用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年年拿品學兼優獎都唔收....?
樓主: 淑筠媽咪
go

年年拿品學兼優獎都唔收....? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 年年拿品學兼優獎都唔收....?

Sindy 寫道:
[quote]
CCCHU 寫道:
根本考學校就係咁黑暗嫁啦!大家唔好咁天真,諗住憑實力考入去,一切都係睇關係先。

世事無絕對既[/quote]
呢個世界當然有叻仔叻女啦, 爭到係應該既
但同時"出外靠朋友"呢句說話, 我就信到十足十喇
我老闆老公係名醫, 亦係某名校舊生, 前幾年考小一, 我咪見住佢地同d校董食飯?! 所以一早就坐定粒六啦(雖然表面上佢都有join正常既選拔)

聽妳地咁講.真係冇十億八億都唔使讀到好學校.
唔怪之得當時人人都要大攪珠啦.起碼人人平均.但對於成績好既學生,抽到去唔去既學校就慘啦.
希望明年我個囡好係幸運既一個啦.

我都有D擔心!不過無希望就唔會咁失望,好嘅!

請問四太個女讀邊間幼稚園呢?佢咁有錢應該俾個女讀國際學校啦!所謂有錢駛得鬼推磨,名校從來都是有錢人的世界!有錢,但個小朋友唔叻,都無問題,因為學校都要搵食,只要佢阿爸阿媽肯support間學校就得!哎!認真悲哀!

醒目開學勳章

麟媽媽講得啱呀! 做插班生真係要睇實力, 我個囡有個同班同學, 她全級考第一, 已經被某某女子名校取錄, 今日又去瑪利諾考筆試, 真是衷心祝福她馬到功成。

我識個朋友叫幼稚園個校長寫咗張推薦信,跟住冇幾耐立人收咗佢. 所以都要睇下邊間小學

四太個女讀佢老友丁毓珠開辦嗰間維多利亞。

ansonmom 寫道:
請問讀邊間幼稚園呢?佢咁有錢應該俾個女讀國際學校啦!所謂有錢駛得鬼推磨,名校從來都是有錢人的世界!有錢,但個小朋友唔叻,都無問題,因為學校都要搵食,只要佢阿爸阿媽肯support間學校就得!哎!認真悲哀!

王國長老

而家D名津校都唔係話係有錢人的天下,最少有50%學額係大抽獎入去吖!總比以前有校長分時只得30%多喇!
如果全部大抽獎係就係公平,但咩人都有到時你又唔願架啫。

淑筠媽咪 寫道:
聽妳地咁講.真係冇十億八億都唔使讀到好學校.
唔怪之得當時人人都要大攪珠啦.起碼人人平均.但對於成績好既學生,抽到去唔去既學校就慘啦.
希望明年我個囡好係幸運既一個啦.

你安慰你的朋友算了吧.

專心讀新基灣啦, 我家姐的孩子在那裏讀, 剛剛上去學校的網址, 今年2005年超90%派brand one. 分分鐘派去庇利羅士, 拔萃, 張祝珊........呢d學校咪仲勁過瑪利曼, 我發夢都想個女入庇利羅士.
有失可能係好事, 可以令到你朋友死左條心. 佢讀新基灣將來好大機會有更好的前途.
‹ 上一主題|下一主題