用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教vs培僑
樓主: boboaa2012
go

高主教vs培僑   [複製鏈接]

回覆樓主

高主教

artroboy 發表於 17-12-1 20:26
係,有咩問題?都可以話唔喜歡天主教黃色背景,因為個陳姓主教反中亂港架。你咪唔好揀囉。 ...

知耀中什麼背景嗎?

nicholasnip 發表於 17-12-1 19:11
如果比較x和y的話,說x和y都沒有太大問題,但有些人去到"高主教vs林文燦"都可以話"培僑"咁你作為讀者又有 ...

討論回覆九吾搭八

開放日去過培橋,感覺係好國際化,其實feel唔到紅,反而樓下培橋校巴站有ㄧ位小朋友係日本人,父母都系講日文,估唔到係咁。

回覆樓主

樓主小朋友好動定文靜,我聽朋友講培橋每天有體育堂,可能較滿足到相對好動的小朋友。

利申:是聽一個以培橋為首選的媽媽講

回覆樓主

建議冷靜一下,討論還討論,呢度始終是EK。

唔好講你唔報,今時今日的培僑亦唔係你想入就能入。評價一間學校好定唔好要看師資,課程設置,學校資源,升學成績、聽都係聽在讀家長意見。好好一個帖,被你搞到九五搭八,不知所謂

bj1315 發表於 17-12-1 21:33
樓主小朋友好動定文靜,我聽朋友講培橋每天有體育堂,可能較滿足到相對好動的小朋友。

利申:是聽一個以培 ...

初小一星期2日體育課、高小一星期1天。
但每天的午後時間有約30分鐘,小孩可自由活動:如在操場踢軟足球、玩捉人、狐狸小姐、打籃球、玩桌遊、去圖書館/課室/操場看書、跑步、跳繩、去社工室玩遊戲、在課室聊天/玩耍/自行做功課等等。

sharonchan.0711    發表於 17-12-2 13:35

artroboy 發表於 17-12-1 19:59
你calm down 先啦。我已經話咗我識得人少,講自己所見啫。要做統計你自己去啦。原來呢d就叫反培僑: ...

本土思維,唔讚就係反,無中間位~~~

artroboy 發表於 17-12-1 16:44
我唔會揀紅色背景,係大陸d家長都望國際化進發,係大城市international school 最吃香,再有錢既就送黎香港 ...

其實,你既疑慮,我曾經有位好朋友囝仔入左,雖然我吹水提過下,但已被佢清䀿既思維否定左,但,佢後來積極反國教。有時,某D用家既思維係會偏向喜好隨風擺~~~

似乎,粉絲湧現,利申下先,從無否定某A或B校係一間好學校~~~

黃大力 發表於 17-11-30 13:54
高主教看來入三大成績比不上培橋,一個傳統,一個當頭起,又係同一個問題,要傳統定上緊位 ...

如果鍾情傳統名校,不用游說一定係高主教,但我會投培橋,睇到o既係培橋好似整體成績不差,同埋整體學生都有足夠資源,令整體最差果個都入到大學。

其實係新舊教育之爭,培橋剛剛第一屆出爐,有成績,答案係樓主想點。

注意,冇意話高中唔好,我亦唔知好定唔好,因為冇研究過,不過睇到九龍華仁個入U 率,我相信各位家長係選擇新派學校同傳統名學校上,要研究和思考多點。

mcl203 發表於 17-12-1 23:29
其實,你既疑慮,我曾經有位好朋友囝仔入左,雖然我吹水提過下,但已被佢清䀿既思維否定左,但,佢後來積 ...
條友乜都唔識,又話憎紅色背景,但又推薦耀中,耀中比培橋更紅背景佢都唔知

Terencema7 發表於 17-12-2 08:44
如果鍾情傳統名校,不用游說一定係高主教,但我會投培橋,睇到o既係培橋好似整體成績不差,同埋整體學生都 ...
培橋今年入三大35%,如果企多兩年呢個成績,到時更打崩頭,港同就是好例子

黃大力 發表於 17-12-2 10:12
條友乜都唔識,又話憎紅色背景,但又推薦耀中,耀中比培橋更紅背景佢都唔知 ...

係?有咁既事?顏色與否仲要分深淺? ~~~

培僑書院似乎係報告無公佈3322率,又似乎,連唔少B2中學都有公佈, B1中學就大部分都有~~~

回覆樓主

按高主教的校務報吿,今年入三大率36%。兩間也是好學校,有需要貶低他人,抬高自己?

JadeW 發表於 17-12-1 21:16
回覆你九吾搭八果位,佢話佢入吾到培僑呀!
都吾係用家,都吾知乜頭乜路!
吾使入間學校數呀!

由此至終,我沒有說學校什麼,我只是在這幾天見到有些培僑die hard fans突然出来说到该校變了神校之如又把一些傳统名校突然貶底,感到这些人说话過火而已。你看某些人在“培僑是否band 1" 一题中,说到培僑名氣点好,又话学生入北大、清華(其實這(emoji)本身是小學討論區誰也想不到吹到上大學)。好似SPB, 英華都比不上該校,之后又来這裡说高主教是老去名校,培僑如日方中等等。

坦白講,本人大学畢业十多年,出来工作咁多年,我眼见到,耳聽到,很多st jo仔、高記仔,華仁仔,他們都好proud of佢哋是這些學校畢業,而在我工作的會計師樓,好多partner 是喇沙出身,所以我的audit group都請很多喇沙仔做intern, 但我讀書、工作咁多年身邊從未聽過有人好proud of 自己是培僑出身。我不是貶低培僑,而是說我見到聽到的事實。我同意培僑資源豐富,是該校優點,該校開局開得不錯,但說到名氣,要畢業生好似St jo, 英華,高記, DBS, La Salle畢業生有自我身份認同我覺得仍需要d時間Law.

有人喜歡罵就罵啦,我只是說出自己的想法。

mcl203 發表於 17-12-2 10:25
係?有咁既事?顏色與否仲要分深淺? ~~~

培僑書院似乎係報告無公佈3322率,又似乎,連唔少B ...
真好笑,我話我識既投資移民首選國際學校同傳統名英中,原來耀中不是international school .

我唔喜歡紅色背景又關班投資移民咩事?!咁都要炒埋一碟。

artroboy 發表於 17-12-2 11:17
真好笑,我話我識既投資移民首選國際學校同傳統名英中,原來耀中不是international school .

我唔 ...

希望我無睇錯份報告,連33222率都仲未清楚,難以進一步去睇JUPAS,得個入U率,真係要有好強既思考能力,先可以了解果D同果D係代表D乜~~~

nicholasnip 發表於 17-12-2 11:12
由此至終,我沒有說學校什麼,我只是在這幾天見到有些培僑die hard fans突然出来说到该校變了神校之如又把 ...

如果作為家長幫小朋友選校只係睇名氣,我會登果位小朋友可憐。我所認識的同事或朋友都有不少係男拔女拔畢業,但佢地從來低調。乜野學校畢業都好,出來做事係講工作效率,如果工作效率低仲要驕傲自大,應該係人格問題,同讀邊間學校無關。如果本身係叻,工作效率高,就算Band 3學校都可以proud of 自己Band 3學校畢業都可以超越其他人。人嘅自信如果只係建立在小學母校的知名度上,我覺得好可悲。我相信果位培僑家長只係有offer開心過頭啫,唔代表培僑唔好嘅,佢嘅意見並唔代表所有培僑家長嘅意見。

‹ 上一主題|下一主題