用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 年年拿品學兼優獎都唔收....?
go

年年拿品學兼優獎都唔收....? [複製鏈接]

年年拿品學兼優獎都唔收....?

佢係PTA識既媽咪,佢個囡好叻,年年拿品學兼優獎,交通安全隧做leader,學校既表演節目實搵佢做司儀.
佢去其它學校,校長面試都已經即收.佢去考瑪利曼,佢地竟然唔收.咁瑪利曼會收乜學生呢?

Re: 年年拿品學兼優獎都唔收....?

which school is the gal from?

佢個囡囡讀明我.學校係東區都算出名架.

佢第一二輪有無選該校?

我冇問喎.不過我知道新基灣同滬江面試時都已經即收佢個囡.佢其實重有好多間都收左佢個囡架.
但就奇怪瑪利曼唔收佢.

佢第一輪有無選該校? 如果有, 佢應該在年尾時應該面左試!!

醒目開學勳章

如果之前唔選佢,後補的機會就會低。不過都要睇番佢的後補人數有幾多,如果好多就通常冇機會。不過我今年聽聞今年新基灣的後補生比上年少所以就會容易入!

淑筠媽咪,

唔奇o架,有d學校志不在此嘛!

Ms.ChanChan 寫道:
淑筠媽咪,

唔奇o架,有d學校志不在此嘛!

甘Marymount志在什麼

明我只係在香港東區叫做出名咋!

或者讀尼兩間幼稚園 - 維多利亞 / St. Paul .......  尼兩間唔會唔好些呀??
Hei-Hei

我很明白那家長的感受,但品學兼優的小六生都唔少的,況且面試時的表現亦有一定的影響. :

familychan 寫道:
我很明白那家長的感受,但品學兼優的小六生都唔少的,況且面試時的表現亦有一定的影響. :

佢地講緊幼稚園升小一呀,明我係幼稚園黎架     

mm同明我既辦學理念都唔係好同...

我估那位家長沒有宗教信仰.係咪咁;瑪利曼就睇都唔睇呢?
如果係咁,咁好多家長都冇望?

Sindy
其實兩間學校既教學理念係差不多.因為都係天主教.主要係德智體群美.

淑筠媽咪 寫道:
我估那位家長沒有宗教信仰.係咪咁;瑪利曼就睇都唔睇呢?
如果係咁,咁好多家長都冇望?

Sindy
其實兩間學校既教學理念係差不多.因為都係天主教.主要係德智體群美.

但係明我谷得好西利架喎,k2已經要默書......人地瑪利曼話佢p.1-3都唔會考試,無壓力架喎,一個谷到七彩,一個唔比壓力,我諗佢地實際教學理念係好大分別的

我都好明白到呢位媽咪,我囝囝都係讀明我,成績重考到第一名,又係合唱團,又有係比賽到羅到獎,去到叩D學校門,都係得一間有得面試,重要係冇左下文,你都咪話唔失望,都唔明D學校點樣選擇呢?

但沒有一定要收那小朋友的道理      

rr

唔好意思呀!
我想講"一山還有一山高"!
又或者間校冇位呢!
又或者冇誠意!

係唔係in小朋友個位老師唔合眼緣呀又或者甘喬小朋友個日唔好狀態呀?唔驚啦有甘多間比佢諗,唔怕無好學校啦!

王國長老

呢D學校waiting list位唔多,但又有好多舊生同教友。
有D人有人事關係既會比較容易入到,剩下既位便會收真係好出色既小朋友。
佢地係英小,所以收以英文授課既幼稚園居多,好似維多利亞呢類英語聽/講能力高既幼稚園生。

我又講下當年我女個CASE。

我女讀幼稚園時都係年年拎品學兼優獎,小一那年都係拎品學優異獎,升小二那年由於原校停辦,多次去信及親自去某中半山女子"名校"申請插班,明明知道剛有學生移民有位,但學校連面試機會都唔比。

有些學校係唔係揀學生,係揀學生的背景的,所以唔駛恨喇!

結果我女轉到E+這間學校,學校真正有教無類,我地入學申請表那欄父親職業填"unemployed"(當年sars我先生正巧失業)都照收。
‹ 上一主題|下一主題