用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

relaxd 發表於 17-12-4 21:26
點會有人係自已學校話學校唔好架,問來都冇參考價值啦
一間小學閒閒地有1千幾百個學生, 計埋父母(假設當埋用家), 即有2, 3千人. 點可能個個都滿意學校. 問題只係有幾多人唔滿意, 同願唔願意話你聽囉

ok3 發表於 17-12-5 13:57
一間小學閒閒地有1千幾百個學生, 計埋父母(假設當埋用家), 即有2, 3千人. 點可能個個都滿意學校. 問題只係 ...

同意啊,但係門口問的話,唔滿意都唔會講啦

回覆樓主:

朋友嗰女剛sfa小一,happy私幼上,日日做二,三個鐘功課,啱啱1st評估科科得六十幾,阿媽已係ftm全天候跟功課測驗 ...

sissysze 發表於 17-12-5 19:17
朋友嗰女剛sfa小一,happy私幼上,日日做二,三個鐘功課,啱啱1st評估科科得六十幾,阿媽已係ftm全天候跟功 ...

sfa 咁深

sissysze 發表於 17-12-5 19:17
朋友嗰女剛sfa小一,happy私幼上,日日做二,三個鐘功課,啱啱1st評估科科得六十幾,阿媽已係ftm全天候跟功 ...

阿里媽媽 發表於 17-11-28 22:28
小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但 ...

我家姐個女讀pk, 佢以前st cat 上的,依家我家姐話pk 英語語境好唔掂,身邊同學全部Hk accent , 而pk 只得英文呢科係英文教,仲衰過普通學校,有津校既常識同數學都用英文教,相反呢間百無。 佢個囡現正今年讀小三,有錯請指正。
Pk 係hardware 好,校舎正,但software 就.......(emoji)
呢D說話係我家姐親口同我講,冇作大,

李大人 發表於 17-12-5 08:10
回覆 mc_pigpig 的帖子

語境幾好,香港一搬學校小朋友,唔敢同外國人交談,培僑做得出色,英又得中又得 ...

可以溝通到,同流利英,美口音溝通係兩回事。中環做樓面D阿姐都同外國人溝通得到,係咪好叻?

李大人 發表於 17-12-5 20:44
回覆 laabc 的帖子

我唔係用家,我都知培僑英文科包括(英藝,常識,話劇,科學,文化),名校數學大多數用 ...

Wow..有請pk 用家自己講返小三係咪有感多科用英文教。

李大人 發表於 17-12-5 20:48
回覆 laabc 的帖子

語境好,已公認學好英文元素,新加坡好例子

Pk 語境好係公認的定還是你自認的?從來未聽過,相反cky就公認啦

回覆樓主:

利申,已有wkf offer,自己無報培僑,sfc同培僑都有朋友小朋友讀,我係隔離post講過培僑著重中文多,立刻比人話我,我自己唔係用家,真係唔敢再多講,但想提提樓主,如果你有個細,細萬一考唔到直資及私校,得10分,細個個真係好慘

laabc 發表於 17-12-5 21:16
Pk 語境好係公認的定還是你自認的?從來未聽過,相反cky就公認啦

小三用家,英文主要係英文同英藝,中文數學係普通話,不過數學上高小我知會轉英文方便同中學部接軌。講英文語境,當然不及CKY,不過以聽講寫其實比大部分津校好,特別係因為presentation多,所以起碼敢講。如果要外國音,做得好一定係IS,local school一定有距離。好難咁樣比較。我有細佬今年跟尾,考直資私小無問題,仲好過家姐,所以考唔考到都主要睇番小朋友能力。

leungmay000 發表於 17-12-5 22:30
利申,已有wkf offer,自己無報培僑,sfc同培僑都有朋友小朋友讀,我係隔離post講過培僑著重中文多,立刻比 ...

好少評論其他學校,因為確實係唔熟!PKC係我讀中學的年代,己知道係整體辦得唔錯的學校,但未聽聞該校以英文見長!

如有錯,請賜教!

mc_pigpig 發表於 17-12-4 22:21
我兩個外甥都係讀SFA的,我上年做左依但個決定,都俾我家姐話我,唔值得為PKC 放棄SFA ,佢話讀得好既,可 ...

10點前瞓覺,咁每晚有冇free time 玩下、睇下電視、休息一下?

回覆樓主

其實培僑是本地直資學校,並不是國際學校,相比官津學校,英文環境一定比較好些,我囝在我地屋企完全沒有跟他講英文的情況下,去到外國住了兩個月,每日可以完全不怕和外國人傾計和傾得好開心,我覺得已經不錯,但如果家長想要native English 相信只有國際學校先可以做到。如果家長expect 一間直資可以比到小朋友一個全英語環境,那最後只會好失望。但如果家長期望多點機會去接觸同用到英文,直資學校確實係比官津學校好一點。用直資學費價錢想得到國際學校嘅好處,可以告訴你是沒有可能的。

我自己覺得,培僑仍有很大的進步空間,而校長老師亦在積極地令學校做得更好,而小朋友在學習上老師給乎很大的思想空間,讓他們能自主學習,他日遇到困難,亦能自己去解決,我比較喜歡這樣成長模式。對我囝來說便是好學校。

培僑家長從沒有神化過學校,學校背景敏感,大家一聽見培僑就已經落閘不想深入了解,只是最近學校DSE成績開始做到點成績,家長才開始留意培僑,我當年都在一片反對聲中送了囝囝入培僑讀書,沒有最好的學校,只有合適不合適,自己小朋友性格與那種學習模式匹配才是重點,現在每天見到囝囝上學開心,放學回家有很多時間做自己喜歡的事,遇到困難會嘗試自己解決,對我們來說已經很滿足。

不要再爭論那間學校好與不好,合適小朋友便是最好的學校。好好分析一下小朋友的性格,將學校的利弊與小朋友的特點配對一下,希望可以找到對你小朋友最合適的學校。

daddykei 發表於 17-12-5 23:00
其實培僑是本地直資學校,並不是國際學校,相比官津學校,英文環境一定比較好些,我囝在我地屋企完全沒有跟 ...

真正的用家評論中肯可信!

laabc 發表於 17-12-5 21:16

語境範圍好廣,除了英文語境外普通話語境亦有家長喜,鹹魚青菜各人喜好

‹ 上一主題|下一主題