用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Concord College
樓主: blue_blueberry
go

Concord College [複製鏈接]

del.....

回覆 samsam123321 的帖子

Concord 多中國人,所以講普通話好普遍,不過你執意要講英文都得,咪同其他國籍嘅同學做朋友。

回覆樓主

如果去讀6th form, 我認為揀一間可以拿好成績,學習氣氛同照顧好學生嘅學校,比是否會多Asian同講英文重要,因為頭尾加埋,去除放假及考公開試時間,整個yr12加year13, 其實只係大概上課total 12個月.

我同囡囡揀呢間當初只係因為學生成績好,同我囡囡比較懶,見concord每星期六有測驗,可以迫佢keep住溫書。上年同佢一齊去開學,發覺個校園好大好靚,好多facility,雖然學校不會迫做運動,但囡囡以前在港從不做運動,去到都開始有做。學校另一好處係mid term及Easter 可留校,不用煩再找Guardian, 朋友囝囡學校因係傳統boarding, 在考試溫習期間term break,要煩找地方。學校多亞洲人,但最多的是星馬印,囡囡好少同香港中國同學玩,同馬印玩多,因為有錢的馬印學生都樸素好多,其他俄及中東的也一樣,大部分人都真係好有錢,好彩我囡不會自卑,因我哋只係普通打工仔。學校照顧及宿舍真的很好,而且佢真係A工廠,會操卷,D有錢學生都唔會hea, 整間學校學習氣氛好強,去得讀6th form 嘅學生都係一心想讀書同入好大學的,但亦會balance有活動。

囡囡都讀得開心,因為香港成績唔係咁好,因為懶,上年AS,佢所有科目都攞A,好開心,有番自信,同學相處亦融洽。而且佢覺得每星期測驗,到考公開試反而冇壓力。

個人認為去讀6th form 可以考慮,但太細個去我就覺得去傳統學校會比較好。

回覆 golulu2002 的帖子

認同!Sixth Form 尤其係自我競賽嘅時候,只要學校唔係溶溶爛爛,成績好就得,少中國人/多活動係 bonus。
登你女女高興,有讀書動力,學業課餘生活平衡

golulu2002 發表於 17-12-2 07:19
如果去讀6th form, 我認為揀一間可以拿好成績,學習氣氛同照顧好學生嘅學校,比是否會多Asian同講英文重要, ...

你好,請問學校是否多支援學生成績,和考大學提供意見?

謝謝

edamame 發表於 17-12-2 08:58
你好,請問學校是否多支援學生成績,和考大學提供意見?

謝謝

對,學校會提供不少入oxbridge 及top U 的意見。囡囡報Cambridge 時,學校會根據佢想報的科目,建議報邊間College. 因報Cambridge 要提高攞到CO 機會,睇報邊間 College 都好重要。基本上,我冇乜參與囡囡報校選擇,都係佢自己同學校K

回覆樓主

但大部分朋友囝囡的英國中學,對6th form 學生的支援都唔會差,所以讀邊間都不用太擔心這方面。反而要了解一下囝囡對底想讀得Hea D, 或真係好想努力一點去證明一下自己。如果唔係想aim for top 10 英國大學,英國仲有好多其他好大學,就不一定要考慮concord讀6th form. 始終學費比較貴D。

golulu2002 發表於 17-12-2 10:34
對,學校會提供不少入oxbridge 及top U 的意見。囡囡報Cambridge 時,學校會根據佢想報的科目,建議報邊間 ...
感謝回覆,小兒己收到offer,亦會報讀,可否pm你問一些問题嗎?

edamame 發表於 17-12-2 10:46
感謝回覆,小兒己收到offer,亦會報讀,可否pm你問一些問题嗎?

我不懂pm 哦(emoji)

golulu2002 發表於 17-12-2 10:58
我不懂pm 哦(emoji)

但如你可以有辦法pm 我,我也可盡力回答。不過我真的不懂如何initiate pm

golulu2002 發表於 17-12-2 11:17
但如你可以有辦法pm 我,我也可盡力回答。不過我真的不懂如何initiate pm

明白,請看附圖,可能會明白些

golulu2002 發表於 17-12-2 10:43
但大部分朋友囝囡的英國中學,對6th form 學生的支援都唔會差,所以讀邊間都不用太擔心這方面。反而要了解 ...

請問 top 10 係邊幾間?

bbqueen 發表於 17-12-2 12:17
請問 top 10 係邊幾間?

學校網上的資料,是過去的入top U 人數,AL一級大概150人

golulu2002 發表於 17-12-2 12:34
學校網上的資料,是過去的入top U 人數,AL一級大概150人

thx

del.....

samsam123321 發表於 17-12-2 18:59
會唔會踢人走?通常考4科定3科a level?

會唔會踢人走真係唔知,起碼囡囡讀咗一年多未聽聞。學校會建議yr12先讀起碼4科,yr13 如果應付不來就或者發覺冇興趣就可drop一科。如開始只讀三科就冇興趣都要讀下去,會好辛苦,冇咗選擇

是del...

samsam123321 發表於 17-12-3 21:13
是否個個apply 都收?
朋友囡囡舊年申請reject 左,今年同一間agent 得知有人reject 有人有offer.

樓主您好,想請問如果我個仔現正過去讀Concord的Year 9,是不是一個好選擇?還是應該選傳統的英國寄宿學校?
感謝大恩!

我都想幫小朋友報6th form , 但小朋友不是uk citizen, 又無考o level , 考uk u 會否有問題especially 如果aim at medicine ?
‹ 上一主題|下一主題