用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 太難找到好的鋼琴老師
go

太難找到好的鋼琴老師 [複製鏈接]

之前那個成日遲到,教了阿仔4年,考了二次5級,肥了一次,最後先剛剛合格
換了一個,見時講到自己鬼甘有愛心,結果考落語氣差,成日唉唉聲,係咁罵阿仔
成$300 45 分鐘,罵足15分鐘
阿仔都乖,有練琴,我運氣真係咁差?定而家鋼琴老師唔憂做
   3    0    0    0

回覆 jamhappybobo 的帖子

轉個老師都好,最好周圍問朋友介紹,總有好的鋼琴老師吧!

回覆 jamhappybobo 的帖子

呢啲真係要講運氣,我小朋友都轉咗幾個老師,到宜家先搵到個好,小朋友彈得唔夠好都唔會淨係叫小朋友返去再練,會一步一步教你點改進,嚴謹得黎有耐性,而且佢係皇家試翻譯,可以教到小朋友一啲考試小貼士,所以考試成績都唔錯。

jamhappybobo 發表於 17-11-28 18:42
之前那個成日遲到,教了阿仔4年,考了二次5級,肥了一次,最後先剛剛合格
換了一個,見時講到自己鬼甘有愛 ...
我自己都教琴既,我只有少少意見,先唔評論老師。(你講小朋友有練,之但係我會同學生講,練要練得有效,練半小時漫無目的去練,你只浪費左半小時。又例如,明明要練50次先見效,小朋友練左10次,無錯,佢真係有練,但見效??)所以練琴係有方法既。遲到,就。。。。。 我有時都會,加減10分鐘,因為車程真係有D遠,有部份地方仲要轉車,但我一定有補足。老師有無每次/ 隔幾堂同你傾下仔仔情況先?? 如果佢次次都話無事,結果有野就有問題喇。
又話者真係教左你仔仔點練,佢真係無跟足/ 唔明,又另外講法。

同意樓上老師所講,我仔的老師是街坊,在街坊眼中是惡老師,不少家長都因為小朋友俾鬧而轉走,有些家長都問我點解仲唔轉

我仍然唔轉的原因是仔係抵鬧,佢系練琴,但從來隨心所欲地彈,老師講出錯處要改,過了1堂,2堂,3堂都唔改,唔系做唔到,系返去練時唔用老師方法,係咪抵鬧呢?

有一位前輩家長(她孩子音樂非常出色)同我講,老師肯鬧,即係老師著緊,老師覺得學生還可以做得更好,只是成日發夢,浪費自己資質和機會,有個肯鬧為自己著緊的老師是福氣

四隻貓    發表於 17-12-1 09:36

睇吓抵唔抵鬧,同埋點鬧。有d人係一坐低,教兩教新嘢,唔識就鬧,好似唱歌咁,唔可以接受。鬧時對人不對事,人身攻擊,亦唔可以接受。

但講極唔聽,錯完又再反覆錯,以事論事,係抵鬧,有d位你呵住佢無用。

Weekday計,一日空閑時間就3、4個鐘,做功課、睇書、打波、練琴等等都係果度分。時間就係咁多,睇你點取捨。

我女考完五級,除了考之前一兩個星期chur得勁d,其餘時候一星期都無練個半鐘。

Uglyduckmama 發表於 17-12-1 19:49
我女鋼琴老師都是十分惡,同嚴謹.
我女好奀皮, 都俾佢閙喊三幾次.
準備明年暑假考五級;依家已經要差不多要背 ...

一分耕耘 一分收穫

「玩」音樂,也是一種技能,如果沒有刻苦過,往往很難真正掌握。在能夠控制自如前,一定要先經歷艱辛的,最後才可以進入輕鬆隨意的境界。

所以根本不是「玩玩」咁簡單

sheep_le 發表於 17-12-2 00:18
一分耕耘 一分收穫

「玩」音樂,也是一種技能,如果沒有刻苦過,往往很難真正掌握。在能夠控制自如前,一 ...

no free lunch

有家長見到我小朋友比賽有獎,考試成績好,叫我介紹老師俾佢小朋友,但當老師同佢傾對學生練習要求後,就走來同我講,話老師要求過高,只系想小朋友玩玩下。唔系wor, 我記得佢當初叫我介紹時,系話想有成績wor

即係想點呢?又唔想練,又想有好成績?

天才如莫扎特都系勤力練習才成功,何況自己小朋友唔系天才?

ritalwt    發表於 17-12-6 15:57
Gina11    發表於 17-12-2 19:57

LeeCC 發表於 17-12-2 08:45

有家長見到我小朋友比賽有獎,考試成績好,叫我介紹老師俾佢小朋友,但當老師同佢傾對學 ...

有些家長是很矛盾的⋯

LeeCC 發表於 17-12-1 07:08
同意樓上老師所講,我仔的老師是街坊,在街坊眼中是惡老師,不少家長都因為小朋友俾鬧而轉走,有些家長都問 ...

咁唔駛理你的鄰居啦!我覺得自己的小朋友比人鬧下都唔得的家長,第時小朋友叻極有限,而且細個都唔鬧得,咁將來出來工作時點算呢?可能比人鬧得仲甘喎,係咪劈炮唔撈?

LeeCC 發表於 17-12-2 08:45

有家長見到我小朋友比賽有獎,考試成績好,叫我介紹老師俾佢小朋友,但當老師同佢傾對學 ...
同意

最近搵到個有要求嘅老師 因為之前老師完全亂黎 冇曬要求 日日都話好好好 依家個老師嚴格d 個女又緊張d 所以會俾心機學 如果咁漫無目的學十幾年都唔會完囉

我都換過兩個老師,第三個先夾到。第一個太求其,手型好差都唔理,整日話幾好。

第二個就好多cert, 頭銜一大堆。會鬧小朋友,而且鬧的好惡。我之前唸嚴師出高徒,小朋友話想換老師,我都堅持繼續。直到有一日,老師上門時,小朋友唔小心踢到門,指甲都爆開,一路滴血。佢竟然一直忍住,唔講,學足一個鍾,等老師走後先大聲喊出來。話驚被老師鬧,唔夠膽講撞傷隻腳。
我終於決定換老師。

回覆樓主:

係呀, 我家姐個女都轉咗兩個老師先搵到個適合自己嘅, 而家學得好開心仲主動練琴, 次次見到佢都話要表演畀我聽

回覆樓主

鋼琴老師已算易搵,好的管樂老師仲難搵

四隻貓    發表於 17-12-13 09:59

每種樂器要找到心儀的老師的確並不容易.....
能夠遇上真的不要擦身而過.....
能夠十多廿年時間的付出......必有所得!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題