用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求賜教,,,,,,自行一, 二
樓主: honeyki
go

求賜教,,,,,,自行一, 二   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-11-28 13:02
我好奇怪我识果d仔都冇樓主仔咁叻都自行入到,LS自行有成7X个位,"叻仔"係咪真係咁難入?而收的7X人又係咪 ...
其實想試LSC 都係見佢有76個位,,,, 機會好似大dd..

kkhon 發表於 17-11-28 13:02
我好奇怪我识果d仔都冇樓主仔咁叻都自行入到,LS自行有成7X个位,"叻仔"係咪真係咁難入?而收的7X人又係咪 ...

LSC難唔難入又真係唔知喎,始終,可能港島友少人會誇去報~

只係一向深信,唔試一定唔得,試左亦可能唔得~

級頭3,間間中學相信都係佢地理想目標,又打得又讀得更佳~

入得去讀既學生係級幾?,可能我小朋友春D,亦相信佢係,連佢最熟既同學仔佢都唔知人地級幾,甚或讀邊間小學都唔知~~~

honeyki 發表於 17-11-28 13:08
其實想試LSC 都係見佢有76個位,,,, 機會好似大dd..
自行有兩間,入表有機會,如果吾入表零機會過後會後悔嗎?

mcl203 發表於 17-11-28 12:51
QC, DBS 和 SJC,引用樓主case,昜入過LSC ?

咁連樓主相關既ECA都無,又可以㨂邊D會適合? ~~~

樓主講咁多咪分析咁多,最後人哋點揀自有心水。

有返咁上下成就梗係揀名校,ECA 之類好多時只係末節。

honeyki 發表於 17-11-28 11:10
回覆 artroboy 的帖子

其實九華真係好BUY 個校園, 大大足球場, 泳池...... ......

(emoji)

mcl203 發表於 17-11-28 13:14

只係一向深信,唔試一定唔得,試左亦可能唔得 ...

睇返學校啲派位statistics 大部份喇叭都係一個半個,難唔難唔知,易就一定唔易。

派到一係中獎,一係談吐超班。

mcl203 發表於 17-11-28 13:14

只係一向深信,唔試一定唔得,試左亦可能唔得 ...
同意, 所以一向都覺得QC較多人報, 港島九龍新界叻人都會考慮,,, 而LSC個人認為可能九龍新界人報多, 如果住港島又叻, 報QC較多,  而且LSC相對位多, 機會可能大DD....吾知正確與否??利申...... 我地住九龍....

honeyki 發表於 17-11-28 13:08

呢樣又真,自行佢算多位。

啲數掂嘅 (奧數有獎) 俾我會試高一格 QC。

os_ecu 發表於 17-11-28 13:23
睇返學校啲派位statistics 大部份喇叭都係一個半個,難唔難唔知,易就一定唔易。

派到一係中獎,一係談吐 ...

一個半個又唔代表一定係成績超班喎,用入左一個去假設就係級一,又ECA非考慮因素之一,是否係適當既評估? ~~~

os_ecu 發表於 17-11-28 13:23

派到一係中獎,一係談吐 ...
談吐超班都要有番咁上下成績架,我朋友的仔黎緊升中,係足球港隊把囗talk得下,但B2-B3成績想入LS,SJC同九華,你話得吾得吖?佢老豆想佢讀名校喎!

honeyki 發表於 17-11-28 13:23
同意, 所以一向都覺得QC較多人報, 港島九龍新界叻人都會考慮,,, 而LSC個人認為可能九龍新界人報多, 如果住 ...

引用某位LSC家長既數據去斷估吓,LSC有用若干自行位去收小學部學生, 直升學生係多於138個直屬位~~~

mcl203 發表於 17-11-28 13:35
引用某位LSC家長既數據去斷估吓,LSC有用若干自行位去收小學部學生, 直升學生係多於138個直屬位~~~
...
...... 即係76個位有部份位, 會用來收自己小學的學生??

honeyki 發表於 17-11-28 13:38
...... 即係76個位有部份位, 會用來收自己小學的學生??

我估,唔少直屬中學都會如是,咁應該都係少部分啫,影響唔大。

我仔小學是地區名私小,去年有同學全級10名內,有很多數學奬,亦有6級鋼琴, 只是沒有運動,結果沒有LS 2ND IN,只是想舉例說明入LS 不易呢

還有,LS 面試不容易,考核的內容較深,很多同學話唔識讀D中文字,如果沒記錯,面試佔40%,有可能上述的同學面試欠理想而沒有2ND IN

chun媽 發表於 17-11-28 14:01
我仔小學是地區名私小,去年有同學全級10名內,有很多數學奬,亦有6級鋼琴, 只是沒有運動,結果沒有LS 2ND IN, ...
這case是否收了同校差不多成績+有運動/樂器的同學?當然LS梗係吾易入啦!

os_ecu 發表於 17-11-28 10:23
小學有幾多係港隊吖, 音樂突圍機會大啲.

推薦 > 呢樣喺自行階段作用唔太大 (有晒 marking/system, 一兩人 ...
我只能說以我校所見到成功入讀LS的例子,同大家分享,我仔小學能入讀LS的同學大部分都係

成績(至少BAND1)+運動(出眾,,有牌)(能有推薦就更好了),所以,他們一早已知結果

kkhon 發表於 17-11-28 14:09
這case是否收了同校差不多成績+有運動/樂器的同學?當然LS梗係吾易入啦!

我只能猜測,係,呢個CASE吃虧在於沒有運動,也可能面試欠佳,最後同學成功叩門KINGS

chun媽 發表於 17-11-28 14:15
我只能說以我校所見到成功入讀LS的例子,同大家分享,我仔小學能入讀LS的同學大部分都係
請問推薦是指什麼人??  教練 or 校長 or 老師 ......

mcl203 發表於 17-11-28 11:52
有獎學金,係我就諗DBS了,若學費不是主因,都係㨂DBS。DB仔個人認為仲醒目D,又可能我見識少,亦係靠估~ ...
我覺得間間B1傳統名校都差唔多。
‹ 上一主題|下一主題