問,只是不停帶來推測、假設。

我只是其中一個學生家長,不是學校代言人,我也很想知、很留意的。
但說到底,數字有幾多只是代表學校是有能力培養出能考好dse 的學生。但當中是來自學校、來自家庭、來自學生個人資質能力,點知太多。我在乎是每年year plan 或action plan 是不是能帶領學生進步。

Just sharing! 討論數字?很多學校好過pkc!

‹ 上一主題|下一主題