用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,,,,,,自行一, 二
樓主: honeyki
go

求賜教,,,,,,自行一, 二   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-11-27 17:42
呈一呈二 級三內有優勢, 操行係都係 A ? 如有更好.
風紀, 足球隊, 朗誦隊 : 普通 service, 無特別優勢
6級 ...
yes,認同,最好是踢到入港隊,機會大好多,或有人推薦,機會大好多

mcl203 發表於 17-11-27 18:27

加埋晒咪有機囉,有幾多人可以樣樣都強~~~

喇叭呢啲真係可以收吸引好多精英, 樓主講嗰啲真係唔算係啲乜嘢.

其實唔使樣樣都強, 有一樣半樣特別嘢突到圍就得了.  (e.g. 資優生, 巴松校際冠軍), 唔係既話真係只係你所講 "機會有的"

(i.e. 間間都有級三, 一百間就有三百個級三. 一半去咗其他神校再減一半女仔都仲有七八十個, 如果剩係得呢瓣你話overall有乜特別優勢 ? )

Arabellahk    發表於 17-12-8 00:24

os_ecu 發表於 17-11-28 09:43
咁樓主叫大家俾下意見, 咪跟佢提供既資料 judge 下囉,

呢個世界當然無十項全能週身刀張張利架啦.
睇下你咩樂器啦,如果係tuba呀double bass果D,8級pass都已經足夠啦

artroboy 發表於 17-11-28 08:03
同個主任有咩關係?
無關係,講下笑而已

artroboy    發表於 17-11-28 10:57

honeyki 發表於 17-11-28 09:55
回覆 os_ecu 的帖子

其實好擔心自一, 自二太進取, 跌落大抽獎,,,,, 阿仔一向冇抽獎命,...
直資都要預備下, DBS 有無入紙 ?

呈一呈二keep到級三係人都心鴻, 你有如是諗法好正常.

chun媽 發表於 17-11-28 10:05
yes,認同,最好是踢到入港隊,機會大好多,或有人推薦,機會大好多
小學有幾多係港隊吖, 音樂突圍機會大啲.

推薦 > 呢樣喺自行階段作用唔太大 (有晒 marking/system, 一兩人左右到個結果機會唔大), 係叩門時會有大啲幫助.

mcl203 發表於 17-11-27 19:43
我認同㗎,只係奇怪逐項評既思維啫,即係對眼特別靚,未必一定係靚女~~~
...
學校自行既 marking scheme 都係逐樣評架啦, 何奇怪之有 ?

唔by item量化, 唔通學校個 admission officer 一句話 "我鍾意你" 就收你咩  

回覆 os_ecu 的帖子

DBS 無入, 怕貴族校, 唔敢入(個人覺得LSC好似平民小小, 因為係津校)

如果WYK機會大d, 會否放棄LSC, 自一放WYK, 自二放WYHK.... 重隱陣??

honeyki 發表於 17-11-28 09:10

早晨各位, 實在感動咁多回應, 多謝哂....

回應Suetyim:

"想中學發展運動,建議選其他學校,如港華,九華。"---------因為LSC tennis 校隊名額好少, 所以吾好LS....Right?, 免浪費一個自行位

回應 Artroboy:

小學生既交流生係點㗎------------- 跟學校去了三次交流團(中國, 韓國, 澳門), 探訪學校社團有服務經驗.

回應os-ecu:

呈一呈二
級三內有優勢, 操行係都係 A ? 如有更好…………….. 操行係 A
風紀, 足球隊, 朗誦隊 : 普通 service, 無特別優勢............... 明白
級琴 (無丁又係無乜優勢, 有無校際 place ? 有都好啲) 神校琴唔算特長 ……..明白
KEY = KET ? (KET
無丁不提也罷, 起碼都 PET) ………….. 明白
交流生經驗, 童軍領袖   : 係咪學校選拔 ? 如係可提, 有啲優勢……………. 是學校選拔
學業獎, 繪圖比賽第一 : 係咪地區性 ? 如係有啲優勢 ………….. 香港紅十字會
面試
英文普通話對答流利否 ? both okay, 有啲優勢 ……………….. 可以

Overall :
九華okay, 喇叭泯啲. ……………….. 如果係九華都好滿意啦
如堅係叻仔, 得 九華 未必真係甘心的. 自己要諗清楚.  

呢啲公開forum大家互不相識 個人傾向有碗話碗, no face is given.  莫怪. 總好過話不由心, 圍爐取暖 或者齋吹水浪費版位資源.

醒目開學勳章

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 10:20
睇下你咩樂器啦,如果係tuba呀double bass果D,8級pass都已經足夠啦
請教鋼琴演奏級是否好多神校會搶住收?

CALVEN 發表於 17-11-28 10:36
樂團無需要鋼琴, 有演奏級或會有分加但未必會搶住收你.

醒目開學勳章

os_ecu 發表於 17-11-28 10:39
樂團無需要鋼琴, 有演奏級或會有分加但未必會搶住收你.
唔係我小朋友,係有家長咁講,我好奇了解下情況。

os_ecu 發表於 17-11-28 10:19
喇叭呢啲真係可以收吸引好多精英, 樓主講嗰啲真係唔算係啲乜嘢.

其實唔使樣樣都強, 有一樣半樣特別嘢突 ...

點解我仲係認為有,亦好似見過係有既~~~

CALVEN 發表於 17-11-28 10:36

你呢個真係好問題,今年阿女同學鋼琴演奏級去了DGS,似乎係好有優勢,但同學叻嘅程度係入到演藝學院學果隻

D學校成日都要人學樂器,(我女間小學同中學都要學,音樂考試要計分),但成日都話唔計鋼琴(好在呢兩間都計),除咗方便揀人入樂團之外,我諗唔到唔計鋼琴的理由⋯⋯

其實學音樂都係陶冶性情,或者想小朋友多一項技能,做乜唔計鋼琴啫?學校呀學校...你哋知唔知鋼琴係世上最難演奏的樂器之一?

FATSHIT    發表於 17-11-30 11:44
peggy1    發表於 17-11-29 11:23
artroboy    發表於 17-11-28 10:58
CALVEN    發表於 17-11-28 10:57

os_ecu 發表於 17-11-28 10:36
如堅係叻仔, 得 九華 未必真係甘心的. 自己要諗清楚.  

呢啲公開forum大家互不相識 個人傾向有碗話碗, no  ...
以呢個成績,我唔會甘心九華

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 10:54
你呢個真係好問題,今年阿女同學鋼琴演奏級去了DGS,似乎係好有優勢,但同學叻嘅程度係入到演藝學院學果隻 ...

DGS收生有無確認佢係邊個界別收,我知以往係有既? ~~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-28 10:54
你呢個真係好問題,今年阿女同學鋼琴演奏級去了DGS,似乎係好有優勢,但同學叻嘅程度係入到演藝學院學果隻 ...

係香港咁畸型又短視既社會先會咁。坊間大把所謂鋼琴八級,原來只學過幾首考試歌,換一個模式,已經話唔識彈⋯

Arabellahk    發表於 17-12-8 00:31

mcl203 發表於 17-11-28 11:01
DGS收生有無確認佢係邊個界別收,我知以往係有既? ~~~
咁我又唔知道.......
.

因為同學係好叻好叻果隻,佢係鋼琴同小提琴也是演奏級,在演藝學院學,學術上也是級十幾,應該係咁多樣叻嘢加埋一齊而入到DG

回覆 artroboy 的帖子

其實九華真係好BUY 個校園, 大大足球場, 泳池...... ......
港華校園普遍, ST JOE 細到有D驚。。。。。因為讀六年,環境氣氛好緊要,難以決定
‹ 上一主題|下一主題