用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但又擔心個細嘅入唔返培僑。應該點揀好?
   8    0    0    0

入到 SFA,我會入,備戰小二插班入有直屬嘅津校,咁就唔需要顧慮細。

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 23:03
入到 SFA,我會入,備戰小二插班入有直屬嘅津校,咁就唔需要顧慮細。

但如果萬一讀唔掂咪大鑊?

阿里媽媽 發表於 17-11-28 22:28
小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但 ...

SFA。收得你個小朋友即是達標,呢度D用家曾分享應付到係ok,考唔考插班就後話,升中B1學校%都非常高!

小朋友算谷得,由於有個細嘅跟尾,本來諗住讀一年sfa之後跳船去有直屬中學嘅津校,而培僑直上又好吸引,但 ...

個人鍾意培僑多過SFA。
我唔想死谷學術而少左其他活動。

回覆 阿里媽媽 的帖子

SFA 收得你,仔仔一定唔會差!SFA 看似谷,但係呢度好多用家都話其實唔係咁恐怖,就算雙職家庭都冇問題。

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 00:21
回覆 阿里媽媽 的帖子

SFA 收得你,仔仔一定唔會差!SFA 看似谷,但係呢度好多用家都話其實唔係咁恐怖,就 ...

我覺得睇小朋友。
SFA簡介會講明佢地有做調查,佢地學生每日用係做功課既時數係1-3小時,1小時以下同3小時以上分別都係1x%。
如果小朋友係幼稚園做功課係慢既,自己評估下入左SFA要用幾多時間做功課,自己又接唔接受到。

konew720 發表於 17-11-29 00:53
我覺得睇小朋友。
SFA簡介會講明佢地有做調查,佢地學生每日用係做功課既時數係1-3小時,1小時以下同3小時 ...

我女讀happy school,每日得一份功課,重要係寫幾隻生字,好難評估佢快唔快手

回覆 阿里媽媽 的帖子

但係你都應該會估摸到佢係咪咪咪磨磨嘅人,例如著衫、執玩具等會唔會慢吞吞唔專心,做做下野突然游左雲望下風景。
讀 Happy School,冇特別谷,都入到 SFA,更加證明到女女係可塑之才。我有幾個學生都係讀 Happy School,資質唔錯,都算係快手同專心,但係都入唔到。

1998Ruby1998 發表於 17-11-29 02:01
回覆 阿里媽媽 的帖子

但係你都應該會估摸到佢係咪咪咪磨磨嘅人,例如著衫、執玩具等會唔會慢吞吞唔專心, ...

但係你都應該會估摸到佢係咪咪咪磨磨嘅人,例如著衫、執玩具等會唔會慢吞吞唔專心,做做下野突然游左雲望下風景。<—佢正正就係呢類人
只係因為佢記性好,好多時教佢做額外功課時講一、兩次就明,所以至未至於令我嘔血,但佢因該少抄寫,所以寫字超慢

回覆 阿里媽媽 的帖子

記性好,領悟能力高,事半功倍!有 d 學生真係講幾次都唔明,所以就算讀輕鬆學校都有 d 辛苦。
抄寫慢應該都係練習得唔夠,開學前練一練就 OK。我會同小朋友鬥,睇下我畫 Mickey Mouse、卡通人物 快 d 定係佢抄寫果堆字快 d,佢慢過我就畀我吱。或者我話如果限時內佢做曬,就同佢玩,即刻效率大大提升,快到我都唔相信。
至於游雲唔專心,我自己以前都係咁,不過功課就真係會認真做,快快做完休息,就算有十幾項功課的話,個半鐘內搞得掂。

唯一顧慮就係,如果讀 d 輕鬆悠閒嘅學校,會否怕佢習慣左?之前有其他人講過,身邊有朋友都係咁,讀開心輕鬆學校,到中學突然唔適應。

回覆樓主:

SFA 太谷, 大人, 小朋友都不好受。

PKC 如果有家姐, 哥哥正就讀, 一定俾2nd in. 已經比其他優勝好多。

唔洗諗,一定係SFA。

回覆樓主

如果得一個,讀SFA係可以自己跟到下
如果兩個,時間好難分比二人,尤其個人谷唔起,自己會跟到癲
除非去補習班,自己要返工跟唔曬,有人幫忙下
不過我都係SFA vs PK, 多數選PK
小朋友學習要配合他們,可以事半功倍
個人意見,不喜勿插

回覆樓主

上年我揀左PKC 放左SFA,
PKC 依家讀得好舒服,大仔功課係自己攪掂,我覺得咁幾好,可以train 到佢自動波,而且放學佢好多時間睇書,練小提琴,每晚仲可以一家人傾下計。
我唔敢講讀SFA 會點,但我衡量過,想12年分開谷?定6年keep 住谷?想要咩親子時間?想要機械式操你做卷?想小朋友腦筋靈活啲⋯⋯

回覆樓主

有個細跟尾的話

咁你係咪應該用SFA做backup黎大抽獎抽區內心水津校?

siden 發表於 17-11-29 22:10
有個細跟尾的話

咁你係咪應該用SFA做backup黎大抽獎抽區內心水津校?

區內無乜心水,之前一路都只係諗住叩外區

mc_pigpig 發表於 17-11-29 22:05
上年我揀左PKC 放左SFA,
PKC 依家讀得好舒服,大仔功課係自己攪掂,我覺得咁幾好,可以train 到佢自動波, ...

多謝你意見,請問培僑多抄寫功課嗎?

bb1221 發表於 17-11-29 07:24
如果得一個,讀SFA係可以自己跟到下
如果兩個,時間好難分比二人,尤其個人谷唔起,自己會跟到癲
除非去補 ...

我重係1516中
‹ 上一主題|下一主題