用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

李大人 發表於 17-12-4 20:04
快樂童年VS塡鴨式摧谷,但有無諗過老師愛心?

當然想老師有愛心,但小學唔同幼稚園,已經唔敢期望小學老師有愛心

回覆樓主

乜又係討論培僑,好悶...

阿里媽媽 發表於 17-12-4 19:50
多謝你意見,請問培僑多抄寫功課嗎?

少抄寫,有啲家長buy 抄寫話熟能生巧的就唔太岩PKC。

我小朋友岩岩p1,英文剛開始做presentation ,內容係職業,大概1-2分鐘,岩岩英文都派左worksheet,內容係講動物,例如佢叫你諗deer,住邊,有咩特徵,食咩,先用point form 然後收佢組成句子,其他學校我比較唔到,但我個人就覺得幾有趣,至少功課唔係悶。

李大人 發表於 17-12-4 21:19
回覆 relaxd 的帖子

其實可以放學時,問下用家意見,最真實

點會有人係自已學校話學校唔好架,問來都冇參考價值啦

阿里媽媽 發表於 17-11-28 22:28
小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但 ...

我並非兩校概家長,但如果可以,最好問問SFA一二年級概家長,小朋友一般平均分係幾多,先再作決定會好 d.

李大人 發表於 17-12-4 21:41
回覆 mc_pigpig 的帖子

我想問,培僑英文語境怎樣?參觀時我見過學生,同外國英文老師交談,完全無問題, ...

我唔敢講係咪所有學生都得,但我諗佢地大多數無問題的,無聽阿仔講話佢班有同學特別差,對住英文老師都係自動轉channel(因為真係外國人),晌學校唔係講英文就普通話。

另外,據我所知英文係有拔尖補底的,不過唔係p1,而且有跳級的,我無主動了解,如果有PKC 資深家長話埋俾我知更好

普通話都係,學期初9月有家長會,講每科老師的要求,老師們都話佢地就算幼稚園一點不懂普通話的都沒有問題,對小朋友好有信心。

konew720 發表於 17-11-29 00:07
個人鍾意培僑多過SFA。
我唔想死谷學術而少左其他活動。

Sfa 生一樣多活動,並不是死讀書的

阿里媽媽 發表於 17-11-29 02:19
但係你都應該會估摸到佢係咪咪咪磨磨嘅人,例如著衫、執玩具等會唔會慢吞吞唔專心,做做下野突然游左雲望 ...

我兩個外甥都係讀SFA的,我上年做左依但個決定,都俾我家姐話我,唔值得為PKC 放棄SFA ,佢話讀得好既,可以p2考其他神校跳船,但我同我老公唔想,寧願揀間近,第小朋唔使舟車勞頓。

講下我外甥,外甥女定性啲,剛升中,由細到大都自己攪掂功課,有自己一套思想,高小已經希望自己讀邊間中學;外甥仔(細佬)現高小,無家姐咁專心,同咁有目標,每逢做親作文就牙痛咁聲,麻麻地鐘意睇書,但數理ok,做功課平均都每晚10點前攪掂訓覺;星期六佢地好少出街的,因為細佬未做完功課。

如果女仔,我覺得都可以考慮下SFA,因為思想某程度都會成熟過男仔,事半功倍啲。

js04 發表於 17-12-4 22:14
Sfa 生一樣多活動,並不是死讀書的

但如果學術都搞唔掂,晚晚做功課做到10點11點,唔好話活動,落街行個圈既時間都冇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你願意學業上要求唔高,讀SFA一樣可以去玩,一樣可以活動多多
恐龍家

小曳人 發表於 17-12-5 06:44
如果你願意學業上要求唔高,讀SFA一樣可以去玩,一樣可以活動多多

有點難, 吾多吾少, 家長, 同學都會不自觉比較。 兩間來講, PKC 33人一班,  老師照顧上比SFA好, 而且成績又不差。

konew720 發表於 17-12-5 01:58
但如果學術都搞唔掂,晚晚做功課做到10點11點,唔好話活動,落街行個圈既時間都冇。
...

Pkc 有補底, 追不上同學會顧及到。

阿里媽媽 發表於 17-12-4 19:50
多謝你意見,請問培僑多抄寫功課嗎?

功課不多, 初小可45min 內完成, 学習之餘, 星期六, 有球類活動可参于。

醒目開學勳章 貢獻勳章

assado 發表於 17-12-5 06:56
有點難, 吾多吾少, 家長, 同學都會不自觉比較。 兩間來講, PKC 33人一班,  老師照顧上比SFA好, 而且成績又 ...
身邊有朋友做到,孩子跳舞合唱團游水乒乓畫畫鋼琴,樣樣都鍾意,樣樣叻!仲攞唔少獎,又係班長風紀,但名次只係~100
阿媽要求,低過100就cut活動

成日話SFA除咗讀書就係讀書,呢個case,絕對唔係

所以,背後隻鬼一定係家長,唔係學校!
恐龍家

回覆樓主:

少少PKC 資料俾樓主參考:

培僑設施:
三個有蓋操場
三個露天球場,一個泳池,飯堂小食部,有魚池,圖書館,和不同的雜誌室
課室,每人有一小櫃筒,有小白板在堂上用
雙班主任,英普。
功課,通常1-3樣,45min 可完成。
十月,五月有 term break, 可以去旅行。

阿里媽媽 發表於 17-11-28 22:28
小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但 ...

吾好打算讀一年SFA 轉校, 小朋友要適應, 與其係咁, 不如現在選合適學校。
‹ 上一主題|下一主題