用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院開放日之分享
樓主: blueaqua
go

港大同學會書院開放日之分享 [複製鏈接]

pingu_k 發表於 17-12-13 18:08
tks!!

好多的?

科科都有project:有individual projects,有group projects;有部分在學校做,有部分要約埋組員出去做。家長可以幫手的實在有限,係時候放手了it’s a good training for them indeed,學到的技巧,終生受用。

ramj 發表於 17-12-13 18:21
科科都有project:有individual projects,有group projects;有部分在學校做,有部分要約埋組員出去做。 ...

tks for reply!!請問F1的projects是否也全要計分(計入成績)了?tks

回覆樓主

全部功課、project、堂上表現⋯都計分的,反而不是一試(考試)定生死。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我仔今年(中二)做過一個古跡project,要一班同學放假自己去睇文武廟,睇佢有咩咁吸引wor,又要研究附近有d咩,要做報告同present。仲要每人做一個模型返去(成班做到廢寢忘餐啦)。有個班上做嘅,就叫佢地小組討論點帶旅行團wor
舊年learning trip前要自訂問卷,上街做訪問。去完trip後交報告。有個science project自由發揮,我仔又大條道理唔食唔訓咁同佢teammate用minecraft寫遊戲講解science 啦

唔怕佢做唔黎wor,怕佢做到唔停無晒時間做其他野好過

IYY    發表於 17-12-13 19:52

Charlotte_mom 發表於 17-12-13 18:41
我仔今年(中二)做過一個古跡project,要一班同學放假自己去睇文武廟,睇佢有咩咁吸引wor,又要研究附近有 ...

想請教一下,咁多project 係咪小學已經開始 train 佢哋做,係咪好睇小朋友會唔會主動學習嘅類型,如果小朋友唔主動媽咪又唔知佢做緊D咩,係咪唔太合適呢?我小學冇 take offer,係因為地點問題及小朋友唔太喜歡做project所以冇選,其實我都好喜歡港同,中學唔知難唔難插呢?

IYY.

你真係身在曹營心在漢。,不知情者肯定以為你係港同媽。

醒目開學勳章 王國長老

bb1234bb 發表於 17-12-14 07:23
想請教一下,咁多project 係咪小學已經開始 train 佢哋做,係咪好睇小朋友會唔會主動學習嘅類型,如果小朋 ...

問題1:係嘅,小學循序漸進式學做project,所以原校升嘅已上晒手。但見外來生都投入嘅
咁的確總有人唔鍾意做project,覺得寧願自己做自己事啦,覺得花時間啦。呢方面你要同小朋友傾傾。因做project亦係一種學習,亦正正符合港同教法:知識係無限,呢個年代唔係要spoon feed式學習。係要學識從無限之中篩選歸納,搵出對自己有用的,在過程中將呢d變成自己知識
其實讀到大學,就係要咁讀書。將來出黎做事亦係咁做

所以首先要孩子明白同配合,而會讀得開心投入

插班有機會的,始終會有人選擇出國,年年都有。

Charlotte_mom 發表於 17-12-14 09:27
問題1:係嘅,小學循序漸進式學做project,所以原校升嘅已上晒手。但見外來生都投入嘅
咁的確總有人唔鍾意 ...

多謝咁詳細解答

artroboy 發表於 17-12-14 08:45
IYY.

你真係身在曹營心在漢。,不知情者肯定以為你係港同媽。
咁好學校同優秀學習模式係抵讚嘛, 我 buy 港同果套。朋友問我 XXS vs 港同時, 傾完計, 都話港同好d。其實愈來愈多人buy 港同。要入港同 (中學部) 都唔易。

只係我兩個仔仔語文水平不夠同性格不合, 所以冇得諗啫。

IYY 發表於 17-12-14 12:11
咁好學校同優秀學習模式係抵讚嘛, 我 buy 港同果套。朋友問我 XXS vs 港同時, 傾完計, 都話港同好d。其實愈 ...
你仔仔語文水平都話唔夠?我果d咪文盲

artroboy 發表於 17-12-14 13:19
你仔仔語文水平都話唔夠?我果d咪文盲
靚女, 唔好玩我啦, 中文真係好難搞, 而家狀態係楊修 "知死" 呀.....

artroboy    發表於 17-12-14 19:11

昨晚去了看書院的Christmas Concert, 除了有合唱團及師生表演之外, 還有一個 Musical , 內容全英文, 先不輪是否好看, 不過我好驚訝有份表演的同學, 和兩位司儀, 全部都可以說到好流利的英文, 還要不是港式英語口音, 我沒有去過第二間學校看類似的表演, 不知道是否在其他中學也是平常不過的事, 還是我大驚少怪, 不過真的好impressed

同學英文了得有很多原因

醒目開學勳章

請問今年first in 是幾時? 我在網上只找到去年是 7 Jan 2017 (Sat).  今年仍是全 in 嗎?

abcbb 發表於 17-12-18 11:24
請問今年first in 是幾時? 我在網上只找到去年是 7 Jan 2017 (Sat).  今年仍是全 in 嗎? ...
學校話會全in, 今次6/1/2018

醒目開學勳章

Alice00 發表於 17-12-18 11:31
學校話會全in, 今次6/1/2018
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題