用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年年拿品學兼優獎都唔收....?
樓主: 淑筠媽咪
go

年年拿品學兼優獎都唔收....? [複製鏈接]

Re: 年年拿品學兼優獎都唔收....?

Ms.ChanChan 寫道:
我又講下當年我女個CASE。

我女讀幼稚園時都係年年拎品學兼優獎,小一那年都係拎品學優異獎,升小二那年由於原校停辦,多次去信及親自去某中半山女子"名校"申請插班,明明知道剛有學生移民有位,但學校連面試機會都唔比。

有些學校係唔係揀學生,係揀學生的背景的,所以唔駛恨喇!

結果我女轉到E+這間學校,學校真正有教無類,我地入學申請表那欄父親職業填"unemployed"(當年sars我先生正巧失業)都照收。

咁某名校就得返一間咋喎................       

我相信有某d學校, 除左睇家庭背景外, 讀邊一間幼稚園都係好重要.

:-|  :-|  :-|  :-|

王國長老

Ms.ChanChan,

你囡囡而家呢間比佢地更好喇!陳太都係舊生bor。
我同幾個你囡囡學校既舊生(個個都一把年紀囉...哈哈!)都好好朋友。最緊要係佢地個個既personality好好,極有修養,呢D比搵到大把錢更為難得。
好多時呢D學校都係睇背景多,真無奈。
塞翁失馬呢....

我又講下當年我女個CASE。

我女讀幼稚園時都係年年拎品學兼優獎,小一那年都係拎品學優異獎,升小二那年由於原校停辦,多次去信及親自去某中半山女子"名校"申請插班,明明知道剛有學生移民有位,但學校連面試機會都唔比。

有些學校係唔係揀學生,係揀學生的背景的,所以唔駛恨喇!

結果我女轉到E+這間學校,學校真正有教無類,我地入學申請表那欄父親職業填"unemployed"(當年sars我先生正巧失業)都照收。

littlecat 寫道:
我相信有某d學校, 除左睇家庭背景外, 讀邊一間幼稚園都係好重要.

:-|  :-|  :-|  :-|

littlecat,

我女讀的那間幼稚園都算有少少名氣o架! 小一讀那間都係程度不錯的私校,斷估去到該間"名校"都唔會追唔上o掛!

sindy,

麟媽媽 寫道:
Ms.ChanChan,

你囡囡而家呢間比佢地更好喇!陳太都係舊生bor。
我同幾個你囡囡學校既舊生(個個都一把年紀囉...哈哈!)都好好朋友。最緊要係佢地個個既personality好好,極有修養,呢D比搵到大把錢更為難得。
好多時呢D學校都係睇背景多,真無奈。
塞翁失馬呢....

麟媽媽 :

係呀! 好多人叫我今年再試,我都怕怕喇! 齊大非偶! 我都係滿足現狀,升到原校中學,如果師姐都仲得閒來輔導下都幾盞呵!    

MS. CHANCHAN,

妳介唔介意話我知妳女女宜家就讀邊間呀?

王國長老

我都好鬼like你亞女師姐架。
佢今個summer都會去我仔中學部既camp同D細路傾吓計喎。佢好多時都肯花時間去D學校做下探訪,好鬼親切。

麟媽媽 :

係呀! 好多人叫我今年再試,我都怕怕喇! 齊大非偶! 我都係滿足現狀,升到原校中學,如果師姐都仲得閒來輔導下都幾盞呵!    

聽妳咁講.今年我個囡都要報定妳囡囡那間私小打定抵先得啦.
見到那個家長的囡囡咁叻都唔收.自問自己亦不富貴.我囡囡都冇佢個囡咁勁.睇怕叩門機會係等於零.

October. 寫道:

妳介唔介意話我知妳女女宜家就讀邊間呀?

聖心私立部小學  

醒目開學勳章

sindy,

你駛唔駛咁直呀!

Xanthe 寫道:
sindy,

你駛唔駛咁直呀!

關於某名校??    sorry sorry

醒目開學勳章 貢獻勳章

對不起、恕我孤陋寡聞 ~ 請問是指那一間 ?     

Sindy 寫道:

咁某名校就得返一間咋喎................       
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

聖心小學 ~ 好好呀 ! 我囡囡都在這間小學讀過。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

淑筠媽咪,

後備位同插班位查實好少,幾個架炸,由其是出名名校,好多校監呀校董等,都hold咗,留比親朋戚友,所剩冇幾,校長分分鐘都未必有得留個位比自己友,鬼叫校長第一輪冇得比咀釂情分,起碼都可以第一輪就收咗d校董友囉.
又如果有d肯派報名表for後補,都係做勢姐,我有個朋友識個校長,後補位interview 叫佢扮嘢,in 吓就得架啦,收硬.
收自己友都唔夠分,有咩辦法呀     :

Agree, my friend also knocks the famous school through relationship - she says sure win beforehand as she made a lot of donation (enough to buy a Benz!) + relationship. The written test or interview is just a superficial gesture. So just take it easy when you kid fails in entering famous school.

[quote]
由其是出名名校,好多校監呀校董等,都hold咗,留比親朋戚友,所剩冇幾,校長分分鐘都未必有得留個位比自己友,鬼叫校長第一輪冇得比咀釂情分,起碼都可以第一輪就收咗d校董友囉.
又如果有d肯派報名表for後補,都係做勢姐,我有個朋友識個校長,後補位interview 叫佢扮嘢,in 吓就得架啦,收硬.

根本考學校就係咁黑暗嫁啦!大家唔好咁天真,諗住憑實力考入去,一切都係睇關係先。

我有個朋友個小朋友讀聖公會幼稚園,佢話佢

CCCHU 寫道:
根本考學校就係咁黑暗嫁啦!大家唔好咁天真,諗住憑實力考入去,一切都係睇關係先。

世事無絕對既

我知道四太的細女英文很差, 今年四太找了一位HK$880/”半”小時的英文老師教她女兒, 現她已大有進步! 聽說四太也想不到她女兒可進步得這麼快!

王國長老

小一既叩門生,可以話90%以上都要靠人事關係。一個5、6歲既小朋友,單從幼稚園成績表可以睇到D咩?我就未見過幼稚園成績表攞”C”,個個都攞”A”多架喇。
不過要做插班生就真係要睇實力了,我仔學校有一個4年班插班生,佢之前係中區一間男私小讀,佢之前係全級考第一架。

twokidsmum,

佢細女d口音都好正呀, 講得好過另一個女仔, 重以為佢係MIX所以英文係佢Mother Tongue.

ChiChima33

四太自己唔多理D女,不過會搵D叻人教。我不知她女兒口音說得怎樣,我只知她以前認字麻麻。

我提及的英文老師口音都唔掂嘅,不過教認字和作文好出名,很多有錢客仔。她自稱在一年內可教出高於國際學校兩年水平的英文。所以她經常以四太女兒做生招牌架!

twokidsmum

chichima33 寫道:
twokidsmum,

佢細女d口音都好正呀, 講得好過另一個女仔, 重以為佢係MIX所以英文係佢Mother Tongue.

ChiChima33
‹ 上一主題|下一主題