用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教港島東band 3中學排位
樓主: Jasmine-4711
go

請教港島東band 3中學排位 [複製鏈接]

Jessy 發表於 17-12-25 23:59
BAND 3學校讀英文班會點架??
一般BAND 3學校應該無英文班,全開英文班既BAND 3 學校,應該得官立嘉道理爵士中學。如果讀佢,大部分同學會係外藉既。

Jessy 發表於 17-12-25 23:51
張振興有TALK呀!! 12月17日呀麻, 我地係咪去同一個??

我去年去的,不是今年

Jessy 發表於 17-12-25 23:56
本身是男校收生已經無左女仔可以收, 仲要有D人係唔鍾意讀男校, 我覺得呢D都令佢收生不足.
張振興都有一班 ...

嶺南衡怡的banding 高過張振興咩?話晒樓上jm話張記有一班英文班,但衡怡好似全中文直至中六。

王家爸爸 發表於 17-12-26 10:21
一般BAND 3學校應該無英文班,全開英文班既BAND 3 學校,應該得官立嘉道理爵士中學。如果讀佢,大部分同學 ...
我誤會了, 我以為BAND 3只開一班英文班的學校, 讀呢班唔好, 唔該晒你.  
希望每天開心渡過 ;-)

Jasmine-4711 發表於 17-12-26 10:43
我去年去的,不是今年
原來去年無TALK又剩係得體育表演??
咁今年去好好多喎!! 有TALK仲有好多野睇, 視藝, 科學, 通識, 英文, 體育, 樣樣都有仲參觀晒成間學校.  

Jessy 發表於 17-12-26 11:59
我誤會了, 我以為BAND 3只開一班英文班的學校, 讀呢班唔好, 唔該晒你.
開到一班英文班既學校,代表有足夠新生係全港前40%。

Jasmine-4711 發表於 17-12-26 10:46
嶺南衡怡的banding 高過張振興咩?話晒樓上jm話張記有一班英文班,但衡怡好似全中文直至中六。
...
衡怡之前有公怖DSE成績, 不過最近上佢網頁佢又CUT晒.  張振興就呢幾年都沒公怖了, 所以感覺上衡怡成績可能會好少少, 不過王家爸爸話齋, 選得BAND 3校唔應該剩係比較成績, 應該搵間岩自己個小朋友發展的更重要.  
衡怡高中數學有分中/英文班.  

Jasmine-4711 發表於 17-12-26 10:46
...
如果長其可以開到一班英文班,即係收到唔少B1、B2A學生。
英中加有英文班既學校唔夠一半,所以開到英文班既應該起碼係B2B。

王家爸爸 發表於 17-12-26 12:06
開到一班英文班既學校,代表有足夠新生係全港前40%。
REALLY?? 我以為學校自己想開就可以開?? 咁黃鳳翎/張振興收的學生即係有幾多%係BAND 1???

Jessy 發表於 17-12-26 12:11
REALLY?? 我以為學校自己想開就可以開?? 咁黃鳳翎/張振興收的學生即係有幾多%係BAND 1??? ...
EDB語言微調政策既後果,規定只有「前列40%學生」才適合以英語學習。學校想要開一班英文班,需要班內有85%既學生係「前列40%學生」。

王家爸爸 發表於 17-12-26 13:45
EDB語言微調政策既後果,規定只有「前列40%學生」才適合以英語學習。學校想要開一班英文班,需要班內有85% ...

咁已有一班英文班的学校,要連續唔夠頭40%幾多年才被取消開英文班的資格?

仲有,佢可否玩數字遊戲,政府有冇規定那一班英文班要有幾多人?20人可以一班,三十幾人又可以一班.
‹ 上一主題|下一主題